Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a dispus controale complexe la Procuratura Anticorupție și PCCOCS. Acestea au vizat toate dimensiunile de competențe ale celor două procuraturi specializate pentru ultimii patru ani. Controalele au avut loc în perioada 9 decembrie 2019-10 ianuarie 2020.

„Verificările au fost efectuate de către două grupuri de procurori, conform unor indicatori concreți, iar acțiunile respective nu au împiedicat buna desfășurare a urmăririi penale pe dosarele aflate în exercitarea sau conducerea acestor subdiviziuni specializate.”

Procuratura a intervenit selectiv în controale, aceștia s-au axat pe criterii de prioritizare: încălcarea drepturilor omului și alte încălcări grave.

În debutul controalelor, procurorii implicați au întâmpinat probleme de ordin major ce țin de lipsa totală a evidenței de bază a procurorilor, ceea ce reprezintă încălcări grave. „Procurorii șefi sunt obligați să asigure prin registre (în total 10 registre) evidența cauzelor penale, a persoanelor reținute, arestate eliberate etc. S-a stabilit lipsa totală a registrelor, nu a fost posibilă verificarea completă a cauzelor penale. Evidența nu a fost dusă în niciun mod, prin urmare contrapunerea rapoartelor a fost imposibilă. De asemenea, nu a fost posibilă stabilirea numărului de măsuri speciale efectuate, cât și legalitatea acestora.”

În ceea ce ține de eficiența celor două structuri, procurorul general a menționat că în baza unor date statistice, fiecare a treia infracțiune ține de infracțiuni minore, ce nu depășesc 3 000 de lei. „Potențialul procuraturii specializate sunt contrare așteptării societăților, ele axându-se pe dosare minore, iar dosarele de rezonanță nu au finalitate cu anii. 45 de persoane (19 procurori și 26 de ofițeri de urmărire penală) au lucrat doar pe un dosar nesemnificativ, intentat ilegal.”

În același context, Stoianoglo a menționat că la PCCOCS, din numărul total de dosare, doar 10 % sunt cauze de grupări criminale organizate. „În multe cazuri controalele s-au făcut ilegal, pe niște dovezi fără bază factologică, s-a depistat depășirea atribuțiilor de serviciu ale factorilor de decizii.”

De asemenea, au fost depistate încălcări în utilizarea măsurilor speciale de cercetare penală. „Au fost stabilite mai multe cazuri în care care zeci de persoane care au fost interceptate de la opt la 12 luni, când legal interceptarea se face maximum șase luni. Chiar și așa, persoanele nu au fost informate despre faptul că au fost interceptate. Au fost peste 20 de măsuri speciale cu o ignorare totală a prevederii legislației. Au fost și arestări ilegale, pe dosare fără probe suficiente. Mai multe persoane au fost ținute în rest preventiv, de până la cinci luni, ca ulterior să fie eliberate, pentru lipsă de probe.”

În concluzie, au fost depistate mai multe încălcări ale procurorilor și adjuncților acestora. Procuratura generală a intentat mai multe dosare în baza abaterilor disciplinare.

„Îmi pare rău pentru ceea ce am constatat. Vreau să-mi cer scuze public de la sutele de cetățeni care au fost urmăriți ilegal de către procurori. Noua conducere va aduce în albia normalității lucrurile. Vom lupta cu corupția din sistemul procuraturii”, a spus Stoianoglo în cadrul conferinței de presă.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit/-ă și pe canalul nostru de Telegram.