Igor Dodon spune că de săptămâna viitoare persoanele care intră în țară ar putea fi testate de COVID-19

Foto: Poliția de Frontieră

Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat că, la momentul de față, se lucrează la un mecanism prin care toate persoanele care intră în Moldova să fie testate de COVID-19, iar moldovenii din diasporă să procure poliță de asigurare atunci când revin acasă.

„Propunem pentru toată diaspora, cei care intră acum în Moldova, să organizăm teste obligatorii la intrare în țară. Pentru ca în momentul când persoanele intră în țară să îi depistăm din start pe cei contaminați, astfel excluzând riscul de răspândire a epidemiei, a virusului în interiorul țării. Specialiștii vor decide modul de testare. Îi rugăm pe cei din diasporă să înțeleagă, să fie receptivi, sperăm ca acest mecanism să fie funcțional de săptămâna viitoare. Concetățenii noștri, când vor intra în țară, vor avea obligativitatea să procure polița de asigurare, să facă testul la coronavirus și să se autoizoleze pentru 14 zile”, a anunțat Dodon ieri, după ședința Centrului Unica din Comandă.

Totodată, astăzi, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”, Dodon a specificat că această măsură de testare ar putea deveni obligatorie începând cu săptămâna viitoare, întrucât la momentul de față se lucrează la identificarea unei modalități de realizare a acestor testări.

Referitor la polițele de asigurare, Dodon a explicat că în alte țări prețurile pentru acestea sunt mult mai mari, iar moldovenii care revin pot avea nevoie de asistență medicală: „De exemplu, prima femeie infectată de COVID-19 care revenise din Italia nu avea poliță medicală, dar a stat mai multe zile în reanimare, știți cât costă acest lucru? Moldovenii de acasă plătesc impozite. Dacă diaspora va achita aceste asigurări, toată lumea le va fi recunoscătoare, și cetățenii de acasă, și persoanele din sistemul medical”.

Amintim că ieri, încă 28 de cazuri de coronavirus au fost confirmate în Moldova. Astfel, în Republica Moldova sunt înregistrate 177 de cazuri pozitive de coronavirus. Totodată, astăzi a fost anunțat și al doilea deces din cauza COVID-19 în țara noastră.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente