(video) Șase programe noi de studii și zeci de mobilități academice. La UTM s-a desfășurat Conferința de încheiere a programului PBLMD

asbg

Pe 2 octombrie în cadrul Universității Tehnice din Moldova, s-a desfășurat Conferința de încheiere a programului PBLMD (Introducerea învățării bazate pe probleme în Moldova: Spre consolidarea competitivității și șanselor de angajare ale studenților). La eveniment au fost prezenți coordonatorii naționali și internaționali ai proiectului, reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, reprezentanți ai universităților din Moldova, dar și de peste hotare, care sunt parte a programului, precum și studenți care au beneficiat de acest program.

PBLMD este un proiect național care a fost lansat pe 15 octombrie 2015. Acesta a fost implementat cu scopul de a îmbunătăți calitatea metodologiilor de predare și învățare și a programelor de învățământ superior din Republica Moldova.

Proiectul are o importanță majoră pentru sistemul educațional superior din Republica Moldova. Studenții pe de o parte devin interesați de astfel de ore universitare, iar pe de altă parte sunt pregătiți de muncă și devin atractivi pentru angajatori.

Începând cu anul 2015 și până astăzi, în cadrul PBLMD au fost reproiectate șase programe de studii la șase universități din țară. La momentul de față, în Republica Moldova, sunt deja studenți în anul III care urmează să absolvească aceste noi programe de învățământ.

Datorită PBLMD, la Universitatea Tehnică a Moldovei a fost creat programul de studiu Ingineria Software. Acum, programul este în topul solicitărilor printre rândurile studenților care vor să-și facă studiile la UTM.

Conceptul PBLMD este unul total diferit de celelalte programe de studii. Vorbim despre un mod de învățare practic, centrat în primul rând pe student.

„Este o relație diferită dintre student și profesor. Este o relație diferită între studenți și o relație diferită în cadrul echipelor. Uneori tu ești lider, alteori tu ești condus. Și acest lucru este important în viață, să fii capabil să le faci pe ambele. Nu cred că poți fi un lider dacă nu știi cum e să fii condus. Toate aceste aspecte al programului PBL sunt foarte importante”, explică John E. Reilly, auditor extern de calitate.

În cadrul proiectului a fost format un consorțiu între patru universități UE, șase universități din Moldova și trei parteneri asociați din Moldova. Astfel, atât cadrele didactice, factorii decizionali, dar și studenții au avut mai multe colaborări și schimburi de experiențe.

„PBL este acel concept care poate fi folosit în toate ramurile studiilor superioare, nu doar pentru știința ingineriei. Ne-am convins de acest lucru atunci când, în cadrul acestui proiect, am organizat cursuri pentru profesorii din universitățile participante. Noi suntem o universitate cu profil ingineresc, în echipă mai sunt universități de medicină, de juridică și altele. Atunci când ne-am adunat împreună nu a fost vreun disconfort pentru că metodele și conceptul PBL funcționează indiferent de domeniul științific în care sunt aplicate”, menționează Victor Kordas, reprezentatul Universității Tehnice Regală din Stockholm.

Proiectul a avut scopul și de a spori relevanța programelor educaționale pentru piața forței de muncă astfel încât angajatorii să găsească specialiști buni, care vin pregătiți nu doar să execute munca, ci și să propună soluții.

PBLMD este un proiect finanțat cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul programului Erasmus+. Erasmus+ susține astfel de proiecte, întrucât ele vin să ofere un nou suflu educației din Republica Moldova.

Bugetul total al proiectului a fost de 1 544 760 €, dintre care 657 275 € au fost prevăzuți pentru mobilitatea studenților și a cadrelor didactice. În total, pe parcursul a celor patru ani de zile, 34 de studenți și 101 cadre didactice au beneficiat de mobilități academice. Totodată, în cadrul proiectului au fost dotate și săli de studii care acoperă necesitățile noilor programe elaborate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente