Deputații au votat pentru anularea sistemului mixt de vot. Proiectul a fost votat în prima lectură

parlament

Deputații au votat în prima lectură proiectul de lege cu privire la anularea votului mixt. Inițiativa, care în teorie pare simplă este extrem de complicată și necesită modificarea a mai multor legi. Socialiștii, care anterior erau pentru votul mixt, au votat de această dată împotriva acestor prevederi. Din plen au răsunat mai multe propuneri de la deputați, care în continuare au la dispoziție 10 zile să adune amendamente la proiectul de lege, înainte de al propune spre dezbatere în lectură finală.

„Acele modificări, prin care am avut acel vot mixt, spuneam că o să vedem sacrificarea porcilor ca în ziua de Crăciun. Am trecut printr-un spectacol de prost-gust. Spuneam că fraudarea va fi maximă și asta s-a dovedit”, a spus deputatul PAS Lilian Carp.

Deputatul Vlad Bătrîncea a spus într-o luare de cuvânt că nu este problema maximă în sistemul de vot, dar pentru că este în acordul de colaborare, PSRM o să-l susțină. Totuși, acesta a spus că trebuie să fie neapărat întreprinși pașii de a introduce votul electronic.

Proiectul de lege ar urma să fie dezbătut în lectură finală după ce vor fi recepționate la Comisia Juridică amendamentele referitoare la acest subiect. Anterior, o hotărâre a Curții Constituționale menționa că sistemul de vot nu poate fi schimbat în cazul alegerilor anticipate, ci doar în cazul alegerilor ordinare. Astfel, dacă actualii deputați au fost aleși prin sistemul mixt de vot, sistemul proporțional nu va putea fi folosit decât dacă alegerile vor avea loc la finalul termenului legal, și nu înainte.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente