Teatrul Spălătorie, cunoscut în rândul tinerilor ca un promotor al artei, a găzduit pe 12 mai un eveniment pentru tinerii pasionați de arta scrisului, ediția a III-a a concursului „Poetry Slam”. Această competiție reprezintă un start-up pentru amatorii de poezie, care doresc să-și recite textele într-o atmosferă neformală.
„Inițiativa a venit din partea Centrului Cultural German AKZENTE, iar prima ediție am făcut-o în mai, anul trecut, la Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu. Împreună cu ei am pus bazele concursului, după care a urmat în toamnă a doua ediție, am văzut că publicul este interesat și am hotărât să facem din „Poetry Slam” o tradiție anuală. Astfel, acum suntem prezenți la cea de-a III-a ediție”, menționează Anastasia Palii, coordonatoarea evenimentului.
La ediția din 12 mai s-au înregistrat 23 de persoane, categoria de vârstă 18+.
Pentru anul curent organizatorii au decis să se axexe pe diferite categorii de vârstă. Astfel următoarea etapă va fi pe 21 mai, pentru adolescenți (15 – 18 ani), eveniment organizat împreună cu Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu.
Photo Credit: Mihai Tocaru
Fiecare putea să vină în fața microfonului, să spună ce are pe suflet, indiferent de câtă experiență are în arta de a găsi cuvinte potrivite. Unii participanți specifică faptul că aștern pe hârtie din copilărie:
„Eu scriu de mică de fapt, dar nu am făcut public acest lucru, întotdeauna țineam poeziile pentru mine. Am început încet să le prezint pe pagina mea de Internet la îndemnul unei persoane, căreia i-a plăcut ceea ce scriu”, spune Carolina Buimestru, care a mai spus că experiența a însemnat: „Ceva nemaipomenit, am emoții extraordinare. Pe de o parte voi vedea cum lumea va percepe ceea ce eu simt, ceea ce eu trăiesc, iar pe de altă parte, este o descoperire”.
Alții jonglează cuvintele de un timp relativ scurt. Astfel, Cătălin Ungureanu zice: „Să-mi dau seama de când să încep să contabilizez, pentru că prima caricatură poetică am făcut-o în clasa a patra, nu știu dacă se pune. După asta în anul întâi de facultate am scris poezii mai în glumă, dar seria pe care am început-o și cât de cât e mai consecventă datează din 2013. Cu toate acestea, nu scriu constant. Nu sunt tipul care scoate poezii ca să se mențină”.
Photo Credit: Mihai Tocaru
Atmosfera ce domina ieri încăperea teatrului era una fin artistică. Tinerii poeți sub presiunea stării afective de a-și dezgoli public sufletul încercau să-și redirecționeze emoțiile pentru a primi plăcere de la ceea ce urma să se întâmple pe scenă. Iana Slobodeaniuc crede că: „Datorită faptului că am participat într-un club de public speaking, pot stăpâni emoțiile ce țin anume de prezentarea în public, sunt foarte plăcute, însă ceea ce ține de prezentarea textului propriu-zis e o frică, dar sunt încurajată de faptul că nu sunt singură”.
Tinerii sunt entuziasmați de o asemenea inițiativă în Republica Moldova, poezia pentru ei înseamnând ceva mai mult decât cuvinte goale poziționate pe foi ca să rimeze. „Poezia pentru mine e un fel de a-mi exprima sentimentele, scriu poezii doar despre dragoste. Prin poeziile mele îmi arăt dragostea față de persoana iubită. Eu cred că astfel de evenimente oferă în primul rând poeților șansa de a se afirma”, spune Romeo Leapciuc.
La cea de-a III-a ediție a Poetry Slam, au fost stabiliți, de către public, prin vot secret șase finaliști: Cristina Ursu, Marta Odainic, Ronin Terente, Cătălin Ungureanu, Ioana Isac și Intrusa, care a dispărut în felul misterios în care a și apărut la această competiție, ea substituind o concurentă absentă la acel moment.
Marta Odainic:
Ronin Terente:
Câștigătorii acestei ediții „Poetry Slam” au fost Cătălin Ungureanu, Ioana Isac și Ronin Terente.
„Ce-ar trebui să fie poezia? Ar trebui să fie ceva care să exprime un sentiment, o stare, o viziune, o critică pe lângă formularea plastică a unor idei. Poezia trebuie să aibă un mesaj, să nu fie cuvinte de nicăieri, iar urechea ascultătorului și mintea lui să fie responsabile de legarea acestor elemente. E interesant și pentru mine, om care din când în când mai scrie câte ceva, departe de a mă numi poet. Îmi este interesant să văd cine mai scrie, cum se mai scrie, pentru că, noi spunem că poate să fie o glumă. Ceea ce vedem aici însă poate fi un indicator social. Eu îmi amintesc ultimul Poetry Slam din septembrie, țin minte și acum că atunci a prevalat, a avut întâietate și chiar a câștigat poezia-manifest. Oamenii când se revoltau erau foarte bine primiți de public, deci poezia-manifest, poezia-revoltă, poezia de răzvrătire cu caracter de opoziție față de tot ce se întâmplă în societate”, menționează Cătălin.
Photo Credit: Mihai Tocaru
Cristina Ursu la microfon:
Poetry Slam a devenit o tradiție anuală, care își are începutul în anul 2016, datorită suportului oferit de Centrul Cultural German AKZENTE în parteneriat cu Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu și are drept scop promovarea tinerelor talente.
Valeria Batereanu