(foto) Oamenii La La Play. Contrabasistul care și-a anulat călătoria în Italia pentru a cânta în Munții Moldovei

collage

Iurie Munteanu este un tânăr din Moldova pasionat de muzică. Acum tânărul face parte din echipa Moldova Youth Orchestra și în cadrul celei de-a doua expediții muzicale La La Play cutreieră Moldova și propagă muzica clasică, acolo unde ea încă nu a răsunat.

Iurie este student în anul III la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova. Acolo tânărul își aprofundează cunoștințele în materie de muzică și continuă zilnic să descopere instrumentul în care se specializează, contrabasul.

Studentul recunoaște că dragostea pentru muzică i-a fost inspirată de către mama sa, care anterior a făcut și ea muzică. Primii ani la școala muzicală, unde învăța acordeonul și-i aduce aminte cu anumite regrete. Tânărul spune că mergea acolo mai mult din inerție, iar pasiunea i-a venit abia acum câțiva ani, când a fost înmatriculat în cadrul colegiului „Ștefan Neaga”.

„Am decis să-mi continui studiile la colegiu la insistența mamei. Mi-am propus să fac în continuare acordeon, dar practic toate locurile erau deja ocupate. Atunci un profesor m-a sfătuit să aleg contrabasul și nu am regretat nici măcar o zi”. Iurie zice că până în acel moment nu știa cum arată un contrabas și a rămas plăcut surprins de modul armonios al sunetelor care ies, atunci când îl ia în mână.

1

A renunțat la vacanță pentru a descoperi Moldova

Acum Iurie nu-și poate imagina vreo zi fără să cânte. „Muzica pentru mine înseamnă totul, poate e prea banal spus, poate toți o zic, dar așa este. Muzica este o parte vitală din mine”.

Tânărul cunoștea despre expediția La La Play de anul trecut și urmărea activ traseul echipei. Când în acest an a fost contactat de către Andriano cu propunerea de a face parte din echipa La la Play, și-a amânat vacanța în Italia și a venit alături de alți 7 tineri muzicieni să descopere Moldova.

„Când m-a sunat Andriano eram pe cale să-mi fac bagajele. Mi-am planificat o vacanță în Italia, dar am renunțat la aceasta. Scopul expediției din acest an este să viziteze și să facă concerte în 12 localități și să promoveze 12 cauze sociale, asta probabil și m-a făcut să renunț la vacanță”.

IMG_2602

Îmbinarea dintre călătorii și muzică

Drumul pe care îl parcurge un muzician este adesea anevoios. Turnee, repetiții care durează câte 6 ore și evoluții în fața a sute de persoane. Iurie zice că atât timp cât nu te simți la locul potrivit, nimic nu-ți reușește. Prin urmare, așa a apărut și cea de-a doua mare pasiune a tânărului, călătoriile.

Tânărul a fost în mai multe turnee muzicale, a explorat Germania, Italia, România, Ucraina, listă pe care și-a propus mereu să o actualizeze.

„Pasiunea pentru călătorii mi-am dezvoltat-o acum ceva timp, când am început să merg în turnee. Îmi place modul activ de viață, iar faptul că prin intermediul muzicii pot îmbina cele două mari pasiuni ale mele, mă face cu adevărat un norocos”.

IMG_2682

Cum e să cânți în Munții Moldovei

Deși recunoaște că încă nu a reușit să facă înconjurul lumii, este sigur că o va face într-o zi, iar pe acolo pe unde va merge, mereu va răsuna muzica bună. Deocamdată, Iurie și-a propus să descopere Moldova cu La La Play. Prima localitate în care a cântat a fost Duruitoarea.

„Muzica în natură sună diferit, mai armonios, locurile pitorești din țară emană o energie vibrantă care te face să vrei să cânți mai mult. Pentru prima dată sunt în nordul Moldovei, iar Munții Moldovei, cum mai sunt numite toltrele Prutului, sunt cu adevărat fenomenale. Dis-de-dimineață le-am străbătut în lung și în lat și încă nu am reușit să mă satur de ele”.

„Să începi cu țara în care te-ai născut”

Iurie crede că Moldova are un potențial turistic, dar acesta nu este valorificat. „Avem o țară foarte frumoasă care trebuie promovată din punct de vedere turistic și unul dintre scopurile expediției noastre este să o facem prin intermediul muzicii clasice. Mulți tineri pasionați de călătorii merg să exploreze țările de peste hotare, eu însă cred că trebuie să începi mereu cu țara în care te-ai născut”.

2

Partener general: Kaufland #kauflandsprijina
Parteneri Principali:
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării
Proiectul La La Play #drumdedor este implementat în cadrul programului de granturi pentru organizații de tineret.
Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare
Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, prin programul #romania100
Gas Natural Fenosa
Parteneri: Uniunea Europeană, Programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), Programul Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii, PNUD Moldova, Vasconi.
Parteneri media: Diez.md, Kiss FM, Unimedia, Radio Europa Liberă, Canal Regional
Imagine: KINOM
Proiect marca Moldovan National Youth Orchestra

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente