Ziua Profesorului, celebrată altfel la Orhei. Tinerii au avut parte de o lecție de dezvoltare personală de la cei mai carismatici profesori

1

Fondul pentru Tineri Orhei în parteneriat cu Direcția Generală Educației Orhei au organizat în incinta sălii de festivități a Liceului Teoretic „Alecu Russo”, în data de 7 octombrie 2019, „O lecție de Dezvoltare Personală – Altfel”, cu scopul de a sensibiliza tinerii absolvenți ai liceelor privind devalorizarea nejustificată a profesiei de pedagog.

Echipa Fondului pentru Tineri Orhei, pe lângă scopul de bază – realizarea și administrarea unui Program de Granturi Mici – își asumă în fiecare an o misiune de suflet, legată de reflecțiile echipei și de preocuparea pentru anumite aspecte ale vieții tinerilor.

În acest an, subiectul discutat a fost: „Cine o să-i învețe pe copii noștri?”.

Evenimentul a avut două obiective de bază: 

# prezentarea unor argumente autentice despre această profesie de către nouă pedagogi îndrăgostiți de munca lor și un grup de studenți ai facultății de psihopedagogie a USM, către cel puțin 80 de liceeni de clasa a XII-a din liceele raionului Orhei.

# determinarea spre reflecție privind aportul fiecăruia în vederea restabilirii rolului și impactului pedagogului în societate.

Obiectivele au fost atinse, iar câțiva dintre beneficiarii evenimentului au oferit și un feedback despre impactul evenimentului asupra lor și a deciziei privind viitoarea profesie: „Eu îmi doresc demult să fiu profesoară de istorie şi anume în Moldova, pentru că în Europa sunt multe cadre didactice bune, bine pregătite, care pot colabora cu elevii săi la cel mai înalt nivel. În Moldova, problema durută este devalorizarea profesiei de pedagog. Nu numai că sunt puțini profesori, dar încă şi din aceştia care uită să ghideze un copil/elev și îşi impun «autoritatea». Înainte de alegerea mea nu erau mulțumiți părinții. Spuneau că o sa mor de foame în Moldova cu profesia asta, dar eu mă văd mai mult în postura de pedagog decât în orice altceva. E tare plăcut să te gândești că munca ta aduce impact şi poate face o schimbare. Evenimentul organizat de Fondul pentru Tineri Orhei m-a făcut să fiu mai sigură în privința viitoarei mele profesii. Aveam nevoie de asta! Merci!”, spune eleva Maria-Magdalena Borş.

DSC_0273

De asemena, tinerii au răspuns și la întrebarea: „Cum voi explica copiilor mei ce sunt profesorii buni, dacă ei vor dispărea?”.

„Evenimentul desfășurat de către Fondul pentru tineri Orhei m-a impresionat foarte mult, deoarece am sesizat cât de nobilă este profesia de profesor. Pot să spun cu certitudine că această profesie te motivează să fii în primul rând «om». Pe lânga aceasta, sunt sigură ca voi îmbrățișa profesia de pedagog cu mult curaj şi străduință. Le mulțumesc nespus de mult celor ce au muncit să ne aducă la cunoştință valoarea supremă a acestei profesii”, spune eleva Alina Onofraş.

Tinerii au încercat să reflecteze și în legătură cum își imaginează o țară fără profesori.

„Acest eveniment a fost cu totul și cu totul special, depășind cu mult peste monotonia unui simplu training motivațional de orientare profesională. Aici nu au fost prezentări, aici profesorii au fost înșiși niște cărți, care au avut curajul sa ni se deschidă și să își împărtășească experiența de profesor. Astfel, pot spune că această lecție de dezvoltare personală a avut o doză considerabilă de motivație și entuziasm, iar cei care aveau dubii în a deveni sau nu profesori cu siguranță s-au decis, căci a fi profesor este cu adevărat o posibilitate de a crește noi oameni de succes”, spune eleva Nadea Dănilă.

Speakerii evenimentului au fost cei care au ales să devină profesori și să-și aducă aportul în schimbarea și educarea generațiilor. Și, mai ales, rămân în școală fără să se simtă mințiți de soartă.72203038_726784827802416_4842189199442444288_n

În orice profesie sunt provocări (salarii mici, birocrație, beneficiari/clienți dificili). Despre salarii s-ar putea plânge aproape toți cetățenii Republicii Moldova. Dar școala îți poate oferi o platformă să devii un brand. Profesorii carismatici, care promovează un stil aparte, devin renumiți.

„Un eveniment inedit, dar foarte necesar comunității. Actualmente, mai puțin se vorbește despre un profesor bun. Societatea nu mai percepe statutul profesorului la justa valoare. Este imperios să se aducă practici pozitive, dar mai ales experiențe frumoase ce propulsează optimism. Este inutil să ne plângem de salariile minime și «greutățile» muncii de pedagog. Este datoria fiecăruia să profeseze cu dăruire și pasiune, iar acest lucru trebuie să fie molipsitor. Iată ce a dorit să puncteze această activitate organizată și cred că a reușit. Așteptăm doar ca astfel de inițiative să prindă și în alte localități și să prindă în timp. Mulțumim organizatorilor!”, susține profesoara de limbă franceză de la Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale”, Marandiuc Magdalena.

DSC_0335

„Vreau să menționez faptul că a fost un eveniment foarte important, bine organizat și binevenit. În perioada când toți se avântă după bani lăsând în umbră profesia de pedagog, ceea ce au organizat tinerii împreună cu doamna Corina Erhan nu se compară cu nimic. Ar fi bine ca mai mulți să-și îndrepte privirea spre profesori, deoarece toate profesiile se studiază și se obțin doar prin intermediul profesorilor. Nu degeaba în Japonia și regele este acel care îl salută și se închină profesorului. Bravo. Vă doresc toate cele bune și cât mai mulți tineri ca voi”, spune profesorul de limbă engleză de la Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale”, Valeriu Prisăcari.

Acest eveniment a fost organizat și gândit de echipa Fondului pentru Tineri Orhei cu multă grijă și empatie pentru viitoarea generație, care s-ar putea să nu aibă profesori competenți și îndrăgostiți de profesia lor.

Cei prezenți au reflectat și în raport cu existența celor două tipuri de pedagogi din școli.

„Ne place să ne punem întrebări. Acest semn de întrebare ne-a provocat, dar și motivat de a coace o lecție de dezvoltare personală în municipiul nostru, Orhei, și să-ncercăm, cu ajutorul celor nouă profesori ce i-am avut ca speakeri, să le dăm un motiv absolvenților de liceu să reflecteze asupra acestui moment, unul extrem de important și urgent în țara noastră”, spune organizatoarea, membra FpTO, Ana-Maria Morozan.

DSC_0343

„Consider cel mai prețios lucru nu faptul că tinerii au văzut punctele forte și provocările profesiei de pedagog, dar faptul că au primit un model de a analiza o profesie din diferite perspective: salarii, carieră, cercetare, dezvoltare, concediu etc. Iar în lista de profesii a unora a apărut ca opțiune și pedagogia”, susține membrul FpTO Ion Borșci.

În același context, tinerii au reflectat asupra întrebării: „Cât de sus va zbura un elev, dacă profesorul său demult a uitat să zboare?”.

„Acest eveniment l-am organizat pentru noi. Poate e puțin. Dar noi am făcut ce putem. Sperăm că am motivat pe unii elevi să aleagă profesia de pedagog și să înțeleagă că și fiind profesor poți face o carieră frumoasă”, spune membra FpTO Elena Cociorvă.

În speranța că vor prelua această metodă de orientare vocațională și alți tineri, organizatorii aduc mulțumiri tuturor celor prezenți la eveniment. 

Proiectul „Fondul pentru Tineri Orhei” este implementat de A.O. „Agenția de Dezvoltare Rurală Centru” cu suportul Fundației Est Europene din resursele acordate de Suedia.

Autoare: Daniela Goncear, membra Fondului pentru Tineri Orhei

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente