Cum au evoluat sportivii din Moldova la toate edițiile Jocurilor Olimpice de iarnă. Cine a obținut cele mai bune rezultate

8345f84e07a2f7e620f97b820250955e1_1063x494

În ajunul Jocurilor Olimpice (JO) de iarnă, care va avea loc în perioada 9-25 februarie 2018, la Pyeongchang (Coreea de Sud), vă amintim cum au evoluat sportivii moldoveni la această competiție, începând cu anul 1994.

#Așadar, cum am menționat mai sus, Moldova a debutat la Jocurilor Olimpice de iarnă în 1994. La Lillehammer au evoluat Vasile Gherghi și Elena Gorohova, ambii la proba biatlon.

#Doi biatloniști au concurat și la Nagano în 1998: Ion Bucșa și Elena Gorohova, care un pic și-a îmbunătățit rezultatul, obținând două locuri 62 în probele de 7,5 km sprint și 15 km.

#Lotul olimpic de la ediția 2002 de la Salt Lake City a inclus 5 sportivi: Elena Gorohova și Ion Bucșa, deja la schi fond, Valentina Ciurina și Mihail Gribușencov (ambii – biatlon) și Liviu Cepoi (sanie). Cepoi a concurat la a 4-a Olimpiadă, primele trei fiind în componența României.

#La a 4-a Olimpiadă a ajuns să evolueze și Elena Gorohova. La Torino în 2006 ea a concurat atât la biatlon, cât și la schi fond. În Italia a strălucit însă rusoaica naturalizată, Natalia Levcenkova. Biatlonista a ocupat locul 8 în cursa de 15 km individual, acesta fiind cel mai bun rezultat din istoricul participării sportivilor moldoveni la Jocurile Olimpice de iarnă. De asemenea, Levcenkova a mai intrat în top 25 la 12,5 km start în bloc și la 10 km urmărire. Lista de participanți la Torino i-a mai inclus pe Valentina Ciurina și Mihail Gribușencov (biatlon), Ilie Bria și Sergiu Balan (schi fond) și Bogdan Macovei (sanie).

#7 sportivi au concurat și la Jocurile Olimpice de la Vancouver în 2010: Sergiu Balan și Alexandra Camenșcic (schi fond), Urs Imboden și Christophe Roux (schi alpin), Natalia Levcenkova și Victor Pînzaru (biatlon) și Bogdan Macovei (sanie). Cel mai bun rezultat aparține elvețianului naturalizat, Christophe Roux – locul 28 la proba slalom.

#Pentru Jocurile Olimpice de la Soci din 2014 în echipa Moldovei au fost incluși 4 sportivi: Alexandra Camenșcic (schi fond și biatlon), Victor Pînzaru (schi fond), Bogdan Macovei (sanie) și Georg Lindner (slalom uriaș). Aflat la a 3-a Olimpiadă din carieră, Macovei a obținut cel mai bun rezultat – locul 36.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente