(video) Iisus a fost un refugiat la fel ca și sirienii de azi. Cum explică aceasta vloggerul Ion Andronache

IMG_3949

Acum un an, înainte de alegerile prezidențiale, în presă s-a vehiculat despre o posibilă venire în Moldova a 30.000 de sirieni. A fost, de fapt, o știre falsă lansată de un site de pamflet, dar în scurt timp ea a fost distribuită de numeroase portaluri de știri, chiar a și ajuns în buletinul de știri de la cea mai urmărită televiziune din Moldova.

Ierarhii Bisericii Ortodoxe din Moldova nu au reacționat și nu și-au expus poziția față de această informație, chiar dacă au fost mulți clerici ortodocși care distribuiau această știre pe rețelele de socializare, atenționând despre un posibil pericol din partea refugiaților.

Probabil că le-a fost și lor frică de sirieni, care sunt mai mult musulmani, iar prezența lor ar putea converti pe unii moldoveni la islam. Și această frică este motivată. Atât timp cât există luxul în traiul ierarhilor, dar și a unor preoți, credincioșii se vor dezamăgi și va exista mereu migrația ortodocșilor spre alte confesiuni și religii.

La 4 zile de după Nașterea lui Hristos, adică astăzi în Biserica ortodoxă din Moldova, dar și celelalte Biserici locale care se conduc după calendarul de stil vechi, se face pomenirea celor 14.000 de prunci uciși de Irod cel Mare de frica uzurpării puterii sale.

Din această cauză, familia lui Iisus, a fost nevoită să fugă în Egipt. Cu alte cuvinte Iisus, imediat după nașterea sa a devenit un refugiat, El cu familia fuge într-o altă țară. Tocmai după moartea lui Irod, Iisus împreună cu maica sa și Iosif au revenit înapoi.

Războiul din Siria a generat un exod masiv de refugiați. Printre refugiați erau femei, copii, bătrâni, familii tinere care fugeau înfometați și înfrigurați de pericolul de moarte.

Acceptând un refugiat, noi acceptăm pe Iisus, cel care fuge de mânia lui Irod. Și deloc nu trebuie să ne sperie faptul că ei sunt de o altă religie, de o altă limbă și cultură. 

Presa greșit utiliza atunci și terminologia.

Imigranții sunt cei care se mută în altă țară pentru a-și îmbunătăți viața prin găsirea unui loc de muncă, sau în unele cazuri pentru educație, întregirea familiei sau alte motive.

Refugiații însă sunt cei care sunt nevoiți să părăsească țara lor de frica de a fi uciși.

Anume în această situație se afla Iisus atunci și sirienii în zilele noastre.

Datoria noastră de creștini este de a ne iubi aproapele, indiferent de etnia lui, rasa, statutul social sau convingerile religioase ale sale. Și cum se manifestă această dragoste? Nu doar prin afecțiune și sentimente călduroase, ci și prin grija și ajutorul celor aflați în dificultate.

Mai multe videouri le puteți urmări pe Ortodoxia – „pentru că așa trebuie”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente