UTM a participat la cea de-a 56-a întâlnire a Comitetului European pentru Standardizare

IMG_2273-1030×773

Vadim Țurcan, colaborator al Departamentului Inginerie Civilă și Geodezie din cadrul Facultății Construcții, Cadastru și Geodezie, a participat la cea de-a 56-a întâlnire a CEN/TC 250/Eurocoduri structurale, desfășurată la finele lunii noiembrie la Londra, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Comitetul European pentru Standardizare (CEN) este o structură a Uniunii Europene, care stabilește norme pentru bunuri, servicii și lucrări. Republica Moldova a participat pentru prima dată în calitate de observator în contextul Acordului de Asociere semnat între Republica Moldova și Uniunea Europeană și adoptării normelor europene de construcție, transmite site-ul UTM.

La cea de-a 56 întâlnire, în agendă au fost incluse discuții cu privire la noua generație de eurocoduri ce urmează a fi adoptate de către Uniunea Europeană. Printre principalele dezbateri între participanți a fost adoptarea unui nou interval al indicelui de fiabilitate, ce ar da posibilitate țărilor să-și calibreze coeficienții parțiale de siguranță.

Președintele CEN/TC250, Steve Denton, a invitat Republica Moldova să depună aplicație pentru calitatea de membru al CEN/TC250 cu drept de vot. Totodată acesta a apreciat contribuția Republicii Moldova în adoptarea și implementarea normativelor Eurocod, ca standarde de țară în domeniul proiectării construcțiilor.

Totodată, colaboratorul UTM a stabilit relații de parteneriat cu Join Research Center (JRC), care este un centru comun pentru cercetare al Comisiei Europene. Reprezentanții JRC și-au exprimat intenția de a desfășura o școală de vară pentru țările balcanice în domeniul de proiectare a structurilor conform normativelor europene în vara anului 2020 în colaborare cu Universitatea Tehnică a Moldovei.

Acțiunea a fost realizată în cadrul proiectului „Implementation of the Eurocodes in the Republic of Moldova” finanțat de Agenția de Dezvoltare din Republica Cehă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente