Produsele alimentare care pot fi păstrate cu anii fără ca să-și piardă din proprietățile nutritive

iPiccy-collage
Foto: iPiccy-collage

Dacă vreți să faceți cumpărături și să vă aprovizionați cu alimente care vor rezista mai mult timp, lipsiți de grija că acestea nu vor mai putea fi consumate după o săptămână, atunci mai jos puteți găsi lista produselor alimentare care se păstrează cel mai bine.

În primul rând, de ce se strică mâncarea?

„Din cauza microbilor”, este răspunsul scurt, simplu şi ştiinţific, oferit de Michael Sulu, expert în chimia alimentară la University College London din Marea Britanie.

Prin urmare, pentru ca alimentele să nu fie alterate de culturile microbiene, cele mai răspândite metode folosite în prezent sunt: sărarea mâncării, uscarea (deshidratarea) alimentelor, condimentarea sau depozitarea acestora în containere ori recipiente speciale, vidate.

Toate aceste metode au ca scop reducerea multiplicării culturilor microbiene de pe alimente.

Mai jos, veți găsi o listă cu produse alimentare care au un termen de valabilitate foarte mare sau chiar nelimitat.

Zahărul

Înainte, oamenii cumpărau zahărul cu sacii, fără ca să le fie frică că acesta se va strica. Zahărul poate fi folosit mulți ani la rând, însă este important să fie păstrat într-un loc uscat și răcoros.

Mierea naturală

Practic, mierea naturală este aproape imposibil să se altereze, în condiţiile în care conţine zahăr din abundenţă şi aproape deloc apă şi este ţinută în recipiente bine sigilate.

De asemenea, „alimentele foarte bogate în grăsimi pot fi conservate pentru multă vreme”, declară, pentru BBC, Mark Thomas, profesor de genetică la University College London.

Fructe și legume înghețate

Este foarte important ca acestea să nu fie dezghețate, iar apoi înghețate în mod repetat, căci astfel ele se pot strica. Poți păstra fructele și legumele în acest mod cu anii, ele nu vor fi periculoase pentru sănătate, deși își vor pierde din gust.

Sarea

Acest produs este des folosit de noi pentru a îmbunătăți și accentua gustul alimentelor. Sarea aparține categoriei de minerale, deci nu este afectată de mediul biologic, doar în cazul în care se respectă regulile de păstrare corectă.

Crupele

Cercetările au arătat că orezul alb șlefuit poate fi păstrat până la 30 de ani, fără să își schimbe valoarea nutrițională sau gustul. Este important să respecți o singură condiție – în jur nu trebuie să existe devieri extreme de temperatură. Orezul brun poate fi păstrat până la șase luni, deoarece coaja conține multă umiditate.

Sosul de soia

Sosul de soia este folosit în alimentație nu doar împreună cu sushi, ci și pentru prepararea altor feluri de mâncare. Acesta poate fi păstrat în frigider chiar și câțiva ani la rând.

Pastele

Pastele din făină de grâu sau orez pot fi consumate oricând, deoarece pot fi păstrate o perioadă foarte îndelungată de timp, chiar dacă pe ambalaj este indicat un termen de valabilitate.

Conserve de alimente/murături

Printre acestea se numără conservele de peşte, fructe, legume, carne, supe.

Eticheta trebuie verificată. Evitaţi conservele cu zahăr adăugat, sodiu şi conservanţi. Îndreptaţi-vă atenţia spre cele care conţin vitamina C (denumită şi acid ascorbic). În funcţie de alimentul conservat, valorile nutriţionale diferă. În general, conservele sunt surse bune de substanţe nutritive.

Ele trebuie ferite de razele soarelui sau căldură. Cele preparate în casă pot fi păstrate aproximativ un an, iar cele achiziționate din magazin, de la doi la cinci ani (se specifică pe etichetă).

Fasole roșie

Fasolea este bogată în fibre, proteine, vitamine (vitamina K, acid folic) şi minerale (fier, calciu, potasiu, magneziu). Nu conţine colesterol şi grăsimi. Majoritatea boabelor uscate conţin toţi aminoacizii esenţiali, fără de care organismul nostru nu ar funcţiona corect.

Fasolea poate rămâne intactă până la trei ani, dacă este depozitată corespunzător. Depozitarea corectă presupune un recipient care să nu permită circulaţia aerului, păstrat într-un loc uscat şi răcoros.

Același lucru este valabil și pentru alte boabe de leguminoase.

# Mazărea uscată

# Soia

# Năutul

# Lintea

# Cafeaua instant

Lapte praf

Laptele praf este obținut ca urmare a îngroșării și uscării ulterioare a laptelui de vacă pasteurizat.

Băuturile alcoolice tari

Termenul de valabilitate al băuturilor spirtoase, precum votca, whisky, romul și coniacul, nu expiră niciodată. Cel mai important este să le păstrați într-un loc întunecos și răcoritor, în recipiente închise etanș.

Ierburi uscate

În această categorie intră pătrunjelul uscat, arpagicul uscat, rozmarinul uscat, oregano uscat şi busuiocul uscat.

Acestea pot fi păstrate până la doi ani, în recipiente neaerisite, în locurile răcoroase şi uscate.

Oțetul de masă

Cu siguranță, de oțetul de masă nu trebuie să îți faci griji, deoarece acesta este capabil să își păstreze proprietățile până la zeci de ani. Acesta poate fi utilizat pentru marinate și alte feluri de mâncare.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente