Academicianul Marius Andruh, Doctor Honoris Causa: „Nume mari ale științei și culturii, respectate în întreaga lume, au studiat sau activează la USM”

20.06.19_Andruh_interviu_photo

Domnul Marius Andruh, membru titular al Academiei Române și președinte al Secției de Științe Chimice a acesteia, Director al Departamentului de Chimie Anorganică al Facultății de Chimie de la Universitatea din București are origini basarabene. De mai bine de 20 de ani, domnia sa a dezvoltat o colaborare de excepție cu profesorii Facultății de Chimie și Tehnologie Chimică a Universității de Stat din Moldova.

În semn de înaltă prețuire pentru contribuțiile sale științifice remarcabile, la 19 iunie 2019, în cadrul unei ceremonii extraordinare, Senatul USM i-a acordat prestigiosul titlu de Doctor Honoris Causa al USM. Cu această ocazie, dl Marius Andruh a acordat un interviu în exclusivitate pentru site-ul www.usm.md.

Reporter: Stimate Domnule Marius Andruh, care ar fi importanța acestui eveniment pentru Dvs. personal, dar și în contextul parteneriatului cu Universitatea de Stat din Moldova?

Marius Andruh: Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova este pentru mine un eveniment cu multiple semnificații: inainte de toate, este o mare onoare, apoi o bucurie profundă, pentru că mă aduce mai aproape, încă o dată și mai mult, de originile mele basarabene. Universitatea de Stat din Moldova este o universitate modernă, dinamică, cu deja o consolidată tradiție, ilustrată de realizările ultimilor șaptezeci de ani. Nume mari ale științei și culturii, respectate în întreaga lume, au studiat sau activează aici. Studenții Universității de Stat din Moldova care efectuează stagii în universitățile românești, și nu numai, se situează printre cei mai buni în comunitățile care îi găzduiesc.

Reporter: Sunteți o figură științifică de prim-plan, cu o activitate prodigioasă multidisciplinară și cu numeroși parteneri academici. Ce v-a determinat să colaborați cu Universitatea de Stat din Moldova?

Marius Andruh: A fost foarte simplu: chimia dezvoltată la Universitatea de Stat din Moldova este bogată, originală, de înalt nivel și racordată la direcțiile și tendințele importante pe plan internațional. Interacțiunea, începută cu mai mult de 20 de ani în urmă cu chimiștii moldoveni, de la care am învățat mult, a fost benefică pentru multe din proiectele mele.

„Interacțiunea cu chimiștii USM, de la care am învățat mult, a fost benefică pentru multe din proiectele mele”

Reporter: Care ar fi cercetările, tangențele care ne apropie și ne inspiră reciproc, în opinia Dvs.?

Marius Andruh: Puternicele școli de chimie coordinativă din Republica Moldova și Romania îl au la origine pe profesorul Neculai Costăchescu, de la Universitatea din Iași, la care s-au format profesorii Anton Ablov (creatorul școlii de la Chișinău) și Gheorghe Spacu (creatorul școlilor de la Cluj și București). A duce mai departe această tradiție, împreună, este o datorie de onoare pentru chimiștii din țările noastre.

Reporter: Ce proiecte de maximă prioritate credeți că ar trebui derulate, în continuare?

Marius Andruh: Experiența pe care o avem, în România și R. Moldova, ne permite să abordăm în continuare proiecte de anvergură în chimia coordinativă (ingineria sistemelor cristaline moleculare, materiale moleculare multifuncționale, chimie bioanorganică). Schimburile, în ambele direcții, de doctoranzi și de tineri cercetători post-doc, pentru stagii de cercetare de lungă sau scurtă durată, trebuie încurajate și susținute mai mult decât până acum.

Reporter: Ce mesaj ați dori să transmiteți comunității academice a USM?

Marius Andruh: Doresc comunității academice a USM succes în tot ceea ce întreprinde! Tinerii excepționali pe care îi pregătește trebuie să fie conștienți că este nevoie de ei acasă, pentru a păstra strălucirea științei și culturii românești.

Interviu realizat de Angelina Olaru, specialistă principală,

Serviciul Imagine și Relații Publice al USM

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente