Cetatea Tighina, „renovată” cu termopan, teracotă. Istoric: „Mutilare și batjocoră”

TIGHINA

Istoricul Sergiu Musteață a publicat pe pagina sa de Facebook niște fotografii în care atrage atenție asupra modului cum este restaurată Cetatea Tighina. Din imagini se poate observa cum în unele părți au apărut teracotă, termopan, dar și țiglă care au foarte puțină legătură cu specificul istoric. Mai mult, pe interiorul fortificației sunt săpate fundamente de beton.

„Pentru toți cei interesați de domeniile conservării, restaurării, reabilitării monumentelor istorice: Cetatea Bender (Tighina) – așa ceva se numește distrugere, mutilare, batjocoră față de moștenirea culturală”, a scris istoricul.

Imaginile publicate de Musteață au fost făcute în luna septembrie și octombrie.

Cetatea Tighina (redenumită de turci Bender) este o cetate moldovenească din secolul XV, din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, care a construit-o din pământ și lemn – o palancă, pentru a apăra trecătoarea de tătari. Cetățuia de pământ era, probabil, rotundă sau semicirculară, avea șanț și val de apărare, iar în poala valului din interiorul cetății erau făcute locuințe de tip bordei. Acest lucru este demonstrat de săpăturile care au descoperit urmele unei locuințe arse și diferite obiecte de uz casnic din secolele XV-XVI.

Ulterior, după ce cetatea a fost cucerită în 1538 de turci, în acel loc a fost construită, în perioada existenței raielei turcești, o cetate nouă, către 1541.

Cetatea și-a pierdut ulterior din importanța strategică, odată cu cucerirea de către Ruși a teritoriului dintre Prut și Nistru, iar asta deoarece era mult în interiorul hotarelor imperiului.

Din 1991, cetatea, aflată pe teritoriul controlat de regimul separatist transnistrean, s-a deteriorat, diferite lucrări de restaurare începând din 2008.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente