Despăgubiri pentru zbor anulat, reținut sau refuz de îmbarcare – câți bani poți cere pentru un zbor perturbat

despagubiri-intarziere-avion-zbor-anulat

Dacă treci prin situația să ai un zbor reținut, anulat sau ai primit refuz de îmbarcare la un anumit zbor și ai o „rezervare confirmată”, atunci trebuie să știi că poți beneficia de anumite compensații susținute prin Regulamentul (CE) nr. 261/2004, care se referă la drepturile pasagerilor. În funcție de situație, poți cere despăgubiri, iar acestea diferă în funcție de gravitatea problemei.

#Compensații pentru zbor anulat

Motivele pentru care unele zboruri sunt anulate pot fi diverse, unele nu țin direct de compania aeriană (grevă, securitate sau condiții meteo), iar pentru altele poartă răspundere deplină. În așa cazuri ești îndreptățit să ceri o despăgubire pentru zbor anulat, iar acest drept îți este garantat prin lege.

Respectând anumite condiții, pasagerului i se cuvine dreptul la o sumă de până la 600 EUR pentru un zbor anulat. În cazul anulării zborului, compania aeriană trebuie să-ți ofere un zbor alternativ. În cazul în care pasagerii nu au fost anunțați cu 14 zile înainte de anularea zborului ei pot cere o despăgubire de 600 EUR.  În funcție de alte condiții, compensarea pentru un zbor anulat poate fi redusă cu 50%.

#Compensații pentru zbor întârziat

Conform Regulamentului European CE 261/2004, fiecare pasager are dreptul la despăgubire pentru zborurile întârziate, iar aceasta se calculează în funcție de durata întârzierii și distanța zborului.

  1. Cel puțin 2 h – pasagerii au dreptul la:
  • Două apeluri telefonice gratuite;
  • Mâncare gratuită;
  • Băuturi răcoritoare;
  • Transport și cazare gratuită la hotel, dacă este necesar – pentru o noapte.

Important! Companiile aeriene plătesc numai pentru cheltuieli „rezonabile”, nu vei primi bani înapoi pentru alcool, mese scumpe sau hoteluri de lux.

Întârziere zbor Distanța Despăgubire
Cel puțin 3h <1,500km €250
Între 1,500 – 3,500km €400
>1,500km €400
3-4 >3,500km €300

#Compensații pentru refuz de îmbarcare

Refuzul de îmbarcare se întâmplă în cazul când pasagerul ajunge la îmbarcare, iar compania aeriană îi refuză zborul pentru că numărul locurilor în avion au fost suplinite. De ce se întâmplă aceasta? Desigur, pentru ei aceasta este o oportunitate ideală de a face bani mai mulți. Deseori se întâmplă ca pasagerii care au rezervare pentru zbor, din diverse motive, nu ajung la aeroport, de aceea companiile aeriene vând mai multe bilete decât numărul locurilor, în speranța că nu toți pasagerii se vor prezenta la îmbarcare. Riscul este mare, pentru că ei nu pot cunoaște cu exactitate câți pasageri vor lipsi, din această cauză, anual, câțiva mii de pasageri sunt puși în situația incomodă de a nu avea permisiunea de a se urca la bord (deși au biletul achitat). În asemenea situații, companiile aeriene vin cu diverse oferte (cupoane, excursii gratuite etc.) pe care categoric nu ar trebui să le accepți dacă îți dorești să primești despăgubire.

#Cum îți poți rambursa TVA-ul pentru bilet?

Din diverse motive se întâmplă ca să nu reușești la zbor. Fie că ai întârziat sau te-ai îmbolnăvit trebuie să știi că ai dreptul să-ți returnezi banii pentru TVA din biletul procurat, chiar dacă compania aeriană sau agentul de vânzări se jură că biletul este 100% nerambursabil. De ce? Taxele aeroportuare impuse de guvern și autoritățile locale sunt încasate doar în cazul în care zborul a fost efectuat. Agenții de vânzări ale companiilor aeriene nu-ți vor spune niciodată că ai dreptul la rambursarea taxei pentru zbor neefectuat, pentru că lor le rămâne o sumă imensă de bani dacă-și păstrează TVA-ul pentru ei.  Nu te complica, tot ce trebuie să faci este să ceri să-ți fie restituit, iar dacă refuză – nu ceda, insistă că e dreptul tău deplin ca pasager să-ți fie restituite taxele aeroportuare pentru zborul neefectuat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente