Centrul de Informații GENDERDOC-M a lansat Festivalul comunității LGBT „Moldova Pride”. Așa cum se întâmplă în fiecare an, evenimentul a început cu arborarea drapelului, care de această dată a fost ridicat de fostul președinte GENDERDOC-M, Alexei Marcicov și Polina Ceastuhina, actuala președintă a organizației.

„Eu sper că această săptămână să încurajeze persoanele din afara comunității să-și confrunte fricile și să le transforme în solidaritate. Nu într-o solidaritate tăcută și discretă, ci în una sonoră, participativă și, cel mai important, ca acele persoane care mai găzduiesc dubii, neînțelegeri, poate chiar și dispreț, această săptămână să-i ajute să contribuie la o realizare eventuală a faptului că ura și frica nu au loc într-o inimă de om”, a spus Polina Ceastuhina.

deschidere

La deschidere, au participat Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Signe Burgstaller, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, reprezentantul Oficiului Ambasadei Olandei la Chișinău, Roy Hans, reprezentanți ai mai multor ONG-uri din Moldova, membri ai comunităţii LGBT, susținătorii și rudele acestora.

mar;

Ambasadoarea Suediei la Chișinău a apreciat angajamentul Centrului de Informații GENDERDOC în sfera apărării drepturilor omului. „Cu părere de rău, astăzi multe persoane continuă să trăiască cu frică, din cauza lipsei toleranței în societățile noastre față de persoanele care sunt diferite, care încalcă normele. Toate ființele umane sunt egale în demnitate și drepturi. Fiecare are dreptul să trăiască o viață fără frică. Drepturile LGBT sunt drepturi ale omului, nici mai mult, nici mai puțin. Nimeni nu ar trebui să trăiască o viață cu frică, pur și simplu că sunt ei înşiși. Festivalul „Moldova Pride” evidențiază toate aceste aspecte importante”

Prezent a treia oară la deschiderea Festivalului „Moldova Pride”, Ambasadorul SUA, James Pettit, a reiterat: „Pentru noi drepturile omului sunt valori foarte importante, sunt valori care reflectă și istoria și cultura din țara mea și din alte țări. Nu este un principiu sută la sută european sau american. Este o idee umană, este o idee pentru a proteja minoritățile care locuiesc cu noi într-o societate. Eu cred că e foarte important de a arăta societății că existați, că sunteți oameni normali, care aveți drepturi ca cetățeni, meritați respect de la societate, de la guvernare și noi sprijinim această tentativă de a îmbunătăți condițiile în care trăim aici în RM și în general peste tot”.

LGBT

Reprezentantul Oficiului Ambasadei Olandei la Chișinău, Roy Hans, a exprimat sprijinul Olandei pentru a proteja drepturile LGBT în Moldova și interesul pentru toate evenimentele săptămânii Pride. „Sunt onorat să fiu aici în numele Ambasadei Olandei cu ocazia deschiderii Festivalului „Moldova Pride” și în ajunul zilei internaționale împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei. Este atât de important să avem așa organizații ca GENDERDOC, care pot oferi un spațiu sigur, sprijinul și oportunitatea de a întâlni prieteni care împărtășesc aceeași viziune”.

LGBT1

Ambasadorii au mai spus că își doresc să participe la Marșul de solidaritate cu comunitatea LGBT, care va avea loc duminică, 21 mai.

pride

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului „Moldova Pride” se desfășoară în perioada 16 – 21 mai 2017 și include un program variat ce are ca scop sporirea nivelului de respect și de acceptare a persoanelor LGBT în Moldova. Festivalul se va încheia duminică, 21 mai, cu Marșul de solidaritate „Fără Frică”, care se desfășoară în țara noastră pentru al 5-lea an consecutiv.

Mai multe informații despre festival puteți afla, accesând Programul Celui de-al XVI-lea Festival al comunității LGBT „Moldova Pride-2017”