Cronologia deciziilor Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale. Cele mai importante interdicții impuse cetățenilor

9-3
Foto: Roman Rybaleov

Comisia Națională pentru Situații Excepționale (CNSE) și Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) au emis peste zece hotărâri și decizii de gestionare a situației epidemiologice din țară. După două luni de activitate, autoritățile au impus o serie de restricții în vederea prevenirii și răspândirii virusului COVID-19.

Echipa #diez a revăzut toate deciziile emise de CNSE și CNESP și a elaborat cronologia celor mai importante hotărâri (interdicții) emise timp de două luni. Aceasta ne-a ajutat să elaborăm și să prezentăm o imagine coerentă a acțiunilor autorităților din această perioadă.

# 2 februarie

Se ia act de informaţia […] privind situaţia epidemiologică la infecţia cu coronavirusul de tip nou, măsurile de prevenire şi răspuns.

# 24 februarie

Se declară cod galben la nivel naţional referitor la situaţia epidemiologică prin infecţia cu COVID-19.

# 8 martie

Se determină riscul înalt pentru populaţia Republicii Moldova, cu privire la importul şi răspândirea infecţiei COVID-19. Se constată gradul de alertă cod portocaliu la nivel naţional referitor la situaţia epidemiologică prin infecţia cu COVID-19.

# 9 martie

Se aprobă formularul fişei epidemiologice pentru călători şi pasageri.

# 10 martie

Se sistează transportul aerian cu Italia. Începând din 12 martie, operatorii aerieni au obligaţia de a nu permite îmbarcarea călătorilor care vin în Republica Moldova, cu escală, din Italia, China, Iran şi Coreea de Sud. Decizia este valabilă până pe 31 martie.

Tocmai pe 10 martie, autoritățile au impus o serie de restricții pentru cetățeni în vederea prevenirii și răspândirii virusului COVID-19. Ele sunt valabile până pe 1 aprilie. Iată care sunt acestea:

— organizarea şi desfăşurarea manifestărilor/măsurilor/întrunirilor în masă cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane;

— suspendarea procesului educaţional în cadrul instituţiilor de învăţământ general, profesional şi universitar;

— comunicarea permanentă cu reprezentanţii cultelor religioase în vederea diminuării riscurilor de răspândire a infecţiei COVID-19;

— se stabileşte interdicţia de a părăsi teritoriul Republicii Moldova pentru persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu.

# 13 martie

Se constată gradul de alertă cod roşu la nivel naţional referitor la situaţia epidemiologică prin infecţia cu COVID-19.

Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor vor asigura sistarea activităţii unor puncte de trecere a frontierei de stat pe segmentul moldo-român şi moldo-ucrainean.

Autoritatea Aeronautică Civilă va asigura:

— sistarea curselor aeriene cu Italia, Spania, Franţa, Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Romania;

— interzicerea pentru operatorii aerieni de îmbarcare a călătorilor care vin în Republica Moldova, cu escală, din Italia, Spania, Franţa, Germania, China, Iran şi Coreea de Sud;

— interzicerea pentru operatorii aerieni de îmbarcare a călătorilor de altă cetăţenie decât cea moldovenească, care vin în Republica Moldova.

Localurile de agrement, de recreere, sălile de sport, centre sportive, bazine de înot, sălile de fitness, teatre, cinematografe, săli de concerte, muzee şi alte unităţi pentru antrenament etc. sunt închise;

Mijloacele de transport urmează să fie dezinfectate în stațiile terminus.

Se sistează până pe 31 martie toate întrunirile/serviciile religioase desfăşurate de toate cultele, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cu excepția cazurilor de înmormântare.

# 15 martie

Se stabileşte asigurarea respectării distanţei sociale între persoane de minimum un metru.

Persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectată şi cele care s-au întors de peste hotarele Republicii Moldova urmează să stea în carantină 14 zile și să informeze despre acest lucru medicul de familie.

Piețele, punctele comerciale, restaurantele, cantinele sunt închise, cu excepția benzinăriilor, farmaciilor și magazinelor alimentare.

Transportatorii sunt obligați să asigure condiţii pentru respectarea igienei mâinilor tuturor pasagerilor la îmbarcarea în mijlocul de transport și să asigure transportarea pasagerilor doar pe scaune.

Se instituie Mecanismul de funcţionare a Celulelor teritoriale de monitorizare permanentă a evoluţiei infecţiei COVID-19, care va colecta, analiza și sistematiza informaţiile privind persoanele contacte, suspecte şi confirmate cu COVID-19.

Se sistează toate cursele aeriene regulate și charter.

Se sistează rutele feroviare internaționale.

Se autorizează intrarea în Republica Moldova a cetăţenilor străini şi apatrizilor domiciliaţi sau cu şedere permanentă/temporară, a mijloacelor de transport care efectuează transportarea mărfurilor etc.

Se autorizează intrarea în Republica Moldova a membrilor misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor internaţionale, precum şi a membrilor de familie ale acestora.

Între timp, parlamentul a votat instituirea stării de urgență pe termen de 60 de zile: 17 martie-15 mai.

# 18 martie

Începând cu data de 23 martie, s-au reluat următoarele activități:

— de comerţ cu amănuntul al articolelor igienico-sanitare, prin intermediul unităţilor comerciale specializate;

— de comerţ cu amănuntul prin intermediul magazinelor agricole specializate ce comercializează seminţe, produse de uz fitosanitar etc.;

— de comerţ cu amănuntul prin intermediul magazinelor specializate a pieselor de schimb şi al altor produse conexe serviciilor de deservire tehnică a unităţilor de transport şi utilajului agricol.

Agenţia Servicii Publice și Poşta Moldovei acordă doar servicii de necesitate stringentă.

Examinarea cauzelor civile se suspendă, cu excepția modului de organizare a ședințelor video.

Cauzele penale sunt examinate doar în baza mai multor condiții stringente.

# 20 martie

Ministerele, Cancelaria de Stat și alte instituții de stat vor activa după un nou program de lucru.

Se permite oferirea serviciilor funerare şi de comerţ cu produse funerare, desfășurarea comerţului electronic, prestării serviciilor notariale de necesitate stringentă la solicitarea băncilor comerciale.

Se autorizează cursele charter care transportă pasagerii moldoveni în Republica Moldova.

# 23 martie

Se interzice persoanelor în vârsta de peste 63 ani să părăsească domiciliul și să se afle în spaţiile publice fără necesitate stringentă.

Se interzice aflarea persoanelor în spaţii publice: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement.

Se introduce regimul de carantină în satele Bălceana şi Sofia, raionul Hânceşti.

Serviciul de Informaţii şi Securitate blochează site-urile care promovează ştiri false cu privire la evoluţia COVID-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire.

Pensiile și alocațiile sociale vor fi distribuite la domiciliu.

Se instituie moratoriu pentru controalele fiscale până pe 1 iunie.

# 24 martie

Se sistează activitatea taxatorilor în transportul public de pasageri din municipiile Chișinău și Bălţi până pe 10 aprilie.

Pe durata stării de urgenţă cauzele contravenţionale în care urgenţa se justifică […], termenul de contestare a deciziei agentului constatator este de 48 ore de la data emiterii acesteia. Toată procedura acestui proces poate fi analizată aici.

# 26 martie

Persoanele care se află în afara domiciliului/reședinței sau altui loc de trai sunt obligate să deţină asupra lor un act de identitate sau un alt înscris care confirmă identitatea persoanei.

Se interzice, începând cu 27 martie 2020, aflarea în locuri publice în grupuri mai mari de trei persoane, cu excepția rudelor de gradele I și II.

Zilele de 30 martie-3 aprilie 2020 se declară zile de odihnă pentru toate unităţile din sectorul bugetar, cu excepţia instituțiilor medico-sanitare și de păstrare a ordinii publice.

Valabilitatea certificatelor de chei publice pentru semnătura mobilă care a expirat sau expiră pe durata stării de urgenţă se prelungeşte automat.

# 31 martie

Ministerul Finanţelor va aloca, din fondul de intervenţie al Guvernului, suma de 5,4 mil.lei, Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale pentru procurarea combinezoanelor de protecţie prin intermediul Centrului pentru Achiziţii Centralizate în Sănătate;

Începând cu 1 aprilie, în perioada stării de urgenţă, cetăţenii Republicii Moldova şi străinii cu permis de şedere pe teritoriul Republicii Moldova, care intenţionează să traverseze frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi nu deţin statut de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM),
vor achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă.

# 3 aprilie

Compania Naţională de Asigurări în Medicină va asigura finanţarea în mărime de 35,5 mii. lei pentru achiziţionarea, în regim de urgenţă, a testelor pentru depistarea infecţiei cu COVID-19, din:
1) sursele fondului de dezvoltare – 20 de milioane de lei;
2) sursele fondului de rezervă – 10 milioane de lei;
3) sursele fondului măsurilor de profilaxie – 5,5 milioane de lei.

# 6 aprilie

Până pe 17 aprilie se declară zile de odihnă pentru toate unitățile din sectorul bugetar și instituțiile/autoritățile publice la autogestiune, cu excepția: . instituțiilor medico-sanitare, de sănătate publică și servicii auxiliare, serviciilor de salvare, urgență și de asistență socială; autorităților administrative din domeniul apărării naționale, ordinii publice şi securității naţionale; instituțiilor de învățământ de toate nivelurile;

Se stabilește indemnizația unică în mărime de 16 mii lei angajaților din autoritățile/instituțiile bugetare și din instituțiile medico-sanitare publice, care în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu s-au infectat cu COVID-19.

# 8 aprilie

Reluarea, începând cu data de 10 aprilie 2020, ora 8.0, a traficului rutier internaţional de pasageri/marfar prin punctele de trecere a frontierei de stat pe segmentul de frontieră moldo-ucrainean Ocniţa – Sokireanî şi Larga-Kelmenţî;

Începând cu 9 aprilie, în municipiul Soroca se instituie regim de carantină. Iată câteva interdicții:

a. Se interzice persoanelor în vârsta de peste 63 ani, aflarea în afara domiciliului şi în spaţiile publice fără necesitate stringentă, cu excepţia:

# deplasărilor în interese de serviciu;
# deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare;
# deplasarea pentru asistenţă medicală, ce nu poate fi amânată;
# deplasarea pentru alte motive justificate şi care nu pot fi amânate;

b. Se interzice aflarea/deplasarea persoanelor în grup, mai mult de 2 persoane;

c. Se interzice aflarea/deplasarea în autovehicul de orice tip (public/privat), a mai mult de 2 persoane concomitent, inclusiv conducătorul auto, cu excepţia acelor unităţi de transport care desfăşoară activităţi de asigurare a localităţii cu servicii alimentare, medicale, precum şi tehnice de deservire;

Se introduce, începînd cu data de 09 aprilie 2020, ora 8:00, regimul de carantină în satul Talmaza, raionul Ştefan Vodă;

Persoanele, care şi-au pierdut locul de muncă drept consecinţă a stării de urgenţă, la înregistrarea cu statut de şomer la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă şi solicitarea ajutorului de şomaj nu sunt obligate să se asigure în mod individual în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală;

Persoanele, care nu confirmă un stagiu de cotizare de 12 luni în ultimele 24 luni, inclusiv persoanele revenite de peste hotarele Republicii Moldova, până la înregistrarea cu statut de şomer la subdiviziunea teritorială şi solicitarea ajutorului de şomaj sunt obligate să se asigure în mod individual în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală prin achitarea primei de Asigurare Obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă;

Pe perioada stării de urgenţă, se permite comerţul ambulant cu produse agricole vegetale de producţie proprie, în baza autorizaţiei de amplasare emise de autoritatea publică locală, cu asigurarea obligatorie a respectării normelor pentru reducerea răspândirii infecţiei COVID -19;

Se prelungeşte termenul de sistare a activităţii taxatorilor în transportul public de pasageri din municipiile Chişinău şi Bălţi până la 24 aprilie.

# 10 aprilie

Pentru motivarea financiară a personalului implicat în supravegherea, controlul și tratamentul infecției COVID-19, pe perioada stării de urgență, se stabilește spor lunar de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate în mărime de până la un salariu de bază: personalului Agenției Naționale de Sănătate Publică, personalului instituțiilor medicale, inclusiv personalului detașat, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor, antrenat nemijlocit în acțiuni de prevenire, control și tratare a infecției COVID-19;

Pe perioada de acțiune a stării de urgență se stabilește supliment în mărime de 50 % la salariul de funcție pentru motivarea financiară a personalului din cadrul asistenței medicale urgente prespitalicești, implicat în acordarea asistenței medicale pacienților cu COVID-19.

Articolul urmează să fie actualizat pe parcurs.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Vezi și: (foto) Timpul s-a oprit în loc. Cum a arătat Chișinăul în timpul carantinei prin lentila fotografului Roman Rybaleov

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente