În secolul vitezei, sedentarismul este mai periculos ca niciodată. Echipa BeBetter a cercetat această problemă și vine cu o serie de recomandări pentru prevenirea și reducerea riscurilor pentru sănătate.
Sedentarismul este un stil de viață ce implică lipsa de mișcare sau de activitate fizică. Această afecțiune provoacă o serie de boli care afectează toate organele: boli cardiovasculare, tulburări metabolice, obezitate, deviații ale coloanei vertebrale, tulburări vizuale sau cancer intestinal.
Potrivit unui studiu recent, stilul de viață sedentar este mult mai periculos pentru sănătate decât fumatul.
Mai jos vă prezentăm o hartă a celor mai răspândite boli care apar din cauza sedentarismului zilnic.
Toate aceste efecte ale lipsei activității fizice și ale statului pe scaun timp îndelungat au un impact major asupra sănătății noastre pe termen lung.
Iată, în context, câteva sfaturi utile pe care le oferă reprezentanții BeBetter:
Fiți în mișcare și veți fi mai sănătoși!
Pentru a combate efecte sedentarismului, trebuie să luați în considerare nu doar practicarea exercițiilor fizice, în pauze, dar să mai luați în calcul și alimentele pe care le consumați la locul de muncă.
Începeți cu îmbunătățirea alimentației:
#1. încercați să luați micul dejun fără grabă;
#2. nu contați doar pe cafea;
#3. înlocuiți cea de-a doua ceașcă de cafea cu cu una de ceai;
#4. după prânz, alegeți băuturi fără cofeină;
#5. consumați cât mai multă apă;
#6. includeți în dieta zilnică legume și fructe;
#7. eliminați ciocolata sau chiflele din meniu.
Exercițiile fizice vă vor ajuta să ardeți caloriile acumulate după micul dejun, prânz sau după aperitive.
#1. Dacă locuiți aproape de birou, se recomandă să veniți pe jos sau cu bicicleta la serviciu. La fel, pe această cale, veniți acasă.
#2. Folosiți rațional pauzele de la birou. Faceți mișcări lente pentru a reduce tensiunea mușchilor. Dacă tot vorbim de mușchi, atunci vă recomandăm să exersați și cu mușchii ochilor. De asemenea, puteți ieși la fereastră și să vă concentrați privirea spre un obiect îndepărtat.
Încă o terapie utilă este să frecați palmele câteva secunde, după care să le aplicați pe ochii închiși. Țineți palmele, pentru câteva minute, pe ochi. În această situație, mușchii ochilor se vor relaxa, va dispărea roșeața din jurul ochilor și o să vă măriți productivitatea pentru următoarea parte a zilei.
#3. Faceți pauze atunci când simțiți primele oboseli sau dureri în spinare, umeri sau gât. De asemenea, nu ezitați să vă plimbați prin încăpere măcar un minut.
#4. Încercați să vă mișcați mai mult, faceți pauze scurte pentru exerciții simple, care să scoată tensiunea și încordarea din mușchii spatelui, gâtului și a picioarelor. După lucru, puteți merge la sala de forță sau la bazin.
#5. Respirați adânc și cât mai des.
Dacă uitați să faceți exercițiile sau să vă luați aperitivul, în ajutor vă pot veni aplicațiile smart, care vă vor aduce aminte, la orice oră, să efectuați un complex de exerciții de relaxare. Investește 10 minute din pauză pentru sănătatea ta, întrucât prevenția este mai eficientă, mai puțin costisitoare și mai puțin stresantă decât tratarea.
Reduceți riscurile împreună cu BeBetter!