Viață de student: Cât de repede își găsesc tinerii chirie, cât costă și care sunt cele mai solicitate sectoare

chirie
Foto: chirie.apartamentele.md

Primul lucru pe care trebuie să-l facă un viitor student atunci când vine la studii în Chișinău, este să scrie o cerere pentru un loc la cămin ori să își găsească chirie. Cum nu toate căminele din Capitală dispun de condițiile necesare pentru un trai decent, mulți studenți optează pentru gazdă sau chirie.

Chiar și așa, în ajunul anului nou de studii este foarte greu să găsești un apartament la un preț avantajos, dar și cu toate comoditățile incluse. Astfel, zeci de studenți încep să caute chirie cu mult timp înainte.

Cele mai scumpe chirii, în centrul Capitalei

Cele mai mari prețuri de chirii sunt în centrul Capitalei. În medie, un apartament luat în chirie în centrul Capitalei costă în jur de 200-800 de euro, în funcție de condițiile disponibile. Astfel, un apartament cu o cameră costă de la 200-250 de euro, cu două camere, de la 250-600 de euro, iar cu 3, până la 600-800 de euro.

Pentru celelalte sectoare din Capitală, prețurile sunt mai mici, iar mai des găsești în chirie apartamente cu 2 sau 3 camere, mai rar cu una. De aceea, mulți studenți preferă să închirieze apartamente împreună cu alți prieteni sau cunoscuți, pentru reducerea chletuielilor.

„Studenții își caută chirie în funcție de posibilități”

„Este o problemă cu care se confruntă majoritatea studenților la începutul primului an de facultate. De fapt, mi-a venit foarte greu să-mi găsesc o chirie. În primul rând, pentru că trebuie să țin cont și de bugetul părinților mei. În prezent, stau la chirie în sectorul Buiucani, pentru care achit lunar 160 de euro, însă suma dată o împart cu o colegă de facultate”, spune Ana Bulacu, studentă în anul 2, la facultatea de Drept din cadrul USM.

Potrivit lui Radu Potîngă, agent imobiliar, fluxul de studenți e mai mare în august și septembrie, însă permanent sunt studenți care caută sau se mută cu traiul în timpul anului. „Studenții își caută chirie în funcție de posibilități. În mare parte, un apartament este închiriat de mai multe persoane. De obicei, cele mai solicitate sectoare sunt Botanica și Centru”.

Mai jos puteți vedea care sunt prețurile pentru chirie aproximativ pentru fiecare sector al Capitalei:

Botanica, 1 cameră 100-200€, 2 camere 200-350€, 3 camere 350-550€
Buiucani, 1 cameră 150-200€, 2 camere 200-250€, 3 camere 250-450€
Rîșcani, 1 cameră 140-190€, 2 camere 190-320€, 3 camere 320-470€
Telecentru, 1 cameră 130-170€, 2 camere 170-280€, 3 camere 280-450€
Ciocana, 1 cameră 150-180€,2 camere 180-250€, 3 camere 250-480€

În afară de prețul pentru prima lună, va trebui să plătești și depozit

Dacă decizi să contactezi din start stăpânii apartamentelor, de cele mai multe ori aceștia vor cere de la potențialii chiriași o sumă pentru depozitare. Adică, în afară de suma pentru prima lună de chirie, va trebui să o achiți și pe cea pentru ultima lună. Stăpânii vor întoarce acești bani chiriașilor, doar în cazul în care aceștia nu au deteriorat bunurile ce se află în apartament.

Mai jos găsiți link-urile celor mai solicitate site-uri la care apelează studenții, atunci când sunt în căutarea unei chirii: 999.md, proimobil.md, makler.md, chiriile.md.

Cele mai populare grupuri pe facebook aici, aici sau aici

Studentă stagiară: Natalia Gaburici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente