Alergatul (matinal sau în timpul zilei) contribuie la păstrarea formei fizice, reducerea bolilor cardiovasculare, antrenarea mușchilor de la picioare și micșorarea greutății corporale. „În ultimii ani, în Moldova, joggingul a căpătat amploarea unei „epidemii”. Dacă acum cinci ani în parcuri nu vedeai pe nimeni alergând, acum aleargă mii de oameni”, spune sportivul moldovean Iulian Bercu. Despre avantajele acestui sport, cum se practică corect și cum te poate ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea, află mai jos.
„Joggingul în interpretare clasică înseamnă o alergare ușoară de câțiva kilometri, de jumătate de oră sau 45 de minute, care, de obicei, este practicată de oamenii care doresc să se mențină în formă, care nu tind la performanțe sportive. Cei care doresc, totuși, să practice acest sport la un nivel mai serios, atunci alergatul nu se limitează doar la doi-trei kilometri”, ne explică Iulian Bercu.
Alergatul matinal. Ce spun specialiștii?
Rămâne la discreția ta în care perioadă a zilei să practici joggingul, deși, din punct de vedere științific, dimineața este cel mai nepotrivit moment pentru a alerga. Corpul tău are nevoie să se trezească treptat, iar tu îl forțezi să intre într-o fază stresantă – alergatul. Studiile au demonstrat că dimineața corpul este mai expus accidentărilor. Experții consideră că, dacă chiar vrei să alergi, trebuie s-o iei ușor; nu te suprasolicita și asigură-te că-ți faci încălzirea. În același timp, dacă corpul tău este obișnuit deja cu aceste activități, riscurile se vor diminua considerabil.
Alergarea de după-amiază este ideală. În această perioadă, corpul reușește să se încarce cu energie și să fie pregătit pentru o cursă dinamică.
Alergatul de seară este considerat a fi cel mai eficient, pentru că nu trebuie să te stresezi să iți faci timp pentru alergare (stresul este ultimul lucru pe care ai vrea să îl ai cu tine când alergi). Pentru a reduce orice risc de a te accidenta pe timp de seară/noapte, e bine să alegi pe un traseu binecunoscut, preferabil asfaltat și iluminat, scrie wingsforlifeworldrun.com.
„Joggingul ajută, în primul rând, la crearea unei bune dispoziții de dimineață sau seara. Ajută la relaxarea creierului, îmbunătățește starea sistemului nervos. Cu alte cuvinte, aceasta este o terapie. Joggingul ajută mult la menținerea tonusului mușchilor dacă persoana concomitent practică și alt sport”, spune Iulian.
Ce mănânci înainte de jogging?
Orice efort fizic are nevoie de „combustibil”. Acesta, în cazul corpului uman, îl reprezintă nutriția corectă care, ulterior, transformă mâncarea consumată în energie. În acest context, trebuie să te alimentezi pe potrivă.
Regula de aur spune că trebuie să mănânci cu două ore înainte de alergare, iar dacă nu ai această posibilitate, se recomandă cu 40 de minute înainte de jogging să consumi glucide (pâine neagră, orez brun, terci de hrișcă și ovăz, năut, paste etc.)
Cum practicăm corect alergatul
Iulian Bercu spune că este foarte important la început de alergat să facem exerciții de încălzire pentru a evita traumele în timpul alergatului, dar și pentru a evita suprasolicitarea inimii. „Încălzirea este necesară întrucât, datorită ei, sângele circulă mai rapid, mușchii devin mai elastici, iar inima începe să lucreze mai bine.”
Iată și alte recomandări pentru un jogging sănătos:
# cu 10 minute înainte și după alergare fă încălzire ușoară;
# aleargă în așa fel, încât să poți vorbi liber, fără impedimente respiratorii;
# începe să alergi distanțe mici, iar zilnic majorează distanța cu 10 %.
Contraindicații de sănătate pentru jogging:
# peroanele care au suferit atac/ictus cerebral sau atac de cord;
# persoanele în etate;
# varicoză;
# acutizarea bolilor cronice;
# prezența bolilor cardiace congenitale;
# hernia vertebrală;
# aritmie cardiacă;
# traume;
# obezitate de gradele I-IV.
Iulian Bercu atenționează doritorii că: „Înainte să începi să practici joggingul, consultă-te cu medicul pentru a reduce orice caz de agravare a sănătății.”
Ce îmbrăcăm în funcție de temperatura de afară
„Există regula celor 10 grade. Atunci când alergi, te încălzești, iar temperatura de afară pe care o vei percepe va fi cu 10 grade mai ridicată. Trebuie să te îmbraci în așa mod, încât să nu te supraîncălzești, pentru că vei transpira și există probabilitatea că vei răci. La temperaturi sub minus, recomand să îmbraci trei straturi de haine”, spune Iulian Bercu.
Pentru temperaturi situate între +10 și+15 grade Celsius, îmbracă un maiou și pantaloni scurți. La temperaturi între +5 și +10 grade Celsius, îmbracă un maiou cu mâneci lungi și pantaloni, iar când afară sunt între -5 și +5 grade Celsius, îmbracă deasupra acestui complet și o geacă antivânt. De la -5 până la -15 grade Celsius îmbracă două seturi de haine pulover+pantaloni și deasupra geacă și încă o pereche de pantaloni, iar la temperaturi mai joase de -15 grade Celsius îmbrăcați trei seturi de îmbrăcăminte sus și două jos.
Beneficiile joggingului
Joggingul practicat responsabil te ajută nu doar să te menții într-o formă fizică bună, dar și să îți îmbunătățești sănătatea și să previi apariția bolilor cardiovasculare. Mai mult, ai ocazia să scapi de kilogramele nedorite care îți îngreunează la propriu calitatea vieții.
Alergatul întărește mușchii și funcționalitatea inimii și a sistemului respirator, îmbunătățește circulația sângelui, optimizează funcționarea sistemului digestiv și nu are efecte adverse asupra organismului.
De asemenea, vei observa schimbări la nivelul mușchilor de la picioare. Vei obține un relief atrăgător atât la mușchii gambelor, cât și la mușchii șoldurilor.
Kilogramele în plus vor dispărea cu timpul, odată ce vei ține o dietă corespunzătoare asociată cu practicarea responsabilă a joggingului.
Iulian Bercu este un sportiv din Moldova care a alergat 250 de kilometri în cadrul ultramaratonului Racing The Planet din Noua Zeelandă, competiție desfășurată în luna martie 2019. Acesta s-a clasat pe locul 15 din cei 180 de participanți la cursă.