În Republica Moldova locuiesc circa 180 de mii de persoane cu dizabilități și cu drept de vot, dar o mare problemă cu care se confruntă aceste persoane este accesibilitatea în secțiile de votare, organizate de obicei în clădirile cu destinație publică din toată țara. Pentru a informa populația referitor la problema accesibilității în secțiile de votare, Comisia Electorală Centrală în parteneriat cu Alianța INFONET și cu suportul PNUD Moldova au desfășurat campania „Acces egal pentru toți în secțiile de votare”.
Campania are drept scop creșterea gradului de sensibilizare și importanța accesului în clădirile publice, mai ales în secțiile de votare. Prilej pentru aceasta este și perioada în care se desfășoară campania: pregătirea secțiilor de votare din țară pentru alegerile locale generale care vor avea loc la 20 octombrie 2019.
În cadrul campaniei au fost verificate 612 secții de votare din șase regiuni ale țării. O atenție sporită s-a acordat gradului de accesibilitate a secțiilor de votare pentru persoanele cu dizabilități. Auditul a avut la bază câteva criterii:
# calea de acces spre secția de votare (accesibilă doar în cazul a 34 % din secțiile analizate);
# scara și rampa (accesibile – 11 % din total);
# ușa de la intrare (accesibilă – 41 % din total);
# holul sau coridorul (accesibile – 18 % din total);
# sala secției de votare (accesibilă – 33 % din total);
# grupul sanitar (accesibil – 1 % din total).
Am decis să discutăm cu președintele CEC, Dorin Cimil, și să aflăm care este situația per general la capitolul accesibilității în secțiile de votare și cum încearcă instituția pe care o conduce să rezolve această problemă: „În general persistă probleme mari în legătură cu accesibilitatea în clădirile publice. Crearea condițiilor de acces este responsabilitatea administrației publice locale. Asigurarea accesibilității în secțiile de votare nu este competența CEC, dar a APL-urilor și a altor structuri care se oferă a fi gazda secțiilor de votare”, declară Dorin Cimil.
Unul dintre obiectivele principale ale Comisiei Electorale Centrale este monitorizarea și dezvoltarea proceselor de dotare și de înzestrare a instituțiilor, care, în mod tradițional, sunt utilizate ca și secții de votare. „Noi nu avem secții de votare dedicate alegerilor, noi preluăm sau folosim anumite încăperi. Ca secții de votare pot servi primării, case de cultură sau școli. Dacă punem accentul pe școli, ele prin definiție urmează a fi adaptate pentru a asigura aici persoanelor cu dizabilități. CEC, în cadrul fiecărei perioade electorale, elaborează studii, propuneri și circulare în care indicăm necesitatea adaptării acestor locații pentru a răspunde cerințelor unei secții de votare”, spune președintele CEC.
Accesibilitatea în instituțiile publice nu este o problemă doar a CEC-ului, dar a întregii societăți. Astfel, CEC-ul încearcă să scoată în evidență aceste probleme și să găsească o soluție pentru ca fiecare persoană să își poată exprima dreptul la vot la secția de votare, așa cum o fac toți alegătorii: „În primul rând, noi cerem acestor instituții asigurarea căilor de acces pentru persoanele în scaun rulant. La fel, una dintre problemele cu care se întâlnesc aceste persoane sunt ușile prea înguste sau blocul sanitar neadaptat. E nevoie de eliminarea tuturor barierelor care pot împiedica o persoană cu dizabilități să ajungă în sala unde va putea vota”, a mai adăugat acesta.
Dorin Cimil spune că este nevoie de schimbări importante la nivel sistemului de construcții și restaurare a clădirilor publice din satele și orașele din țară. Pentru viitor, CEC își propune să continue discuțiile pe acest subiect, dar deja într-un format mai larg, cu implicarea instituțiilor de stat și, pentru următoarele scrutine, să se simtă trecerea la acțiuni concrete și directe realizate în comun cu mai mulți parteneri.
Pentru alegerile din 20 octombrie, rămâne un singur lucru de făcut: „Soluția pentru actualele alegeri este cea de atenționare a structurilor create de CEC și a administrației publice locale pentru a se orienta corect și a adapta acele secții de votare care urmează să fie deschise. Deci, noi solicităm să fie asigurate toate condițiile necesare, conform standardelor, pentru ca alegătorul să nu se simtă lezat de dreptul său de a vota”, spune Cimil.
Toată informația despre secțiile de votare va putea fi găsită imediat după ce vor fi create secțiile de votare și va fi furnizată de Consiliile electorale ale circumscripțiilor electorale de nivelul 1 și 2, care o să informeze despre calitatea fiecărei secții de votare și despre accesibilitatea în acestea. În cazul în care o persoană cu dizabilități merge la secția de votare, dar nu primește ajutorul de care are nevoie, aceasta se poate adresa la Centrul de Apel CEC (0 8000 8888). Tot la acest Call Centru persoanele pot solicita informații despre secția de votare unde urmează să voteze. La fel, aceste persoane pot solicita informațiile despre o secție de votare anumită printr-o cerere la CEC.
Dorin Cimil a venit cu unele recomandări pentru persoanele cu dizabilități care urmează să-și exprime votul la data de 20 octombrie: „În cazul în care accesul la secția de votare este redus, noi le recomandăm persoanelor cu dizabilități să solicite urna mobilă de vot. Altă opțiune, până nu va fi dezvoltat votul electronic, nu prea avem. Din acest motiv, noi acum am deschis discuțiile despre implementarea votului electronic, care ar simplifica cu mult problema accesului în secțiile de votare. Aproape 180 de mii de persoane cu dizabilități au dreptul la vot și figurează în baza de date a CEC ca și alegători cu drepturi depline. Este un număr impunător și cred că prezența lor masivă la vot ar putea schimba rezultatul alegerilor, mai ales că unul din sloganele CEC-ului este „Votul fiecăruia contează”. Din acest motiv, eu îndemn fiecare cetățean să își exprime dreptul la vot”, spune Dorin Cimil.
Studiul „Acces egal pentru toți în secțiile de votare” a fost elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.
Raportul complet al campaniei „Acces egal pentru toți în secțiile de votare” poate fi descărcat AICI.