Îmbătrânirea este un proces natural care nu poate fi evitat. Există, însă, instrumente care ne pot prelungi viața și diminua riscurile pentru sănătate. Experții susțin că, cea mai bună abordare în acest sens este conceptul de HarmReduction (reducerea riscurilor). În cadrul unui seminar organizat la Chișinău, geneticianul ucrainean Alexander Koliada a explicat cum putem reduce riscurile asociate consumului de alcool și fumatului.
Alexander Koliada susține că oamenii care consumă alcool în exces sunt expuși riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. În același timp, acest risc s-a dovedit a fi ridicat și pentru persoanele care nu consumă deloc alcool. Există însă doze de alcool, recomandate, care pot diminua aceste riscuri.
Potrivit expertului, în cazul bărbaților, doza de alcool acceptată este de două porții pe zi, iar pentru femei – o porție. O porție înseamnă 18 ml de alcool pur, ceea ce este echivalentul unui pahar de vin sau a unei halbe de bere. Consumul moderat de alcool poate preveni apariția bolilor cardiovasculare și contribuie la îmbunătățirea stării generale de sănătate.
Fumatul este un alt viciu care poate provoca apariția mai multor maladii. Geneticianul susține că cel mai bun instrument pe care îl putem folosi pentru a evita aceste riscuri este renunțarea la fumat, iar cei care nu pot face acest lucru sunt îndemnați să aleagă produse alternative, pe bază de nicotină.
„Cele mai mari riscuri cauzate de fumat nu sunt legate de nicotină, dar însăși de procesul de ardere a frunzelor de tutun dintr-o țigară. În momentul în care este aprinsă o țigară și tutunul se arde, noi inhalăm acest fum nu doar cu nicotină, dar și cu alte 6 000 de substanțe chimice nocive. Deci riscul pentru sănătate se află anume în procesul de ardere”, a declarat Alexander Koliada.
Expertul susține că nicotina propriu-zisă nu este o substanță periculoasă. În doze mici, aceasta poate avea efecte pozitive, iar în unele cazuri este folosită pentru tratarea unor maladii. „Problema este în modul în care este livrată nicotina în organism, iar fumatul țigărilor obișnuite este cel mai periculos mod. Moleculele eliberate în procesul de ardere a tutunului se modifică din cauza temperaturii înalte de la vârful țigaretei și devin periculoase”, susține sursa.
Astfel, fumătorii care nu pot renunța la acest viciu, dar care doresc să reducă riscurile asociate fumatului, ar putea înlocui țigările cu dispozitive de tip vaping sau cu dispozitive inovative, care încălzesc tutunul. Acestea livrează nicotină în organism, fără ca substanțele chimice nocive, provenite dintr-un obișnuit proces de ardere, să ajungă în organism.