80 de psihologi si alți specialiști vor fi instruiți în prevenirea comportamentelor de auto-vătămare și suicidale printre adolescenți

suntparinte
Foto: suntparinte.md

80 de psihologi si alți specialiști din cadrul Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor, Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală, Inspectoratului General de Poliție, Serviciului de Asistență Psihopedagogică și ONG-urilor de profil din tara vor fi instruiți în prevenirea comportamentelor de auto-vătămare și suicidale printre adolescenți de către Prof. Pierre-Andre Michaud, Directorul Programului European de instruire în sănătatea adolescenților EuTeach, și Dr. Eva Pigois Villard, Serviciu universitar de asistență psihiatrică a copiilor și adolescenților (SUPEA), de la Universitatea Lausanne, Elveția, la invitația Centrului Național de Resurse NEOVITA.

Atelierele practice se desfășoară în perioada 8-9 mai și urmăresc identificarea și asistența adolescenților în stare de vulnerabilitate pentru suicid.

Șefa direcției asistență medicală primară urgentă si comunitară din cadrul Ministerului Sănătății, Tatiana Zatîc, a declarat în cadrul deschiderii lucrărilor că atelierele actuale sunt extrem de importante în contextul evenimentelor produse de curând în mediul adolescenților. Suicidul este a doua cauză, din cele prevenibile, de mortalitate în rândul adolescenților, cei mai expuși fiind băieții. Este extrem de important ca, urmare a acestui eveniment, toate structurile statului, implicând centre de sănătate, psihologi sau polițiști să aplice instrumentarul corespunzător situațiilor concrete pentru a nu stimula auto-vătămarea sau suicidul în rândul adolescenților. La fel de important este și comportamentul mass media, a afirmat Tatiana Zatîc.

Sinuciderea nu este un act glorios, ci rezultatul unei disperări severe, spune Prof. Pierre-Andre Michaud. Adolescenții, în special adolescenții deprimați sau vulnerabili, au nevoie de susținere, respect și comunicare cu adulții, colegii sau părinții. Confruntat cu un adolescent care dă dovadă de un comportament neobișnuit de dur, merită să vă întrebați care este motivul depresiei și a suicidului. Folosind termenul „sinucidere” și întrebări precise în aceste situații scade riscul de suicid, afirmă Prof. Pierre-Andre Michaud.

În data de 10 mai 2017 un grup de lucru va elaborarea foaia de parcurs intersectorială în vederea eficientizării acțiunilor și cooperării de la diferite niveluri și sectoare în prevenirea comportamentelor de auto-vătămare și suicidale printre adolescenți.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
Mai citește
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente