(foto) Mai mulți tineri din Șoldănești au colorat sărbătorile de iarnă ale bătrânilor și copiilor din localitate

1

Crăciunul este despre bunătate. Acest fapt l-au demonstrat tinerii de la Urban Șoldănești, Rezina, care în perioada 25 decembrie 2019-10 ianuarie 2020 au oferit daruri și multă, multă căldură locuitorilor azilurilor de bătrâni.

Cei 30 de tineri, coordonați de Alexandru Katana, au reușit să împartă produse de îngrijire personală, dulciuri și zâmbete oferite nelimitat, astfel bucurând peste 40 de bătrânei.

Tinerii i-au urat şi colindat, păstrând datinile sărbătorilor de iarnă. Fiecare dintre ei a simțit magia sărbătorilor de iarnă și, printre lacrimi, bâtrâneii ziceau că atâta timp cât există tineri, există viață.

Valeria Vasilache, tânără din grupul Urban Șoldănești, a menționat: „Nu e nimic mai frumos decât să vezi fața unui bătrânel zâmbind. Acest zâmbet sincer ne-a oferit nouă, tinerilor, lacrimi și gândul de a fi mulțumitori pentru ceea ce avem. Atâta timp cât avem casă, familie fericită și pâine pe masă, suntem oameni bogați!”

De daruri au avut parte și copiii din familiile social-vulnerabile din raioanele Șoldănești, Rezina. Micuții au mulțumit tinerilor și au venit și ei cu colinde și poezii frumoase. Marcată de reacția micuților a fost și Gabriela Ceburciu, spunând: „Nu se pot exprima în cuvinte emoțiile trăite când vezi în acele priviri gingașe și naive nimic altceva decât bucurie. Aceste momente m-au făcut să înțeleg că nu toți au avut norocul de o copilărie la fel ca a mea și că există copilași pentru care Crăciunul înseamnă doar o cutie cu dulciuri.”

Aceste daruri au fost oferite de o organizație de binefacere, prin intermediul lui Alexandru Katana, pedagog social și activist civic, persoana care motivează tinerii de a face voluntariat și de a contribui la schimbarea societății. Acesta și-a exprimat gândurile pozitive pe rețelele de socializare și a venit cu un mesaj:

„E adevărat, trăim în țara care are nevoie încă de multe schimbări, dar fiecare din noi poate contribui la aceasta cu o părticică din noi. Mulțumesc tuturor celor deschiși pentru a da o mână de ajutor! O bună parte din bătrânii din orașul Șoldănești pe care i-am vizitat duc lipsă de lemne de foc. Împreună cu tinerii ne-am propus să colectăm și să contribuim cu o parte din banii noștri proprii pentru a aduce căldură în casele bătrâneilor. Orice contribuție este binevenită și oricine poate aduce căldură în casa și inima unui bătrânel.”

Număr de contact pentru donații: +373 68385668.

Un moment remarcabil din culisele acestor activități a fost reacția unui tânăr pe nume Mădălin, care locuiește în Italia, deși a crescut și copilărit în Moldova. El spune că e pentru prima dată când a îmbrăcat cămașa de voluntar: „Niciodată nu am trăit astfel de sentimente ale lacrimilor de bucurie și tristețe. Anul 2019 a lăsat o amprentă în viața mea, cu un altfel de Crăciun.”

Tinerii de la Urban Șoldănești, Rezina, sunt voluntari activi cărora le pasă de societatea în care trăiesc. Aceștia fac diferite activități stradale, de voluntariat și susțin că doar muncind ajung oameni de valoare, iar aducând zâmbetul sincer pe o față tristă parcurg deja un pas spre a face lumea mai bună.

Autoare: Mădălina Stețco

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente