(audio) Podcast Moldova. Un nou episod de la proiectul „Her Art” ne povestește despre viața artistei australiene Grace Cossington Smith

BeFunky-collage

În cel de-al șaptelea episod al proiectului „Her Art” este prezentată povestea lui Grace Cossington Smith – artista care a pus bazele picturii moderniste din Australia și a adus post-impresionismul în țara ei natală. Autoarea podcastului aduce un set de curiozități pe care trebuie să le știe orice iubitor de artă!

Podcastul poate fi audiat aici!


„Dacă vrei să urmărești activitatea noastră online, atunci ne găsești pe Facebook și Instagram. Ne auzim luna viitoare, unde îți voi povesti despre Grace ALBEE – prima femeie care a devenit membra a Academiei Nationale de Design, din New York.”
, le spune creatoarea proiectului ascultătorilor săi.

Acestea sunt curiozitățile menționate în audio!

Curiozitatea #1

Mama lui Grace, s-a născut în Yorkshire, unul din cele 39 comitate istorice ale Angliei. Fiind fiica unui rector anglican aceasta le-a asigurat celor cinci copii cea mai bună educație victoriană, a clasei mijlocii. Pe lângă orele de muzică clasică, mama ei a avut o convingere fermă că femeile ar trebui să aibă parte de cea mai bună educație modernă. Casa unde a copilărit Grace, din Neutral Bay, o suburbie din Sydney, numită „Cossington” după locul de familie ancestral din Leicestershire, a fost plină de cărți, muzică și conversații bune.

Curiozitatea #2

Vecinii spuneau că familia lui Grace era una „excentrică și foarte engleză.” Ei au rămas anglicani și monarhiști până la sfârșit. Spre deosebire de mulți artiști, Grace Cossington Smith nu s-a revoltat niciodată împotriva acestui patrimoniu, deși în unele lucrări aceasta se detașează de convențiile tradiționale. Securitatea financiară oferită de familia ei ia permis să lucreze în calitate de pictoriță pentru mai bine de 50 de ani.

Curiozitatea #3

Grace l-a citat întotdeauna pe Paul Cezanne ca una dintre cele mai importante influențe în arta ei. Când ea se întoarce în Sydney în ajunul războiului din 1914, aceasta era deja o artistă cu acte în regulă. Ea și-a reluat studiile cu Antonio Dattilo-Rubbo, un artist și profesor născut în Italia, dar care a activat mult timp în Australia. Astfel familia se mută la Turramurra, unde se construiește un studio în spatele casei, doar pentru Grace. Acesta va deveni un loc de refugiu, păstrat cu multă grijă de artistă. În noul ei mediu de creație, Cossington Smith a devenit artista care a creat prima pictura cu adevărat modernistă de pe continentul australian. The Sock Knitter ne-o prezintă pe sora artistei împletind un ciorap. Aceasta a devenit și prima lucrare pe care Grace a expus-o lumii.

Curiozitatea #4

Grace s-a bucurat de apreciere în timpul vieții. Timp de 40 de ani ea a avut 11 expoziții solo la Galeriile Macquarie. Deși ea a pictat mult mai puțin de la mijlocul anilor 1960 până la moartea ei în 1984, Grace a reușit să-și obțină locul sub soare pe scena artei australiene.

Curiozitatea #5

În lucrările ei Smith folosea lumina puternică a soarelui. Aceasta are exemple minunate de combinații dintre culori vibrante, cu cele reci, care adăugate la umbre, oferă lucrărilor o viziune energică. Grace a reușit să construiască forme de culori, prin aplicarea vopselei în formă de pătrat, unul lângă altul. Ea a fost una dintre primele artiste australiene influențate de curentul european post-impresionist, devenind astfel lidera mișcării impresionismului australian. Lucrările ei erau foarte îndrăznețe pentru timpurile sale. Principala ei pasiune a fost culoarea. Acea culoarea strălucitoare plina de lumina soarelui. A susținut modernismul în arta și a reușit să dezvolte o tehnică unică. Se spune ca anume asta ia adus multe critici în presă, dar Grace a fost foarte îndrăzneață, încăpățânatî și a continuat să realizeze ceea ce își dorea.

Curiozitatea #6

Ca și Primul Război Mondial, ea a pictat, de asemenea, cel de-al Doilea Război în diferite moduri. În câteva dintre picturile sale putem regăsi flaguri britanice, care simbolizează rădăcinile artistei și patriotismul ei. De asemenea, în acea perioadă, mulți australieni încă se vedeau parte a Imperiul Britanic. În timpul războiului Grace a servit ca gardian, ceea ce însemna că ea avea sarcina să evacueze oamenii din casele de pe bulevardul Kur-ring-gai, în caz de pericol.

Curiozitate #7

În 1973, Smith a devenit ofițer al Ordinului Imperiului Britanic. Iar pentru contribuțiile sale în arta australiană, ea a fost numită Ofițer al Ordinului Australiei în 1983. Pentru ai acorda onoarea guvernatorul New South Wales a vizitat-o pe Grace în casa de bătrâni, unde aceasta și-a petrecut ultimii ani de viață.

„Dacă vrei să urmărești activitatea noastră online, atunci ne găsești pe Facebook și Instagram. Ne auzim luna viitoare, unde îți voi povesti despre Grace ALBEE – prima femeie care a devenit membra a Academiei Nationale de Design, din New York.”, le spune creatoarea proiectului ascultătorilor săi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Liuba Țobenco
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente