(video) Ion Andronache ne îndeamnă să distrugem tradiția pomelnicilor. De ce această practică este inutilă

c2g9NjRkNzQzODZjZDc0MDJkNTQ2YzNjOTM4YmZhMWMyNjY=.thumb
Foto: digi24

Tânărul student de la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova, Ion Andronache, care și-a lansat primul video blog ortodox din Moldova, revine cu un nou subiect în care abordează tema întocmirii pomelnicilor în biserici cât și corectitudinea morală a transmiterii sarcinii de a se ruga pentru bunăstarea celor apropiați.

Deși a devenit deja un lucru uzual pentru majoritatea credincioșilor să intre în biserică, să scrie numele celor apropiați în pomelnice, să achite pentru slujbe și să plece. Ion ne îndeamnă să distrugem această tradiție. El argumentează opinia sa prin faptul că preoții în timpul slujbelor de pomenire citesc o simplă listă din câteva sute de nume, rapid și mașinal.  Nici Părintele duhovnicesc și nimeni altcineva din biserică nu cunoaște toate persoanele menționate pe hârtii, astfel preotul se roagă doar pentru nume nu și pentru persoanele în cauză.

Oamenii care plătesc, stau cu urechile ciulite la slujbele de pomenire, pentru a auzi dacă au fost rostite acele nume înscrise de ei sau nu. Cu părere de rău, aceasta reprezintă o practică inutilă. Este greșit să credem că din moment ce numele a fost rostit în glas, într-un lăcaș sfânt, în fața a zeci de oameni care au venit să se roage, cel numit ar avea anumite beneficii majore de pe urma acestei pomeniri.

Ion ne spune să găsim ceva timp liber în agenda noastră mereu încărcată și să ne rugăm pentru cei dragi, indiferent dacă au probleme sau nu, deoarece noi vom face referire la persoana acestora, pentru că noi îi cunoaștem și ei într-adevăr ne sunt importanți. Iar dacă avem nevoie de înscrieri pentru a ne aminti de ei, tânărul sugerează să utilizăm tehnologiile moderne și să notăm în telefon tot de ce avem nevoie pentru aceasta.

Studentul de la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova, și-a lansat vlogul numit Ortodoxia – „pentru că așa trebuie”, la 27 mai, iar de atunci nu a încetat să creeze polemici în rândurile enoriașilor, fiind blamat de unii și susținut, încurajat de alții.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente