Astăzi au loc alegeri parlamentare în Republica Moldova. Începând cu ora 7:00, oamenii pot merge la secțiile de votare pentru a alege o nouă componență a Parlamentului. Totodată, astăzi se desfășoară și un referendum republican consultativ referitor la micșorarea numărului deputaților în Parlament și caracterul mandatului acestora.
9:00 În următorul Parlament se vor regăsi 4 partide, dar totodată, în premieră, am putea avea cel puțin un deputat care intră în legislativ fiind neafiliat politic. Grosul voturilor este împărțit între PSRM și PDM, urmat de blocul ACUM. Mai multe detalii găsiți AICI!
3:00 Aproape 80% din procesele verbale au fost contabilizate de către CEC, iar primii câștigători ai circumscripțiilor se conturează ușor. Mai jos puteți vedea cine a câștigat în circumscripțiile uninominale. Vezi lista câștigătorilor preliminari AICI!
2.03 Potrivit datelor preliminare făcute în baza rezultatelor ce reies din 70% de procese verbale procesate, PSRM ar acumula 33 de mandate, PDM – 18 mandate, ACUM 23 de mandate și Partidul Șor 8 mandate. Totuși în multe circumscripții scorul este extrem de strâns, iar situația la capitolul mandate va oscila pe parcursul nopții.
1:26 Conform rezultatelor preliminare, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, a câștigat cu majoritate de voturi pe circumscripția numărul 17, Nisporeni. Mai multe detalii găsești AICI!
1:10 Candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova, Alexandru Suhodolschii, sărbătorește împreună cu bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, victoria în circumscripția numărul 45. Vedeți video AICI!
1:10 La ora 21:00 toate secțiile de vot de pe teritoriul țării au fost închise. Partidul Politic Șor a făcut primele declarații, mulțumind alegătorilor că au ieșit la vot și și-au îndeplinit funcția de cetățean. Mai multe detalii găsești AICI!
1:00 După 50% din procese verbale procesate, lideri la capitolul mandate sunt în continuare PSRM și PDM. Ambele formațiuni ar putea avea în jur de 30 de mandate în viitorul Parlament. Vedeți mai multe detalii AICI!
00:55 După 51% procese-verbale provesate de CEC, pe circumscripția 49, primul loc îl ocupă candidatul BE ACUM Frasineanu Dorin cu 37.66% dintre voturi. Pe locul doi este clasat Gheorghii Para (PSRM) cu 37.50% dintre voturi și pe locul trei – Sîrbu Ina (PDM) cu 14.40% dintre voturi. Mai multe cifre vezi AICI!
00:50 Comisia Electorală Centrală a prezentat rezultatele după procesarea a 50% din procesele verbale. Conform datelor prezentate, în fruntea clasamentului se află PSRM și PDM. Vezi mai multe detalii AICI!
00:50 După numărarea a 56% din procese verbale pe circumscripția numărul 12 la Sângerei, pe primul loc se clasează primarul și reprezentantul PDM, Brașovschi Gheorghe. Mai multe detalii vezi AICI!
00:40 Cine sunt liderii pe fiecare circumscripție uninominală din Moldova potrivit rezultatelor intermediare. Mai multe detalii găsești AICI!
00:30 Fruntașul PSRM, Ion Ceban, a ieșit într-un briefing de presă în care a anunțat că abordările CEC sunt manipulatorii și numărul exact care este prezentat nu coincide cu numărul de votanți. Mai multe detalii AICI!
00:20 Pe circumscripția 9, după 3 procese-verbale procesate (1658 de voturi), pe locul 1 se află candidatul Partidului Nostru, Ivan Osoianu cu 35.95%. Pe locul 2 se plasează candidatul PSRM, Alexandr Usatîi cu 29.37%. Mai multe detalii AICI!
00:00 După rezultatele intermediare pe circumscripția nr. 33, reprezentanta ACUM, Maia Sandu, este în față. Mai multe detalii vezi AICI!
23:50 După rezultatele intermediare pe circumscripția nr. 32, reprezentantul PDM este în față. Vedeți mai multe detalii AICI!
23:50 După rezultatele intermediare pe circumscripția nr. 33, reprezentantul ACUM este în față. Vedeți detalii AICI!
23:40 Primele rezultate au apărut pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. Astfel, în urma acestor rezultate, patru partide vor trece în următorul Parlament pe componenta națională. Vedeți AICI rezultatele după procesarea a 25% din procesele verbale.
23:40 Rezultate preliminare pe circumscripția nr. 27 din Chișinău: Duel strâns între Bolea și Mudrea. Mai multe detalii găsești AICI!
23:40 După rezultatele intermediare pe circumscripția nr. 25, reprezentantul PSRM este în față. Mai multe detalii găsiți AICI!
23:39 Ilan Șor, Vlad Plahotniuc și Pavel Filip conduc în circumscripțiile unde aceștia candidează. Ilan Șor are peste 50% din voturi în circumscripția 18. Democrații Vlad Plahotniuc și Pavel Filip de asemenea conduc detașat în circumscripțiile acestora. Mai multe detalii găsești AICI!
23:37 Rezultate preliminare pe circumscripția nr.26 din Chișinău: candidatul ACUM este în față. Mai multe detalii găsești AICI!
23:35 După rezultatele intermediare pe circumscripția nr. 28, reprezentantul PSRM și reprezentantul ACUM luptă cap la cap. Mai multe detalii vezi AICI!
23:35 După rezultatele intermediare pe circumscripția nr.24, reprezentantul PSRM este în față. Mai multe detalii vezi AICI!
23:30 După rezultatele intermediare pe circumscripția nr. 29, reprezentantul PSRM este în față. Mai multe detalii vezi AICI!
23:26 După rezultatele intermediare pe circumscripția nr. 23, reprezentantul PSRM este în față. Mai multe detalii găsești AICI!
23:19 După rezultatele intermediare pe circumscripția nr. 30, reprezentantul ACUM este în față. Mai multe detalii vedeți AICI!
22:50 Primele rezultate au apărut pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. Astfel, în urma acestor rezultate, patru partide vor trece în următorul Parlament pe componenta națională. Rezultatele sunt după procesarea a 10% din procesele verbale. Mai multe detalii găsiți AICI!
22. 27 Primele rezultate au apărut pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. Ele sunt disponibile într-un mod interactiv. Deocamdată, după 2% conduc PDM și PSRM. Aici puteți vedea rezultatele preliminare.
Repartizarea mandatelor
22.10 Rezultatele preliminare din procesarea a 2,85% din voturi
21:50 Misiunea de Observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie desfășurată de Asociația Promo-LEX a prezentat un șir de încălcări întâmplate pe parcursul zilei în zeci de secții de votare din întreaga lume. Cele mai multe încălcări se referă la deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vor (47 cazuri) și decedați sau semnături în locul altor oameni (5 cazuri). Mai multe detalii găsiți AICI.
21:40 După închiderea secțiilor de vot din Moldova, Partidul Democrat își anunță concluziile după ziua de alegeri. Urmăriți video AICI!
21:20 Liderul PL, Dorin Chirtoacă, a spus că este mulțumit de campania care a dus-o, dar totuși, este rezervat în privința rezultatelor sale. Fostul primar al Chișinăului menționează că Unirea se va produce, iar dacă PL va obține și un vot, tot va fi înainte. Mai multe detalii găsiți AICI!
21:20 Maia Sandu și Andrei Năstase au susținut un briefing de presă după închiderea secțiilor de vot. Liderii blocului electoral ACUM au vorbit despre organizarea alegerilor, dar și despre faptul că acestea au fost incorecte. Mai multe detalii găsiți AICI!
21:10 La ora 21:00 toate secțiile de vot de pe teritoriul țării au fost închise. PSRM a făcut primele declarații, mulțumind alegătorilor că au ieșit la vot și și-au îndeplinit funcția de cetățean. Mai multe detalii găsiți AICI!
21:00 Secțiile de vot de pe teritoriul Republicii Moldova s-au închis la ora 21:00. În scurt timp, potrivit procedurii membrii Birourilor Electorale vor trebui să deschidă urnele și să sorteze buletinele, numărându-le. Primele rezultate sunt așteptate după ora 22:00. Mai multe detalii găsești AICI!
20:30 Cetățenii din Moldova care cu domiciliu permanent sau temporar în afara țării pot semna o petiții în vederea semnalării încălcării dreptului de a vota în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Mai multe detalii găsiți AICI!
20:20 Echipa #diez a încercat să vadă pe segmente de vârstă cum s-a votat raportat la numărul total al populației. Vedeți care este situația la ora 20:00 AICI!
19:20 Trei secții de votare din sectorul Botanica au rămas fără energie electrică. Informația a fost confirmată de Ghenadie Vlas, președintele Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale nr. 24. Mai multe detalii vezi AICI!
17:40 Membrul Blocului ACUM, Valeriu Munteanu, a anunțat într-o postare pe Facebook despre cum un grup de oameni pregătesc frigărui chiar în fața secției de votare. Persoanele care preparau frigăruiul au spus că se pregătesc pentru o zi de naștere. Vezi video AICI!
17:20 Tinerii între vârsta de 18 și 25 de ani au votat 1 din 10, tinerii între 26 și 40, aproximativ fiecare a 5-a persoană. Fiecare a treia persoană cu vârsta de 41 și 55 de ani a votat. Vedeți mai multe date statistice AICI!
15:51 Liderii blocului ACUM cer nerecunoașterea alegerilor din cele două circumscripții electorale deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului. Declarația a fost făcută într-o conferință de presă făcută astăzi. Detalii aici.
16:20 Poliția Națională a anunțat despre neregulile care s-au produs în prima parte a zilei de 24 februarie. Potrivit șefului Inspectoratului Național de Patrulare, Marin Maxian, în ziua alegerilor a fost furată o ștampilă din secția de votare, au fost distruse mai multe panouri electorale, deteriorate buletine de vot și a fost vandalizat un magazin al unui lider de partid. Mai multe detalii vezi AICI!
16:20 Partidul Democrat din Moldova îl acuză pe co-președintele Blocului Electoral „ACUM” de agitație electorală. Aceștia au sesizat Comisia Electorală Centrală. Mai multe detalii găsești AICI!
15:00 Până la ora actuală, la Chișinău, s-a înregistrat un număr considerabil de voturi, iar cele mai multe voturi aparțin sectoarelor: Botanica, Rîșcani și Suburbii. Mai multe detalii găsești AICI!
15:00 CEC a comentat informațiile apărute în spațiul mediatic despre cazurile de transportare la secțiile de votare a cetățenilor cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului despre transportarea organizată a cetățenilor din Transnistria: „Legislația națională nu prevede interdicții”. Mai multe detalii găsești AICI!
14:48 Pragul de un milion de alegători a fost depășit în jurul orei 14:46. Asta ar însemna că până în prezent și-au exprimat votul 35% din alegătorii înscriși în registru.
14:30 Câteva sute de alegători s-au îmbulzit la secțiile de vot dedicate cetățenilor din Transnistria s-au îmbulzit la o secție de vot din satul Doroțcaia. Vedeți imaginile video AICI!
14:10 Până la ora actuală peste 34 de mii de moldoveni stabiliți în afara țării și-au exercitat dreptul de vot. La unele secții de votare deja s-au format cozi. Vedeți AICI ista secțiilor de votare unde este cea mai mare aglomerație.
14:00 Președinta PSRM, Zinaida Greceanîi, și-a exprimat dreptul de vot la o secție de vot din Capitală. În comparație cu colegii săi de partid, Greaceanîi a luat buletinele de vot pentru referendum. Mai multe detalii vezi AICI!
13:00 Până la această oră, aproape 800 de mii de Moldoveni și-au exprimat votul aproape 800 de mii de moldoveni. Cele mai active raioane sunt Rezina, Șoldănești și Ocnița. Totodată, este un număr impunător de alegători care votează la secțiile de vot deschise pentru alegătorii din Stânga Nistrului.
12:20 Vicepreședintele Partidului Nostru, Ilian Cașu, și-a exprimat dreptul de vot în această după-amiază. El candidează pe circumscripția 27, Chișinău. Mai multe detalii găsiți AICI!
12:10 Președintele Partidului Șor, Ilan Șor, și-a exprimat dreptul la vot. Primarul orașului Orhei a publicat pe pagina sa de Facebook un video în care acesta primește buletinele de vot. Mai multe detalii vezi AICI!
12:00 Ambasadorul SUA în Moldova monitorizează alegerile parlamentare, în calitate de observator la o secție de votare. Mai multe detalii găsești AICI!
11:50 Cetățenii din orașul Comrat introduc buletinele de vot în urne care au pe ele stema Federației Ruse. Aceste urne pot fi găsite la secția de votare numărul 45/7. Mai multe detalii găsești AICI
11:40 Președintele țării, Igor Dodon, și-a exprimat dreptul de vot la secția de vot nr. 89 din Chișinău. Acesta s-a prezentat la urnă împreună cu soția sa și a refuzat să participe la referendum. Mai multe detalii găsești AICI!
11:30 Co- președinta blocului ACUM, Maia Sandu, a votat. Aceasta s-a prezentat la secția de votare la ora 11.00. Mai multe detalii vezi AICI.
11:30 Până la această oră au votat 511 mii de cetățeni. Cele mai active raioane sunt Căușeni, Orhei, Rezina, Șoldănești, Edineț, Dondușeni și Ocnița. La secțiile din stânga Nistrului au votat peste 11 mii de cetățeni. În diaspora, numărul celor care au votat este de 15 mii.
10:30 Ion Ceban, consilier municipal, fruntaș al PSRM și-a exprimat dreptul de vot la o secție de vot din municipiul Chișinău. Mai multe detalii vezi AICI!
10:20 Co-președintele blocului ACUM, Andrei Năstase a votat. Acesta s-a prezentat la secția de votare la ora 10.00, alături de soție și copii. Mai multe detalii vezi AICI
10:13 Și liderul PDM, Vlad Plahotniuc și-a exprimat dreptul la vot. Spre deosebire de ceilalți, acesta nu a chemat presa, dar în schimb a postat despre asta pe pagina de Facebook. Deși nu a chemat presa, acesta s-a filmat cu camera de protocol a PDM. Detalii aici
10:00 Alegerile Parlamentare din 24 februarie sunt primele din istoria Republicii Moldova la care este permisă agitația electorală în ziua alegerilor. Astfel partidele nu au ezitat să-și promoveze mesajul lângă secțiile de votare. Vezi AICI cum se promovează candidații din Chișinău în ziua alegerilor.
9:45 În Transnistria au votat peste 6000 de persoane. Totodată, mai mulți internauți au scris despre faptul că în preajma secțiilor de vot dedicate votanților din stânga Nistrului au fost zărite autocare cu numere transnistrene. Detalii aici.
9:30 Democratul și candidatul independent pe circumscripția 33, Constantin Țuțu, a votat în jurul orei nouă dimineața. Potrivit reporterilor ProTV, procesul de votare s-a lăsat cu scandal. Asta pentru că, unii dintre observatori susțin că democratul și-a fotografiat buletinul de vot, lucru interzis. Țuțu neagă acest lucru. Mai multe detalii vezi AICI!
9:25 Președintele Parlamentului, tot el și vicepreședinte al PDM și-a exercitat dreptul la vot. Acesta a votat la ora 9.15, la strada Nicolae Costin 63/7, Secția de votare nr. 111. Astăzi se permite să facem agitație electorală, dar vreau să fac și un îndemn, îndemn toți moldovenii să iasă la vot. De asemenea, astăzi e sărbătoare frumoasă, vreau să îi felicit pe toți cu Dragobetele”, a spus Candu. Mai multe detalii găsiți AICI!
08.30 Primara comunei Jora de Mijloc, Mariana Tauber, și-a exprimat dreptul la vot. „Primul pas spre Victoria Partidului Politic „ȘOR” a fost făcut”. Cum a votat Mariana Tauber vedeți AICI.
08.30 Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova și-a exprimat dreptul la vot. „Cum spunea Bismarck cele mai multe minciuni se spun în timpul războiului, după vânătoare, și în timp campaniei electorale”. Vezi cum a votat Pavel Filip AICI.
08.00 Dorin Chirtoacă, liderul Partidului Liberal, și-a exprimat dreptul la vot. „O să merg mai departe după regula bunului simț, am votat pentru a pune temelia unirii și pentru a construi România Mare în următorii zece ani. Îndemn toți cetățenii să voteze, să-și exprime votul corect și să punem capăt la dezmățul la care este acum”. Vezi cum a votat AICI.
07:30 În total au fost deschise 2121 de secții de vot pe teritoriul Republicii Moldova și 123 de secții de vot peste hotarele țării. Prima secție de vot a fost deschisă la Tokyo, iar ultimele secții de vot vor fi deschise în SUA și Canada. Toate secțiile funcționează în regim normal. Citește mai mult AICI.
07:10 Primul candidat care și-a exercitat dreptul de vot este Oleg Lipskii (PSRM). Acesta candidează pe circumscripția uninominală 23 (Chișinău, Botanica 1). Citește mai mult AICI!
07:00 Secțiile de vot de pe întreg teritoriul țării au fost deschise, iar oamenii pot merge la vot.
02:00 Primul cetățean al Republicii Moldova care și-a exercitat dreptul de vot a fost Cristian Cartofeanu, aflat în Japonia în calitate de stagiar al programului „Vulcanus”. Mai multe detalii aflați AICI!
În acest an, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova alegerile parlamentare se desfășoară în baza sistemului electoral mixt. Acest sistem de vot presupune că deputații sunt aleși concomitent în cadrul unei singure circumscripții naționale (în total vor fi aleși 50 de deputați) și în 51 de circumscripții uninominale.
#Dacă întâlniți dificultăți referitoare la circumscripția în care vă aflați, puteți consulta harta circumscripțiilor din întreaga țară.
#Dacă nu știți încă pentru cine să votați, consultați lista de candidați din circumscripții care vă cer voturile.
#Dacă nu înțelegeți ce înseamnă sistemul mixt, urmăriți un video explicativ despre acesta, unde veți afla toate detaliile necesare.
#Pentru a fi mereu informați despre ceea ce se întâmplă la aceste alegeri parlamentare, urmăriți tag-ul #parlamentare 2019. Aici veți găsi toate noutățile despre acest scrutin.