5 mituri despre programul MBA. Experiența Elenei Plescan, studentă la Kellogg School of Management

Elena

Bursa de 130 de mii de dolari pentru doi ani de studii în SUA. Este reușita unei tinere din Capitală, Elena Plescan, care a plecat în Chicago unde a urmat un master în domeniul Administrării Afacerilor. Este prima persoana din Moldova care a beneficiat de bursa SEED Grant.

Fiind studentă la Kellogg School of Management, Elena vă oferă câteva sfaturi din perspectiva experienței câștigate de ea și combate cele mai populare mituri cu referire la un program MBA.

Elena

Iată 5 dintre cele mai frecvente mituri despre programele MBA:

Mitul 1. Studenții au o mulțime de timp liber, pentru că studiază doar 4 zile pe săptămână și de obicei doar jumătate de zi. La Kellogg School of Management avem miercurea liberă, și credeți-mă e una dintre cele mai aglomerate zile din săptămână deoarece toată lumea stabileșteîntâlniri de grup, citește articole și studii de caz foarte ample, își face temele pentru acasă și multe altele. De altfel, în funcție de cât ai de lucru, nopțile din weekend și cele din timpul săptămânii ar putea arăta similar.

Mitul 2. În timpul celor 2 ani de MBA, nu vei avea timp pentru nimic altceva decât studii. Ai puterea să-ți definești propria experiență de MBA și ăasta nu e un slogan dintr-o broșură lucioasă a unei școli de business.  În funcție de prioritățile tale, poți lua până la 5 cursuri dificile per trimestru sau poți lua 3 cursuri ușoare și petrece timpul liber  distrându-te la petreceri sau relaxându-te. În afara celor două strategii extreme menționate mai sus, majoritatea studenților combină clasele quant și soft-skill cu oportunități internaționale (program de schimb timp  de un trimestru), oportunități de învățare experiențială (lucrul la un proiect real cu un client real) și intr-o școală din Europa sau Asia), participarea în diferite cluburi și comitete organizatorice. Vacanțele sunt folosite  pentru a călători și a petrece timpul cu familia.

Elena 2

Mitul 3. Școala de MBA înseamnă networking, așa că vei întâlni o mulțime de oameni și îți vei face o sumedenie de prieteni noi. În realitate totul depinde de cultura școlii – există programe cu o atmosferă mai colegială și altele cu o atmosferămai competitivă, mai individualist.ă Pentru mine, o studentă străină aflată la kilometri distanță de cei dragi, era important să pot să-mi fac prieteni, așa că am ales o școală din prima categorie. Oricum, am descoperit rapid că networking-ul și zâmbetele plăcute nu înseamnă neapărat prietenie, iar oamenii cu care am avut discuții de suflet păreau să nu mă mai recunoască a doua zi. Mi-a luat 2-3 luni ca să-mi definesc cercul de prieteni și faptul că am venit în SUA cu soțul meu m-a ajutat să mă simt mai puțin singură între timp. Deci, trebuie să ai răbdare și lucrurile se vor rezolva!

Mitul 4. Odată ajuns într-un program de MBA, ești pe calea succesului și companiile vor lupta pentru a te angaja. Vei fi surprins de numărul enorm de refuzuri cu care se confruntă un student MBA pe parcursul celor doi ani de studii – ești respins de la poziții de leadership în cluburile universitare, pierzicompetiții și concursuri, nu ești acceptat în cursurile de învățare experimentală și Primești refuzuri de la angajatori. De ce se întâmplă asta? Concurezi cu persoane la fel de calificate ca tine. Mai exact, cu aproape 200.000 de alți absolvenți de MBA. Nu dispera și ține minte că Pregătirea, Răbdarea și Perseverența te vor duce oriunde. Mai multe despre asta poți citi aici.

Google

Mitul 5. Obținerea unui MBA este inutilă și prea scumpă, deoarece poți învăța soft skills la locul de muncă și hard skills în cursuri online. Sunt de acord căprogramele de MBA sunt foarte scumpe și Din acestă cauză sunt recunoscătoare Seed Grant care mi-a oferit o bursă și mi-a luat de pe umeri povara costurilor pentru educație, pentru ca eu să mă pot concentrape studii. O dată pe trimestru, trimite o copie a rezultatelor academice Seed Gran-ului, pentru ca ei să se asigure că depun efort. De asemenea, o dată pe an, toți beneficiarii bursei zboară în Chicago pentru o întâlnire de 2 zile. E minunat, pentru că am întâlnit mulți studenți din SUA și Marea Britanie. În rest, un MBA este foarte util (în afarafaptului că vei avea un brand celebru în CV):

  • În primul rând, poți beneficia de o rețea internațională de contacte. Dintre toate companiile la care am aplicat pentrustagiul de practică, 99% aveau cel puțin un angajat care era absolvent Kellogg. De la ei puteam cere ajutor sau recomandări pentru pozițiiile din cadrul companiei.
  • În al doilea rând, calitatea și profunzimea studiilor e superioară. Nu doar înveți subiecte inovative (precumData Analytics, Machine Learning) predate de profesori cu experiență, dar și participi la discuții în clasă, lucrezi în grup cu unii dintre cei mai inteligenți oameni pe care i-ai întâlnit vreodată și ai parte de ajutor 24/7 din partea asistenților profesorilor și tutorilor.
  • În ultimul rând, ieși din zona ta de confort. Trebuie să lucrezi cu oameni din diferite țări și culturi, să discuți pe teme despre care cunoști foarte puțin, să iei decizii în perioade de timp foarte scurte. Cred că ăsta e cel mai bun training de management și studenții de MBA trec prin el din nou și din nou.

„Deci, aplică la MBA dacă ești ambițios, muncitor și rezilient. Ambițios, pentru că nu te mulțumești cu nimic altceva decât cea mai bună educație din lume. Muncitor, pentru că nu te temi să muncești-pregătești-înveți 14 ore pe zi dacă e nevoie. Rezilient, pentru că vei eșua des și trebuie să ai puterea să te ridici de fiecare dată”, a precizat Elena Plescan.

***

Dacă ești interesat să aplici la un program MBA în una din universitățile de top din SUA și ești în căutare de finanțare, programul SEED Grant îți vine în ajutor. SEED Grant este o bursă oferită studenților din Republica Moldova şi Ucraina care au fost admişi pentru a studia programul MBA la secția zi la una din top 50 de universităţi din SUA. Bursa acoperă până la 100% din costurile de școlarizare, iar după absolvire beneficiarii se angajează se revină în țara lor de origine și să aplice cele învățate. Acest lucru va contribui la dezvoltarea economiei Moldovei și integrarea acesteia în economia mondială.  

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente