Moldova a pierdut 1,5 milioane de euro la CtEDO. Chicu cere inițierea unei urmăriri penale pe numele judecătorilor vinovați

ciocan_UE-1024×535-960×540-960×540

Republica Moldova a mai pierdut un dosar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. De data aceasta, din bugetul statului urmează să fie achitate 1,5 milioane de euro. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Chicu în cadrul ședinței guvernului.

Chicu a citit numele judecătorilor care au luat decizii în dosarul S.A. „Gemenii”, în urma cărora Moldova are de pierdut acești bani: Tamara Chişcă-Doneva, Ala Cobăneanu, Tatiana Vieru, Sveatoslav Moldovan și Vera Macinskaia.

De asemenea, acesta a cerut ca pe numele judecătorilor să fie pornită o cauză penală, iar până în ziua de luni să fie publicate numele tuturor judecătorilor din Moldova care au luat decizii ulterior condamnate la CtEDO.

Suma de 1,5 milioane de euro va fi achitată din banii prevăzuți pentru finanțarea sistemului judecătoresc pentru anul 2020.

Republica Moldova a fost condamnată definitiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în dosarul Casei de Comerț „Gemenii” S.A., după 14 ani de la depunerea cererii. Decizia definitivă a CtEDO a fost pronunțată pe 18 februarie 2020.

Astfel, Moldova urmează să plătească reclamanţilor 1,5 milioane de euro cu titlu de prejudiciu material, 5 000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 10 000 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Republica Moldova trebuie să întoarcă solicitanților, până la 18 mai 2020, și 36,55 % din clădire (este vorba despre părţile clădirii care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005), împreună cu terenurile adiacente, toate scutite de orice grevări, plus orice impozit care poate fi perceput. În caz contrar, statul va trebui să plătească reclamanților, în același termen, 2,12 milioane de euro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente