Lanțul lui Valuța și mobilizarea societății: Petiție, demers la procuratură și o casă nouă pentru câinele care a suferit

67298396_2393532537558951_2665633398852157440_n
Foto: Facebook/Danilova Kristina

Azi, rețelele de socializare au abundat cu imagini triste, iar societatea moldovenească a arătat că se poate mobiliza. Vorbim despre cazul lui Ghenadie Valuța, care a fost surprins târâind cu mașina sa un animal legat cu lanț.

Fotografiile și imaginile video au fost postate pe rețelele de socializare, iar în scurt timp acestea au devenit virale, fiind preluate de majoritatea instituțiilor media. Pe lângă faptul că Valuța s-a comportat agresiv cu câinele, societatea a fost nemulțumită și de faptul că acesta slujește într-o biserică, ceea ce înseamnă că ar trebui să prezinte un exemplu pentru ceilalți creștini.

â-1

*Conform bibliei, preotul este cel care propagă „Cuvântul lui Dumnezeu”. Preotul este părintele duhovnicesc al credincioșilor săi: îi botează, ii miruiește, le dezleagă păcatele, îi împărtășește, îi cunună, le este alături la necaz, prin slujba maslului. Prin tot ceea ce face, preotul are datoria să îi conducă pe credincioși pe calea mântuirii, așa cum este descrisă de Creștinism.

Nu este pentru prima dată când preotul este implicat în scandaluri publice, de multe ori fiind acuzat de instigare la ură. Într-un decret semnat în 2015, Valuța era suspendat din activitatea de preot de Mitropolia Moldovei pe motivul instigării la ură și prejudicierii imaginii bisericii.

67562987_717605992030061_7843073030862405632_n

Pe de altă parte, preotul își găsește propria dreptate. Acesta a spus că încercat să imobilizeze câinele pentru că prezenta un pericol pentru copii. Din considerente de securitate și igienă a decis să-l lege de mașină. Acesta spune că mergea cu 20 km la oră (Valuța, mai târziu, a schimbat aceste date, acum pe pagina sa de Facebook găsim că el se deplasa cu 10 km la oră), iar la un moment dat cineva a început a semnala puternic din spate. „Cred că au speriat câinele care agitându-se în dreapta, stânga, a încercat sa frâneze cu lăbuțele și astfel și-a ros pernuțele de la lăbuțe de asfalt, de unde a și apărut sângele”, spune Valuța.

Valuța mai spune că cineva i-a propus să otrăvească câinele și să-l împuște, deoarece Primăria oricum nu le face nimic. El însă a hotărât să-l ducă la o fabrică de mezeluri, acolo unde paznicii mai hrănesc câinii cu oase.

Toate aceste justificări, însă, nu au diminuat supărarea publică. Cu reacții au venit și deputații. Astfel, Radu Marian a anunțat că trimis un demers la Procuratură pentru a pedepsi acest act de cruzime față de animale.

Facebook/Radu Marian

Pe de altă parte, a fost lansată și o petiție online, unde oamenii semnează pentru ca Valuță să fie tras la răspundere în conformitate cu legea. Până la momentul de față petiția a strâns peste 9 mii semnături.

Ce prevede legea?

Conform noilor modificări ale codului penal, tratamentul cu cruzime sau tortura animalelor, care a cauzat mutilarea sau moartea acestora, se pedepsește cu amendă în mărime de la 500 la 750 de unități convenționale, adică de la 25.000 până la 37.500 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 100 la 180 de ore, sau cu închisoare de până la un an.

În cazul în care, actul de cruzime s-a efectuat în mod public sau în prezența minorilor; de o persoană responsabilă de îngrijirea, protecția şi bunăstarea animalelor, cu dresajul sau cu tratarea medicală; sau prin metode sadice, persoana riscă amendă în mărime de la 750 la 1.350 de unităţi convenţionale, adică de la 37.500 la 67.500 de lei, sau să presteze muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau închisoare de la unul la trei ani.

Ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție din Anenii Noi, Corina Repeșciuc, a declarat că acesta urmează a fi sancționat cu o amendă în valoare de 1200 de lei.

Pe de altă parte, avem iarăși declarația preotului, care zice că animalul ar fi fost periculos. Evident că acesta își are susținătorii săi. Un moment important în toată declarația lui Valuța este că acesta pune accent pe faptul că din cauza câinilor vagabonzi au mai avut de suferit copii. „Am decis cu vecinul să imobilizăm un alt câine care prezintă pericol p/u copii. Să nu așteptăm iarăși cineva să fie speriat sau mușcat…”

Aceeași idee a susținut-o și Mitropolia, care a declarat pentru TV8 că regretă această acțiune, însă intenția preotului nu a fost de a omorî animalul.

„Au fost înregistrate mai multe cazuri în care câinii maidanezi au mușcat copii din curțile caselor. Dânsul împreună cu un vecin intenționa să scoată acești câini. Sigur că nu este o acțiune potrivită. Un cleric nu ar trebuie să se ocupe cu astfel de lucruri. Mitropolia va lua o atitudine în acest sens. Probabil va fi sancționat disciplinar. Nu considerăm că este cazul să se convoace o adunare pentru situația creată”, a declarat pentru TV8 episcopul Ioan Moșnețul.

La data de 18 iulie, un băiat de zece ani a decedat în spital după ce a fost mușcat de un câine bolnav de rabie. Băiatul a fost dus la medic abia după trei săptămâni de la incident. Și atunci, pe rețelele de socializare s-a pornit un val de nemulțumire. Doar că atunci, toată ura era îndreptată spre câinii vagabonzi. Cei mai supărați și îngrijorați erau părinții.

În această situație avem o problemă cu două capete: pe de o parte câinii vagabonzi și cruzimea față de animale, iar pe de altă parte riscul ca cineva să sufere de pe urma acestora.

Cine se face vinovat?

Problema câinilor vagabonzi este discutată de foarte mult timp. Se încearcă, însă soluții eficiente așa și nu se găsesc. Aziluri pentru câini sunt puține, iar proprietarii acestora adesea ajung la limite financiare. Apelând la voluntari, aceștia mai reușesc să adune hrană pentru câini, însă pentru perioade nedeterminate de timp.

Într-un reportaj realizat în primăvara acestui an de Europa Liberă, se menționează că în Chişinău sunt circa 4000 de câini vagabonzi. Unii locuitori au grijă şi-i hrănesc regulat, însă majoritatea se plâng că maidanezii sunt agresivi fiind și sursă de infecţii. Sesizate, autorităţile nu fac decât să trimită echipa de ecarisaj, care prinde 1-2 câini pe zi şi-i duce la necropola de animale. De câteva luni, la necropolă funcţionează un centru de sterilizare. Angajaţii de acolo spun că nu mai eutanasiază câinii aduşi, ci doar îi marchează cu crotalii şi-i sterilizează. Apărătorii drepturilor animalelor suspectează însă că patrupezii sunt omorâţi în continuare. Alexandru Bajur, director adjunct al Regiei Autosalubritate, spune că pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân se impun soluţii la nivel de ţară, nu doar în Capitală. Un program amplu de sterilizare a câinilor ar reduce drastic, în câţiva ani, numărul maidanezilor, afirmă Aurelian Ştefan, doctor veterinar din România, aducând exemplul Bucureştiului în acest sens.

De ce doar azi?

În cazul lui Valuța, incertă, deocamdată, rămâne pedeapsa pe care o va primi. Cert este că mediatizarea intensă a acestui caz a sensibilizat opinia publică și a mobilizat oamenii. Până și câinele, care până acum era maidanez, astăzi are o familie. Acesta a fost dus la veterinar, unde a trecut toate procedurile necesare.

În toată această avalanșă de evenimente, înțelegem că atunci când vrem ne mobilizăm și putem face lucruri frumoase, or putem aduce o problemă până și pe masa deputaților. Pe de altă parte rămâne un alt semn de întrebare, de ce nu ne mobilizăm în proporții atât de mari de fiecare dată când vedem astfel de cazuri? Pe Facebook sunt zeci de grupuri, unde zilnic sunt raportate cazuri de violență asupra animalelor de stradă în Chișinău și în întreaga țară. Voluntarii din aceste grupuri încearcă fizic și financiar să ajute animalele care suferă, scriu plângeri la poliție, ies chiar și la proteste.

*Recent, un grup de voluntari au protestat împotriva acțiunilor unui grup de părinți care îndrumau copii să ucidă cu cruzime animalele. Imaginile au fost surprinse de camerele video.

Totuși, ei sunt puțini, iar cazurile rar ajung atât de departe la fel cum a ajuns acesta. Să fie oare problema în persoana care torturează animalul? La această întrebare deocamdată nu avem un răspuns și acest lucru este trist.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente