„Ce zice Biblia? Necurate? Eu știu că atunci când faci un păcat, tu alegi sau nu să îl faci, noi nu am ales să avem sau nu menstruație, ea este pur și simplu ceva natural.” În noua ediție a podcast-ului „sexplicații”, vorbim despre diferența dintre menstruație și ciclu menstrual, conspirațiile în legătură cu scoaterea absorbantelor din geantă, de ce și genul masculin trebuie să cunoască despre menstruație, cât sânge pierde o femeie și cât de „necurate” sunt tinerele în timpul menstruației.
60De ce subiectul menstruației devine unul jenant la un moment dat? Pentru că e un tabu în societate ca reprezentanta sexului feminin să aibă menstruație, e orice – „la lună”, „zilele acelea”, „zilele roșii”, „zile critice”, „perioada aceea a lunii”, „mi-au venit oaspeții” –, numai nu menstruație.
Dar să le spunem lucrurilor pe nume și să nu ne ascundem după tertipuri. Fiecare femeie, o dată în lună (sau într-o perioadă care poate varia de la 21 la 35 de zile) are menstruație, dacă desigur nu există vreo patologie.
Ciclul menstrual și menstruația în sine este un proces important în ceea ce ține de sănătatea persoanelor de sex feminin. Totuși acest subiect, fiind unul tabu în societate, despre care se vorbește rar, în treacăt și fără detalii, generează la rândul său o serie de mituri. Ne-am propus să discutăm cu Nadejda Bordian, medică ginecologă în cadrul Centrul de Sănătate pentru Tineri „Neovita”, despre ce este menstruația și care e diferența dintre acest proces și ciclu menstrual, care sunt factorii interni și externi care provoacă disfuncții, pentru ce ne trebuie calendarul menstrual și în care cazuri trebuie să ne adresăm la medic.
Al treilea episod (și prima parte a subiectului „menstruație”) îl puteți asculta mai jos (dați clic pe butonul play).
În ediția următoare vorbim despre importanța comunicării dintre părinți și copii, de ce tăticii trebuie incluși în ecuația discuțiilor despre menstruație și ciclul menstrual și de ce e jenant ca un bărbat să cumpere absorbante.
Tinerii de la The Wax Road ne sunt alături în această aventură, iar pe parcursul edițiilor vei putea asculta muzica lor pe fundalul podcast-ului. În ediția de mai sus auzi piesa „Can’t Stop”. Îți sugerăm să îi urmărești și pe Facebook.
# Cum ne poți asculta?
Deocamdată ne poți asculta prin intermediul linkului de mai sus și al Spotify (pentru cei care au reușit să-și facă un cont aici, în ciuda faptului că aplicația nu este disponibilă în Moldova). În curând, vom fi disponibili și pe:
# Apple Podcasts;
# Breaker;
# Castbox;
# Google Podcasts;
# Overcast;
# Pocket Casts;
# RadioPublic;
# Stitcher.
De asemenea, pentru mai multe subiecte interesante, poți să urmărești și pagina noastră de Instagram.