(foto) Cunoaște participanții primei ediții Rockstart Launchtrack powered by Tekwill

DSC_0038

88 de startupuri care au absolvit cu succes și investiții în valoare însumată de 43 milioane euro – e bilanțul programelor realizate de acceleratorul internațional Rockstart din 2011 și până acum. În 2017 Tekwill a adus primul program de pre-accelerare Rockstart și în Republica Moldova. Astfel a fost lansat Rockstart launchtrak powered by Tekwill, iar acum, 13 echipe beneficiază de cunoștințe oferite de cei mai buni mentori din Olanda, conexiuni și suportul necesar pentru a dezvolta produse de succes.

Pentru a putea beneficia de toate oportunitățile programului, în concurs s-au înscris peste 40 de startupuri din Moldova și din regiune, însă competiția a fost acerbă și doar 13 echipe din Moldova, Italia, România și Indonezia au reușit să acceseze această experiență antreprenorială unică. Alături de mentorii proiectului, au încercat să facă din idei în fază incipientă, produse care pot să atragă investitori și să obțină succes la nivel global.

„Rockstart Launchtrack powered by Tekwill și-a propus să le ofere antreprenorilor know-how- ul și conexiunile esențiale pentru dezvoltarea unor produse și afaceri de succes. Componenta educațională include sesiuni teoretice și workshopuri moderate de mentorii Rockstart și Tekwill. Echipele beneficiază, pe toată durata programului, de un pachet întreg de servicii: acces la resurse, conexiuni cu rețele locale și internaționale de antreprenori, mentori, investitori, posibilitatea de participa în cadrul evenimentelor de transfer de experiență și cunoștințe și multe alte oportunități care vin să le susțină aspirațiile de a dezvolta afaceri scalabile.”, Ana Chirița, Director Executiv al Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC / Coordonator al Proiectului ”Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC”.

În prezent, cele 13 echipe muncesc de zor alături de mentori pentru a proiecta, dezvolta și lansa pe piață produse și servicii inovative, care ar putea să revoluționeze domeniile pe care le țintesc.

DSC_0045

Proiectul BruxRelief, de exemplu, constă într-un dispozitiv care identifică și tratează scrâșnitul de dinți noaptea, altfel spus – bruxismul. Dispozitivul de terapie este bazat pe 25 de ani de cercetare clinică și își propune să elimine durerea, migrenele și vizitele costisitoare la dentist. Cel care l-a inventat se numește Brock Predovich și vine din Indonezia. L-a creat pentru a-și trata propriul bruxism, iar când a văzut că chiar funcționează, a decis că trebuie să-și împărtășească experiența cu alții și să facă din invenția sa o afacere.

DSC_0090

„Mentoratul pe care l-am primit în cadrul proiectului a fost foarte bun, a fost structurat perfect, astfel încât am putut să mă aprofundez în toate întrebările pe care un potețial investitor le-ar putea avea. Poți să ai cea mai bună idee dintotdeauna, dar dacă investitorul te întreabă niște întrebări specifice și nu știi cum să-i răspunzi, înseamnă că nu te-ai pregătit. Acest program m-a ajutat foarte mult să înțeleg importanța detaliilor mici”, spune Brock despre programul Rockstart Launchtrack powered by Tekwill.

Echipa Sparjah face un joc de aventură, cu o abundență de elemente artistice. Toate acțiunile din timpul zilei va afecta eroul pe timp de noapte. Un joc despre psihologie și conștiință, spun autorii. Nu credeau că vor ajunge atât de departe cu proiectul lor, însă în program au întâlnit oameni care au crezut în ideea lor, i-au ajutat și le-au explicat care este strategia corectă pe care trebuie să o urmeze.

DSC_0113

„Ne-au ajutat foarte mult. În primul rând am început să facem cercetări despre utilizatorii noștri, am putut să înțelegem care este targetul nostru, cui o să îi fie interesant și cine o să aibă nevoie de programul nostru. Chiar am fost nevoiți să ne reprofilăm, pentru că mentorii ne-au ajutat să înțelegem că alții sunt oamenii pentru care facem jocurile noastre.”, spune Uliana Galici, membră a echipei Sparjah.

Un alt startup și un domeniu inedit pentru țara noastră – realitatea virtuală. Echipa RiftTime dezvoltă aplicații în domeniul realității virtuale și augmentate, precum și diverse instalații interactive utilizate pentru vânzări, marketing și diferite prezentări. Autorii spun că la Tekwill au găsit soluții pentru toate problemele pe care le-au întâmpinat până acum, iar asta i-a ajutat să avanseze mult în proiectul lor.

DSC_0100

„Pentru mine programul este foarte util. Multe lucruri interesante le-am aflat aici, cum ar fi validarea problemei. În mod normal, un om când începe un startup, el acționează după instinct, aici însă ne-au ajutat să validăm ideea înainte de a da un start și de a da greș. Am învățat să validăm potențialul consumatorului pe piață, ca să înțelegem dacă mergem în direcția corectă și dacă merită să investim bani în startup-ul ăsta sau nu.”, de această părere este Dumitru Gandeliuc, membrul echipei RiftTime.

Dacă ai o problemă personală, vrei să vorbești cu cineva, dar nu vrei să mergi la un psiholog, AnaBot este proiectul care îți poate veni în ajutor. „Psihologul virtual” al platformei te poate ajuta să afli care sunt problemele psihologice cu cate te confrunți și-ți poate oferi soluții.

DSC_0075

„Platforma noastră reprezintă psiholog virtual, ne-am gândit că ar fi bine să-l facem sub formă de chatbot. Dacă nu vrei să mergi la psiholog, poți să vorbești cu psihologul nostru. Tu îi adresezi câteva întrebări, el îți oferă o serie de răspunsuri și-n baza lor primești un test prin care vezi care-i situația și ce ar trebuie să faci”.

DSC_0053

Cofondatorul proiectului AnaBot, Victor Spînu, spune că: „Mentorii fac foarte mult, uneori intră chiar în rolul nostru și fac lucruri pe care ar trebui să le facem noi. Ne motivează să facem și să ducem lucrurile până la capăt. Acești mentori vin din Olanda pentru noi și nu doar ne instruiesc, ne spun ce și cum trebuie să facem și ne învață, dar se și dedică în proiectele noastre. Asta e wow.”

Programul se va încheia la data de 3 iunie, atunci când echipele participante își vor prezenta proiectele în fața investitorilor. Rockstart Launchtrack powered by Tekwill este la prima ediție, dar cu siguranță nu la ultima. Organizatorii spun că în cel mai scurt timp vor reveni cu o nouă oportunitate pentru tinerii care au idei creative și inovative.

Dacă ai o idee pe care vrei să o dezvolți în afacere și ai nevoie de ajutorul și susținerea unor mentori calificați, urmărește site-ul tekwill.md și nu rata data înregistrărilor.

DSC_0038

DSC_0036

DSC_0050

DSC_0051

DSC_0055

DSC_0059

DSC_0062

DSC_0063

DSC_0065

DSC_0079

DSC_0080

DSC_0113

DSC_0118

DSC_0120

Launchtrack constituie o colaborare între Tekwill și Rockstart și este implementat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) în cadrul Proiectului ”Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente