Cum și unde se colectează deșeurile electronice la Chișinău și în întreaga țară

Electronic components in a green waste basket
Foto:Electronic components in a green waste basket.Waste recycling. Ecological concept.

Se știe că deșeurile electronice conțin un nivel înalt de substanțe toxice. Care sunt acestea, însă, se știe mai puțin. În acest context, menționăm că printre cele mai periculoase substanțe care se pot regăsi în deșeurile electronice, fie că vorbim despre un simplu aparat de prăjit pâinea, un computer, un telefon mobil, sau un oricare alt dispozitiv electronic, sunt chimicale precum zinc, nichel, bariu, crom, substanțe ignifuge și multe altele. Aruncate în natură, acestea pot dăuna grav solului și mediului ambiant. Nu mai vorbim despre faptul că, dacă ne aflăm constant în acel mediu, aceste substanțe ne pot predispune la afecțiuni precum cancerul, disfuncții ale sistemului nervos central, ale sistemului respirator, imunitar, endocrin, digestiv și reproductiv. De altfel, și problemele în dezvoltarea cerebrală, dar și presiunea arterială ridicată pot fi asociate cu deșeurile electronice aruncate la întâmplare în imediata noastră apropiere. Mai mult, nu doar sănătatea oamenilor poate fi afectată în acest caz, dar și mediul înconjurător, pe termen lung. Asta, în contextul în care gestionarea neadecvată a deşeurilor electronice contribuie direct la schimbările climatice, din cauza poluării mediului și a solului în special, afectând direct numeroase ecosisteme şi specii.

La nivel legislativ, în Republica Moldova, a fost aprobat recent Regulamentul privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, care presupune că agenții economici care plasează pe piață echipamente electrice și electronice sunt obligați să preia gratuit deșeurile electronice.

Pentru a cunoaște mai bine care obiecte sunt incluse în categoria „e-deșeurilor” și, prin urmare, care urmează a fi aruncate în locuri specializate, vă propunem să faceți cunoștință cu următoarea listă:

— aparate de uz casnic de dimensiuni mari și mici;

— echipamente informatice și de telecomunicații;

— echipamente de larg consum;

— echipamente de iluminat;

— unelte electrice și electronice (cu excepția uneltelor industriale fixe de dimensiuni mari);

— jucării, echipamente sportive și de agrement;

— dispozitive medicale, cu excepția produselor implantate și infectate (echipamente de radioterapie, cardiologie, dializoare, ventilatoare pulmonare, echipamente de medicină nucleară, echipamente de laborator pentru diagnosticare in vitro etc.);

— instrumente de supraveghere și control;

— distribuitoare automate.

Astfel, în toată țara au fost instalate peste o sută de pubele speciale, destinate colectării echipamentelor electronice uzate, unde oamenii pot să arunce obiectele pe care nu le mai folosesc.

Potrivit hărții interactive, realizate de reciclare.md, majoritatea punctelor de colectare a obiectelor electronice sunt concentrate în centrul țării – 114, la nord există 18 puncte de colectare, iar la sud – cinci.

Acolo pot fi aruncate telefoane mobile, baterii, fiare de călcat, uscătoare de păr, prăjitoare de pâine, tablete, laptopuri, cabluri și alte dispozitive electronice. Tomberoanele pot fi găsite în unele magazine ale rețelelor Fourchette, Linella și Maximum, în instituții de stat și de învățământ, în magazinele de electrocasnice și la unele benzinării din țară.

În Republica Moldova operează câteva companii autorizate, care efectuează colectarea deșeurilor de la persoanele fizice și juridice:

Compania MoldRec – o inițiativă social-ecologică nonprofit cu experiență de peste șapte ani. Compania asigură colectarea, transportarea, depozitarea și comercializarea atât a deșeurilor de echipament electric și electronic, cât și a deșeurilor de aluminiu, ambalajelor de hârtie, carton și plastic.Odată ce aparatele electrice sunt stocate într-o cantitate anumită, compania „MoldRec” le exportă în România pentru reciclare, întrucât în Republica Moldova nu există companii specializate, care ar putea recicla aceste produse.

Date de contact:
—  număr de telefon: 060121112;
—  adresă: or. Chișinău, strada Industrială, nr. 63/1-63/2.

E-reciclare.md – un proiect social care are drept scop gestionarea ecologică a deșeurilor electronice. Prin intermediul acestui sistem, oamenii pot depozita și recicla toate tipurile de deșeuri electronice.

La întreprindere, tehnica este demontată și sortată, apoi este exportată în Germania pentru reciclare.

Date de contact:
—  număr de telefon: 022 81 14 14.

ABS.md – o companie care a început să activeze în domeniul gestionării deșeurilor în anul 2006. Compania „ABS Recycling” are o rețea de containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor și le exportă, ulterior, la întreprinderi din UE sau din Ucraina.Vezi aici harta amplasării containerelor.

Date de contact:
—  Fabrica de reciclare: s. Persecina, raionul Orhei;
—  Fabrica de sortare: municipiul Chișinău, s. Colonița;
—  număr de telefon: 022 53 39 98.

Reciclare.md – o platformă online, pe care oamenii o pot accesa pentru a vedea punctele cele mai apropiate de colectare a deșeurilor din localitatea lor. De asemenea, platforma promovează sortarea și reciclarea corectă a deșeurilor.

Reciclarea deșeurilor reprezintă o problemă majoră întrucât, în fiecare an, o persoană aruncă în medie aproximativ 300 de kilograme de gunoi (mixt), creând un impact negativ asupra mediului. De exemplu, o baterie poate contamina cu metale grele până la 20 m² de sol sau 400 de litri de apă; lămpile fluorescente conțin mercur,iar aruncarea lor în containerele pentru deșeuri simple este interzisă. Principalul pericol constă în faptul că mercurul începe să se evapore la +18°C și, de asemenea, este capabil să se transforme în mercur de metil, care devine solubil în apă.

Iată de ce separarea deșeurilor și depozitarea/reciclarea corespunzătoare a lor reprezintă o acțiune imperativă. Avantajul separării deșeurilor constă în faptul că acestea, când sunt sortate, ajung la reciclare și nu la gunoiște.

Sortarea tuturor tipurilor de deșeuri va spori, pe de o parte, responsabilitatea oamenilor față de subiectul protejării mediului înconjurător, iar pe de altă parte, va contribui la dezvoltarea economiei țării, întrucât, prin efort comun, deșeurile pot fi transformate dintr-o sursă de poluare într-o resursă de dezvoltare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente