Are 10 pe linie la BAC și planifică să studieze economia și dreptul. Olesea Panchiv, absolventa al cărei vis s-a realizat prin muncă

collage

Examenele de bacalaureat marchează etapa de trecere a elevilor în viața de studenție. Olesea Panchiv este o tânără absolventă a Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Cimișlia. Când și-a aflat notele la cele patru examene susținute, Olesei nu-i venea să creadă, motiv pentru care a verificat de mai multe ori notele afișate. Rezultatele îi spuneau același lucru, este una dintre elevele cu patru note de 10 obținute la examenul din acest an.

Nu a avut dubii în legătură cu rezultatele

Olesea recunoaște că obișnuia, după fiecare probă de examen, să se autoevalueze. Ea a susținut proba la limba și literatura română, limba engleză, chimia și istoria românilor și universală. Își amintea cele scrise pe foaia de test și analiza de zeci de ori pentru a se convinge că a răspuns corect la itemii corespunzători. „Nu voi minți spunând că eram absolut sigură de faptul că m-am descurcat bine la toate probele, cu toate că eram puțin îngrijorată de existența unui subiectivism relativ, inerent științelor umaniste pe care le-am studiat pe parcursul anilor de liceu”.

Tânăra nu a fost scutită de vreun examen, prin urmare procesul de pregătire a fost unul mai dificil. „Participând la olimpiada republicană de istorie, am obținut o mențiune, deși în clasa a XI-a reușisem să iau locul I, lucru ce m-a ambiționat să susțin excelent proba de bacalaureat”.

ol1 Timp de 12 ani, Olesea a reușit să participe la mai multe concursuri și olimpiade. Prin urmare camerele de supravegheat nu au avut vreun efect negativ asupra ei. La examenele de bacalaureat, Olesea s-a prezentat în mod conștiincios și responsabil, doar cu cunoștințele acumulate pe parcursul anilor de studii.

Anual numărul persoanelor care iau 4 de 10 la bac este în creștere, iar totul se datorează modului de abordare a fiecărui elev în parte. Olesea a reușit să obțină notele mult dorite în urma pregătirilor și recapitulărilor. „Am exersat foarte mult, rezolvând teste de pregătire, dar și cele din anii precedenți, analizând detaliat baremele de corectare pentru a însuși rigorile unui răspuns corect”. Pentru a-și fortifica cunoștințele, tânăra a optat pentru ore suplimentare la limba și literatura română și la chimie.

Cei care o susțineau mereu și credeau în succesul Olesei sunt părinții și prietenii ei. „Susținerea lor a fost prețioasă pentru mine. Bineînțeles, s-au bucurat nespus de mult pentru rezultatele pe care le-am obținut, fiind cei cu care am împărtășit acest moment de fericire, alături de profesorii care au contribuit la pregătirea mea și multe alte persoane care mi-au adresat mesaje de felicitare”.

Vacanța de vară și studiile în Moldova

Vara în care a absolvit îi aduce într-un final odihna binemeritată. „Planific să mă relaxez mai mult, să petrec timpul cu familia și prietenii pentru a compensa momentele în care eram absorbită de teme și pregătiri”.

Pentru a-și reîncarca beteriile și a merge cu succes la studiile universitare, Olesea planifică să ia o vacanță la mare. „Călătoriile și plaja însorită sunt o parte indispensabilă a planurilor mele pentru această vară, întrucât mă vor alimenta cu energia necesară pentru a începe o nouă etapă din viața mea”.

ol4

A decis să-și facă studiile universitare în Moldova, deoarece crede că atâta timp cât muncești cu dedicație, poți reuși oriunde. „Planific să fac două facultăți, deoarece am două domenii care mă interesează: dreptul și economia. Eventual, voi opta pentru a doua facultate la frecvență redusă în România”.

Pasiunile unei eleve de nota 10

Deși a învățat mult pentru rezultatul pe care l-a obținut, uneori avea nopți albe și se limita în distracții, Olesea spune că a reușit să îndrăgească mai multe activități. „Mă pasionează studierea limbilor străine, în special a limbii engleze. De asemenea, sunt amatoarea unui mod activ de viață. Iubesc sportul, practic voleiul de mai mulți ani, acesta fiind tipul de activitate care face echilibrul pentru <o minte sănătoasă într-un corp sănătos>”.

ol5

„Aspirați la ceva mai mult”

Tinerilor care urmează să susțină „proba maturității”, proaspăta absolventă le sugerează să nu se limiteze.

# Manifestați responsabilitate și o atitudine serioasă față de procesul de instruire;

# Valorificați-vă potențialul intelectual și contribuiți la dezvoltarea acestuia prin diverse metode;

# Aspirați la ceva mai mult, având încredere în propriile forțe și capacități, pentru că visurile devin realizabile prin muncă, efort, dedicație și perseverență.

Taguri: #BAC 2018
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente