(doc) Guvernul a aprobat modificări la Constituția Republicii Moldova, în articolele ce țin de activitatea judecătorilor

con cc

Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre ce ține de modificarea Constituției Republicii Moldova, mai exact a articolelor legate de activitatea judecătorilor.

Ce presupun modificările aprobate:

#1. Judecătorii vor fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către președintele Moldovei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). 

Actualmente, judecători sunt numiți inițial pentru o perioadă de cinci ani. Numai în cazul în care își desfășoară activitatea în mod corespunzător pe parcursul acestei perioade, judecătorii sunt numiți până la atingerea plafonului de vârsta de 65 de ani.

#2. Constituția Republicii Moldova va fi completată cu următoarea prevedere: „Președintele Moldovei va putea respinge doar o sigură dată candidatura propusă de CSM.”

Actualmente, această prevedere se regăsește doar în Legea privind statutul judecătorului.

#3. Judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție vor fi numiți de președintele țării, la propunerea CSM.

Actualmente, judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție sunt numiți de parlament.

#4. Durata mandatului membrilor CSM se va extinde de la patru ani la șase ani.

În acest context, interdicția care există la moment doar pentru membrii din rândul profesorilor de drept titulari de a deține două mandate consecutiv a fost extinsă pentru toți membrii CSM care nu vor putea deține două mandate.

#5. Se va exclude cerința deținerii „vechimii în funcția de judecător de cel puțin 10 ani” de către președintele, vicepreședinții și judecătorii Curții Supreme de Justiție.

Conform notei explicate, excluderea acestei cerințe are ca scop obținerea calității de judecător la CSJ și a persoanelor cu o vechime în funcție, alta decât cea de judecător, pentru excluderea corporativității în cadrul CSJ.

#6. Judecătorii vor avea imunitate funcțională doar în condițiile legii, iar cea personală se exclude.

Ce presupune imunitatea funcțională? Imunitate în caz de urmărirea penală numai pentru acțiunile sau inacțiunile efectuate în exercitarea funcțiilor lor.

„În această privință, se pare evident că coruperea pasivă, traficul de influență, luarea de mită, precum și infracțiunile similare nu pot fi considerate ca acte săvârșite în exercitarea legală a funcțiilor sale”, se explică în nota informativă.

#7. Consiliul Superior al Magistraturii va trebui să fie consultat obligatoriu în procesul elaborării, examinării, aprobării și modificării bugetului de stat în partea ce ține de alocarea mijloacelor financiare destinate instanțelor judecătorești și este în drept să prezinte amendamente la actele remise pentru consultare.

Actualmente resursele financiare ale instanţelor judecătoreşti sunt aprobate de parlament şi sunt incluse în bugetul de stat.

#8. Constituția va fi completată cu un articol nou care va reglementa expres faptul că Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței autorității judecătorești.

Actualmente, această prevedere este reglementată doar la nivel de lege organică.

#9. Din componența CSM vor fi excluși ministrul justiției și procurorul general, iar președintele CSJ nu va mai fi membru de drept.

Modificări vor fi operate și la capitolul ce ține de componența Consiliului Superior al Magistraturii. Vedeți hotărârea integrală mai jos.

Hotărârea respectivă urmează să fie trimisă Curții Constituționale pentru avizare, iar ulterior parlamentului spre examinare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente