(foto) Street Art for Moldova: O artistă din SUA a realizat o pictură murală pe zidurile Stadionului Republican

18235965_1512495712114996_313341614_o

În perioada 26 aprilie – 2 mai 2017 a avut loc o altă rundă de lucrări în cadrul proiectului de artă stradală „Street Art for Moldova”, dedicat aniversării a 25 de ani de Independenţă a Republicii Moldova și celebrării relațiilor diplomatice între Republica Moldova și alte state prin lucrări de pictură murală.

La etapa actuală a proiectului a fost invitată o artistă din Statele Unite ale Americii, Lauren Rush, care a organizat o prelegere tematică la Centrul de Excelență în Construcții din Republica Moldova și un workshop cu tinerii artiști de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, cu scopul de a face schimb de experiență, de a transmite tehnici și modalități de lucru. De asemenea, ea a pictat un perete din Chișinău, fiind ajutată de câțiva voluntari locali.

„Cele două specii de flori pe care le-am utilizat în pictura mea, deși arată foarte asemănătoare, totuși sunt diferite, și anume una este un trandafir sălbatic de prerie, iar cealaltă este o floare de măceș. Fiecare dintre cele două mâini ține câte o floare de fiecare specie. Trandafirul sălbatic de prerie este floarea-simbol a statului Iowa (SUA), statul în care trăiesc, iar floare de măceș este tipică pentru Moldova și am citit că deseori este folosită ca simbol în țară. Consider că este o modalitate frumoasă de a arăta cooperarea internațională între statele Iowa și Republica Moldova”, a menționat Lauren.

18236401_1497041017008021_703910627_o

Artista consideră că picturile murale sunt opere artă specifice locului și anturajului, accesibile tuturor celor din oraș: „Aceste picturi se pretează armonios cu arhitectura și îmbunătățesc aspectul orașului. Picturile murale de-a lungul istoriei au fost folosite pentru a reprezenta cultura, religia, politica, justiția socială și consolidare socială prin artă”.

Pentru pictură, Lauren a folosit vopsea spray și vopsele acrilice, iar șabloanele pentru pictură le-a realizat în Iowa. Cu ajutorul voluntarilor, aceste șabloane au fost fixate și vopsite. La pictura murală s-a lucrat câteva ore de-a lungul a trei zile, dintre care voluntarii au ajutat foarte mult în primele două zile, iar în ultima zi am adăugat detaliile finale. Aceasta este prima murală realizată de Lauren, pe care a făcut-o de una singură.

18289797_1497041003674689_1570062161_o

„Mi-a plăcut enorm Chișinăul. Am văzut o mulțime de atracții frumoase, însă cel mai mult am fost impresionată de atitudinea oamenilor pe care i-am întâlnit. Toată lumea era atât de prietenoasă și primitoare – toți sunt uimitori! În timp ce lucram la pictura murală, toți cei care mergeau și conduceau prin preajmă era foarte drăguți, iar un domn chiar mi-a adus o pernă pentru a putea lucra mai ușor stând pe genunchi. În ceea ce privește arta stradală, am fost plăcut impresionată de picturile murale de pe zidurile Stadionul Republican și de munca tuturor artiștilor talentați din oraș. Artiștii au transformat zidurile în lucrări de artă care nu sunt doar frumoase vizual, ci și semnificative”, a menționat artista.

Lauren a fost uimită de Stadionului Republican și de toate picturile murale minunate de pe el. De asemenea, i-au plăcut cu adevărat picturile murale realizate de un ilustrator de cărți pentru copii pe o clădire din Chișinău. În ceea ce privește clădirile fără picturi murale, i-a plăcut restaurarea Muzeului Național de Artă din Chișinău.

„MAEIE a venit cu iniţiativa de a lansa proiectul de artă murală în prima sa ediţie în luna mai 2016, cu ocazia celebrării Zilei Europei. Implicarea misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova în acest proiect are şi scopul de a promova diplomaţia culturală într-o formă inedită, contemporană şi aproape de public. Arta urbană, în general, este o artă liberă, pură, directă, spontană și accesibilă tuturor în mod gratuit. Pictura murală poate combina eficient mesaje sociale și poezie, având în acelaşi timp capacitatea de a transforma spaţii publice, adesea în stare deteriorată. Inițiativa este un exemplu de activism civic, ce conectează societatea civilă și autoritățile publice în cadrul unor activităţi creative. Ca urmare a primei ediţii, MAEIE şi-a propus să continue cu acest proiect şi pentru celebrarea celor 25 ani de relaţii diplomatice între Moldova şi mai multe state ale lumii pe parcursul anului 2017”, a menționat Rodica Ciochina, Secretar III, Direția Generală Integrare Europeană, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Proiectul Street Art for MOLDOVA este o inițiativă a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din Moldova, care este implementată de către Asociația de Voluntariat International din Moldova (AVI-Moldova) cu suportul financiar al U.S. Embassy Moldova – a fost lansat în luna mai a anului 2016 și a continuat în octombrie, fiind o platformă pentru tinerii artiști care au pictat mai multe fațade și obiective publice din Chișinău.

Pentru a admira picturile murale realizate în cadrul proiectului „Street Art for Moldova” vă invităm să vizitați Stadionului Republican, și anume zidul dinspre strada București și să ne urmăriți pe pagina de Facebook „Street Art for Moldova”.

18236236_10211570995683447_1570887626_o

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente