„Chiar nu știm ce se întâmplă în clasele noastre?” Ce spune ministra Educației despre cazul de la liceul „Socrate”

69396735_2589062234490513_104476617073491968_o-920×613

Vloggerul Ion Andronache a postat pe pagina sa de Facebook mai multe înregistrări în care se aude învățătoarea copilului său de clasa I. Aceasta strigă la elevi, îi umilește și îi amenință. Înregistrările au fost făcute în mod ascuns, după ce mai mulți copii din clasă s-au plâns pe atitudinea învățătoarei, iar părinții au observat schimbări de comportament la aceștia. În cele din urmă, autoritățile responsabile s-au autosesizat.

Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolăiescu Onofrei, a venit cu o replică în contextul cazului de la liceul „Socrate”. Ministra a adus trei considerații printre care se regăsește cadrul legal, semnele de întrebare și semnalele de alarmă pe care managerii și comunitățile de pedagogi nu obișnuiesc să le tragă.

# „Evident, mai întâi de toate, se impune referința la cadrul legal: articolul 86 din Codul muncii, alineatul (1) literele n) și m), prevede că «aplicarea, chiar şi o singură dată, de către un cadru didactic a violenței fizice sau psihice față de discipoli» sau «comiterea de către salariatul care îndeplinește funcții educative a unei fapte imorale incompatibile cu funcția deținută» constituie temei pentru concediere. Respectiv, angajatorul este obligat să aplice prevederile menționate și să nu admită «demisii onorabile» sau sancțiuni de alternativă care să genereze, prin menținere în instituție sau prin reangajarea în sistem, riscul folosirii în continuare a acelorași metode dăunătoare pentru dezvoltarea și educația copilului.”

# „În al doilea rând, un semnal de alertă pentru manageri și comunitățile de pedagogi: chiar nu știm ce se întâmplă în clasele noastre?”

# „În al treilea rând, dar nu mai puțin important: copiii, în special cei de vârstă preșcolară și de vârstă școlară mică, învață cel mai mult din exemple. Ce fel de exemple le dăm?”, se întreabă ministra.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente