Lauren Wolfe este jurnalistă și fotografă, cu rădăcini din Republica Moldova, care a lucrat pentru așa publicații ca The Atlantic și The New York Times. Wolfe activează în comitetul consultativ al Campaniei Internaționale de Inițiative a Femeilor Nobel menită să oprească violul și violența în conflicte. Pe lângă o multitudine de proiecte din care face parte, jurnalista este laureata a mai multor premii și distincții în domeniul jurnalismului care promovează lupta împotriva violenței.
Într-un articol publicat pe foreignpolicy.com s-a scris despre emigrarea în America a străbunelului ei, la începutul sec XX-lea. „Numele lui era Avram. A trăit împreună cu soția sa Dora, în Basarabia, actuala Republica Moldova. Din cauza acțiunilor militare care au condus la devastarea orașelor din regiune, în același an, Avram, împreună cu soția și fiul lor Joseph, în vârstă de patru ani, au ajuns pe insula Ellis, New York. A învățat limba engleză, însă continua să vorbească și să citească în idiș.”
A raportat ONU sute de cazuri despre violență
În prezent este editorialistă la revista Politică Externă (foreignpolicy.com) și directoarea proiectului jurnalistic Femeile sub asediu (WMC Women Under Siege) care abordează violența sexuală în timpul conflictului. Proiectul este reprezentat printr-o hartă live pe care sunt inserate o mulțime de cazuri de violență sexuală în Siria. De asemenea, Wolfe activează în comitetul consultativ al Campaniei Internaționale de Inițiative a Femeilor Nobel menită să oprească violul și violența în conflicte.
Ea a raportat Organizației Națiunilor Unite sute de cazuri pe baza mărturiilor ale femeilor și bărbaților începând cu cei din Orientul Mijlociu, Africa Centrală până în America Centrală.
Anterior, Wolfe a fost redactor-șefă la Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, unde s-a concentrat pe cazuri legate de violența jurnaliștilor și de violența sexuală.
O serie de articole și fotografii publicate de ea au condus la arestarea liderului unui trib care răpea copii
Wolfe a activat trei ani la revista The New York Times, în care a scris despre 11 septembrie pentru „Times’ books” 102 minute: Lupta pentru a supraviețui în Turnurile Gemene. A fost finalista Premiului Național pentru Carte 2005.
În 2017, o serie de articole și fotografii publicate în revista The Guardian și Foreign Policy au condus direct la arestarea liderului al unui trib, care, timp de trei ani, ar fi răpit copiii din estul Congo. Datorită acestor publicații, jurnalista a fost nominalizată pentru Premiul Anthony Shadid pentru etica jurnalistică, Premiul Kurt Schork Memorial și Premiul One World Media. A fost desemnată una dintre cei cinci jurnaliști care „au o pondere mare în lume”.
A primit titlul de „o femeie minunată de care ai nevoie pe Twitter”
A studiat la Universitatea Wesleyan și la Școala Avansată de Jurnalism din cadrul Universității Columbia unde, de asemenea, a fost premiată cu distincții: patru premii de la Societatea jurnaliștilor Profesioniști, două medalii din partea Consiliului pentru Târgul Media și Premiul lui Frank Ochberg în 2012. În 2014, i-a fost acordat premiul „What Better Looks Like” care a „contribuit la compasiune și inovație” pentru îmbunătățirea lumii, iar Fundația Thomson Reuters numit-o finalistă pentru Premiul Trust Women Journalist Award.
În 2013, revista Foreign Policy a desemnat-o pe Wolfe una dintre 100 cele mai Influente Persoane pe Twitter „FP Twitterati 100”, totodată, numindu-o „autoritate pe subiecte de gen și conflictologie”.
Publicațiile privind violența armată a inclus-o în lista „Top 100: Cei mai influenți jurnaliști care abordează violența în armată”, iar Daily Telegraph din Marea Britanie i-a acordat titlul „o femeie minunată de care ai nevoie pe Twitter”.