Cum a apărut patinajul. Cele mai vechi patine au fost găsite în Rusia, Elveția, Peninsula Scandinavă și în Kazahstan

patine1
Foto: foto simbol/pexel

Sportul este o activitate îndrăgită la nivel mondial. Fie că este practicat din pasiune, din nevoia de socializare sau ca profesie, diversele activități fizice de care ne putem bucura în prezent ne oferă un prilej excelent de depășire a limitelor. Sporturile de iarnă sunt și ele la fel de populare ca orice alt tip de sport. Cu toate că ele nu pot fi practicate în orice colț al lumii (în funcție de climă), există pasionați care le urmăresc sau se pregătesc intens pentru a putea lua parte la diverse întreceri sportive. Tot din categoria sporturilor de iarnă face parte și patinajul.

Cuvântul care îl descrie cel mai bine este, cu siguranță, eleganța. Ei bine, lucrurile nu au stat mereu așa. Cu toate că odată cu trecerea timpului s-au dezvoltat mai multe ramuri care provin de la acest sport, în trecut patinajul era o necesitate. Deplasarea se făcea cu ajutorul patinelor, în special în locurile unde temperaturile erau de multe ori negative. Acest stil de viață era considerat a fi o normalitate, lucru care nu coincide cu realitatea zilelor noastre. Despre cum a apărut patinajul artistic și cum s-a dezvoltat acesta de-a lungul timpului urmează a fi prezentate câteva informații în rândurile următoare.

Care sunt beneficiile sportului

Nu mai este un secret faptul că un stil de viață activ este vital sănătății. Organismul uman are nevoie de mișcare pentru a putea funcționa normal, la fel ca o mașinărie care are nevoie de combustibil. Beneficiile pot fi resimțite de către oricine, chiar și în urma practicării câtorva exerciții în fiecare zi. Unul dintre cele mai evidente beneficii este menținerea greutății sub control. Creșterea imunității, prevenirea diverselor boli și afecțiuni ale organelor interne, reducerea bolilor psihice, creștea stimei de sine și abilitatea de a socializa sunt, de asemenea, avantaje notabile ale practicării sportului.

Sportul a jucat mereu un rol important în viața oamenilor. Deși în trecut oamenii nu cunoșteau termenul „sport”, existau diverse activități care îi țineau ocupați. Indiferent că vorbim despre fotbal sau înot, aceste activități ne fac să simțim adrenalină. Acest factor, împreună cu spiritul competitiv, sunt probabil două dintre cele mai importante motive pentru care jocurile și sportul au devenit atât de populare. Singura diferență notabilă este faptul că în zilele noastre oamenii pot să joace Texas Hold’em poker și multe alte jocuri din confortul propriei locuințe. Tot ce le trebuie este un dispozitiv mobil și o conexiune stabilă la internet.

Primele patine pe gheață

Așa cum a fost menționat anterior, primele patine pe gheață au fost folosite în trecut ca mijloc de deplasare. Acest lucru se întâmpla cu mii de ani în urmă. Pare greu de crezut, dar la acea vreme oamenii trebuiau să își confecționeze propriile patine pentru a se putea deplasa în căutarea hranei. Modelele nu erau la fel de moderne precum cele de acum și nici strălucitoare. Oamenii foloseau ceea ce aveau la îndemână și anume oase de origine animală.

Oasele se găureau pentru a putea fi prinse de picior cu ajutorul unei curele. Bineînțeles că patinele de atunci nu erau destinate întrecerilor sportive. Totuși, erau de mare folos celor care trebuiau să parcurgă distanțe mari pe gheață.
Cele mai vechi modele de patine au fost descoperite în Rusia, Elveția, Peninsula Scandinavă și în Kazahstan. O curiozitate este faptul că în Siberia se foloseau dinți de morsă ca materie primă.

Evoluția patinajului

În secolul al XVIII-lea, patinele au început să fie lucrate cu mai mare atenție. Acest lucru s-a datorat faptului că pantofarii vremii și-au pus mintea iscusită la contribuție. Până la acea vreme lama era ceva mai groasă, lucru care făcea deplasarea destul de dificilă. Cu toate acestea, oamenii preistorici se foloseau de un băț pentru deplasare. Conform studiilor specialiștilor, ei reușeau astfel să economisească energia umană cu 10 %.

Ingeniozitatea pantofarilor a revoluționat felul în care patinele arătau. Fotografiile vremii ne arată că acestea au devenit mai înalte, ba chiar au fost împodobite cu diverse panglici și funde.

În anul 1864, Haines – părintele patinajului artistic modern și americanul care a combinat patinajul cu abilitățile sale de dans – a deschis prima școală de patinaj în Viena. El a fost cel care a brevetat și figura sit spin.

Primul patinoar artificial

În zilele noastre, oamenii sunt obișnuiți să vadă câte un patinoar artificial în fiecare iarnă, indiferent de orașul în care trăiesc. Mai mult, există chiar și posibilitatea de a patina într-un spațiu închis. Ei bine, lucrurile nu au stat mereu așa. În urma a două secole de experimente chimice s-a deschis primul patinoar artificial la Londra. Evenimentul avea loc în anul 1876, locația primind numele de Glaciarium.

Accesul era permis doar persoanelor cu o situație financiară bună și membrilor exclusiviști. Pentru a crea o atmosferă feerică, pe panouri erau înfățișate imagini cu Alpii elvețieni, iar sportivii puteau să se bucure de activitatea lor preferată în compania unei orchestre. Succesul de care s-a bucurat patinoarul l-a determinat pe proprietar să mai deschidă încă două astfel de locații.

Competiții sportive

Prima ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă a avut loc în anul 1924, însă patinajul făcea parte de ceva timp din lista probelor sportive. Ediția de vară a acelorași jocuri a inclus patru probe dedicate acestui sport: feminin individual, masculin individual, figuri speciale pentru băieți și probe pe perechi. Atleții executau figuri pe gheață sub formă de cercuri, opturi, cruci sau alte forme. Din păcate, spectatorii nu înțelegeau prea multe lucruri. Totuși, prima medalie de aur a fost câștigată de Rusia chiar la acest eveniment. Anii ’30 au fost marcați de sportiva foarte talentată care a reușit să facă istorie, Sonja Henie. Ea a fost cea care a introdus patinele albe pentru fete, dar a revoluționat și costumația. Fustele scurte elegante au fascinat pur și simplu publicul.

Patinajul este un sport de excepție care merită încercat măcar o dată în viață. Este adevărat că necesită un pic de exercițiu, dar acest lucru este valabil în cazul oricărui sport. Această activitate poate fi un mod foarte bun de divertisment, fie că este practicat sau privit din fața
televizorului
. Poate că nu toată lumea are talentul de a face figurile de patinaj artistic, dar acest lucru nu înseamnă că acest sport nu este pentru noi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente