(video) O echipă de studenți de la UTM a obținut locul trei la un concurs din România. Tinerii au proiectat un pod

SIAM

Mai mulți studenți de la Universitatea Tehnică din Moldova au reușit să aducă acasă rezultate frumoase de la concursul DesignIng CONNECTIONS, care se desfășoară anual în Cluj, România. De menționat că în acest an studenții din Moldova au participat pentru prima dată la această competiție.

Mai exact, este vorba de două echipe de la Facultatea de Construcție, Geodezie și Cadastru și Facultatea de Urbanism și Arhitectură. Prima echipă se numește „SIAM”, din aceasta au făcut parte patru studenți: doi ingineri – Ion Racu, Moraru Daniel și doi arhitecți – Dumitru Vlasov și Vasile Serdiu. Tinerii au reușit să obțină locul trei în acest concurs. Iar cea de a doua echipă, care au obținut o mențiune se numește „BeGreen”. Din echipă au făcut parte doi studenți ingineri: Sergiu Furdui, Tudor Movilean și două studente arhitecte: Cristina Bărbalat, Claudia Ioviță.

Concursul a fost alcătuit din trei etape. Vedeți mai jos cum s-au prezentat studenții din Moldova la aceste etape:

#1. Elaborarea și argumentarea conceptului de pod

Echipa „SIAM”

Echipa „BeGreen”

#2. Testarea machetei podului, elaborată în scară 1:20

Echipa „SIAM”

Echipa „BeGreen”

#3. Prezentarea proiectului de pod în fața juriului din Cluj-Napoca

Echipa „SIAM”

Echipa „BeGreen”


În prima etapă a concursului s-au înscris în total 14 echipe din universitățile din România, din Moldova au fost doar cele două menționate anterior. Până la ultima etapă au ajuns doar șapte echipe, dintre care și cele două echipe de la noi.

Cele două echipe de la UTM au mers în deplasare la Cluj-Napoca în perioada 12-16 mai, unde au trecut cu brio toate cele trei etape ale concursului. Alături de tineri a fost prezent și un cadru didactic. Este vorba despre Daniela Digori, lector universitar la Departamentul Inginerie Civilă și Geodezie, UTM, care a îndrumat și încurajat studenții pe tot parcursul proiectului.

Studenții au avut o experiență foarte frumoasă la Cluj, unde au interacționat cu celelalte echipe participante. Au reușit să observe diferențele de abordare și elaborare a proiectelor dintre cei de acolo și cei de la noi. A fost o experiență utilă și motivațională. Studenții abia așteaptă să participe și la ediția următoare a acestui concurs”, a menționat Daniela Digori pentru #diez.

Daniela Digori a mulțumit celor de la Centrul de Inginerie Seismică din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) și AICPS-ului, care au făcut tot posibilul ca concursul să se extindă și în Republica Moldova. De asemenea, a mulțumit și administrației locale UTM care a susținut material deplasarea tinerilor.

Concursul a fost parte a Celei de-a XXVIII-a conferința naționale AICPS (Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri) – cea mai impunătoare asociație din domeniul dat din România. Astfel, la acest concurs, studenții au avut ocazia să se prezinte mediului ingineresc din România. Moldova pentru prima dată a participat la acest concurs, iar pe viitor atât organizatorii din România cât și reprezentanții din Moldova planifică să se implice activ în competiție.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente