(foto) CRONOGRAF aduce în acest an cinci premiere de filme documentare despre artă și viață

collage

Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF 2017 prezintă în acest an cinci premiere de filme documentare și de ficțiune, din România și Republica Moldova, ce vor fi proiectate la cinematograful Odeon în perioada 26-31 mai.

Teatrul și Pușcăria studiază experimentul unui grup de actori profesioniști de a-i instrui în arta teatrului pe deținuții închisorii cu cel mai strict regim de detenție din țară, Penitenciarul nr. 17 din Rezina. Rezultatul este spectacolul „Hamlet”, montat în curtea pușcăriei. Regia filmului este semnată de Victor Galușca. Filmul va fi proiectat la cinematograful ODEON pe 26 mai.

Teatrul si Puscaria

Chers amis, un scurtmetraj de ficțiune, surprinde profesorii unui sat din România, în ajunul Crăciunului, discutând despre temele elevilor, problemele globale și despre viitorul incert. O scrisoare a unor elevi din altă țară ar putea deveni un miracol de Crăciun. Regia este semnată de Valeriu Andriuță, actor basarabean care a lucrat cu regizorii români Cristian Mungiu şi Marian Crişan, dar şi cu regizorul rus, Pavel Lunghin. Valeriu Andriuţă este cunoscut pentru rolul său din filmul „După Dealuri” în regia lui Cristian Mungiu, care a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes din 2012. Proiecția Chers amis va avea loc pe 28 mai.

Chers amis

În acest an, Studioul Teritorial Iaşi al televiziunii române a împlinit 25 de ani de la prima emisie. Echipa postului a realizat filmul Caravanei Tvr Iaşi 25: o serie de proiecţii care a făcut turul celor opt judeţe ale Moldovei şi care a scos la iveală producţii valoroase, imagini document, evenimente din viaţa satelor şi oraşelor. 25, O Istorie Călătoare este un documentar realizat în regia Violetei Gorgos și a Ralucăi Aftene. Proiecția va avea loc luni, 29 mai.

25, o istorie calatoare

O altă premieră la CRONOGRAF 2017, Science en Francais, urmărește călătoria în Moldova a doi profesori francezi de științe exacte, ce descoperă elevii și profesorii din liceele moldo-franceze din întreaga țară. Science en Francais e un film regizat de Călin Laur și va fi proiectat la cinematograful ODEON pe 31 mai.

Science en Francais

Pierduți în timp este o investigație despre dispariția tezaurului cinematografiei autohtone. O demonstrare că instituțiile responsabile nu dispun de condiții pentru a păstra filme. Documentarul este realizat de Lucia Lupu și Victor Galușca. Filmul va fi proiectat miercuri, 31 mai.

Pierduti in timp 2

FIFD CRONOGRAF, cel mai mare eveniment cinematografic din țară și unul de reper în circuitul festivalurilor din Europa de Est, este organizat din 2001 de către OWH Studio. CRONOGRAF te cuprinde și te așteaptă în fața ecranului unde realitatea devine artă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente