După ce trei zile în urmă Ion Andronache a postat pe pagina sa de Facebook mai multe înregistrări în care învățătoarea copilului său poate fi auzită cum strigă la elevi, umilindu-i și amenințându-i, vloggerul spune că a fost învinuit de directorul liceului că a provocat o tentativă de suicid. Acesta spune că va avea o serie de postări despre acest caz, pentru că problema e mult mai adâncă, mult mai complexă și nu poate tolera indiferența în astfel de cazuri.

Vloggerul a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook că după ce profesoara și-a depus cererea de demisie, copiii nu au un profesor, lecțiile le fac cu profesorii care sunt liberi, adică la fiecare lecție ei se schimbă. „Când am ajuns să-l iau de la școală, am intrat în incinta școlii și am dat ochii cu una dintre învățătoarele cu care au făcut lecții. Mi-a vorbit frumos, mi-a zâmbit și a fost de fapt unica persoană din liceu care nu m-a privit de jos până sus cu răutate. Ea a ieșit din clasă zicând că următoarea lecție o vor avea cu o altă învățătoare. Din păcate, cei 26 de copii din clasa I au fost lăsați, în cele 10 minute de pauză, nesupravegheați. Când am intrat în clasă, geamul era deschis iar câțiva copii se jucau la geam (clasa este la etajul 2).”

„Dimineață m-am întâlnit afară cu directorul. Din start m-a învinuit că am provocat o tentativă de suicid (nu spun despre cine este vorba). Așa m-am convins încă o dată că nu trebuie să am încredere în el pentru că va manipula și se va victimiza. Discuția a durat 20 de minute. M-a mai învinuit de postarea de ieri în care am scris că nimeni nu a venit cu scuze, zicându-mi să vin la el să cooperăm, nu să vorbesc în public. În replică i-am spus că noi, părinții, în continuare așteptăm scuze. Nici atunci scuze n-am primit. A zis că unicii de la cine va cere scuze sunt copii. OK”, se scrie în postare.

Ion Andronache scrie că au mai fost și alte fraze în care directorul a încercat să manipuleze și să se victimizeze, de exemplu: „Mi-a zis că a găsit o învățătoare tocmai la Edineț care s-o înlocuiască pe cea care abuzează, însă ea când a auzit că trebuie să vină în această «clasă problematică», a refuzat.”

„La insistența părinților din clasa unde a avut loc cazul și cu implicarea ministrei Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, au fost primiți în liceu specialiștii de la Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC). Psihologii au avut o discuție cu copiii în care ei au învățat să recunoască situațiile abuzive și cui să se adreseze când sunt într-o astfel de situație. Nimeni din angajații liceului nu a fost prezent la acea discuție, tot la insistența noastră. Andrei a rămas entuziasmat după acele discuții.

În aceste două zile, atât eu, cât și alți părinți din clasă care s-au implicat în tot acest proces am primit mesaje de la alți părinți. Părinți ai căror copii învață în clase paralele, părinți ai căror copii învață în clase mai mari și părinți ai căror copii au plecat din acea instituție. În acele mesaje ei ne povesteau cazuri similare de abuz și comportament agresiv și violent din partea altor profesori sau din partea aceleiași profesoare. Ne-au încurajat și ne-au mulțumit. De asemenea am primit astfel de mesaje și de la părinți care se confruntă sau s-au confruntat cu situații similare în alte licee.”

Alți părinți, pe de altă parte, apără învățătoarea, apără administrația liceului și tolerează abuzul, considerându-l acceptabil, mai povestește Ion Andronache. Acesta a încheiat postarea prin mesajul primit prin Viber de către părinții altor clase: „Stimați părinți! Joi, 10 octombrie, ora 8.0, administrația Liceului invită TOȚI părinții la adunare, pentru a discuta «evenimentul» din această săptămână. […]”. Părinții clasei I în care s-a întâmplat acel eveniment (așa cum îl numesc ei) nu au fost invitați. De ce? Voi afla mâine.”

Amintim că, vloggerul Ion Andronache a postat pe pagina sa de Facebook mai multe înregistrări în care se aude învățătoarea copilului său de clasa I. Aceasta strigă la elevi, îi umilește și îi amenință. Înregistrările au fost făcute în mod ascuns, după ce mai mulți copii din clasă s-au plâns pe atitudinea învățătoarei, iar părinții au observat schimbări de comportament la aceștia.