Sic.md a realizat o cronologie a evenimentelor în dosarul parcărilor cu plată din Chișinău, în contextul în care primarul general Dorin Chirtoacă a declarat, la o săptămână după reținerea viceprimarului Capitalei Nistor Grozavu și a altor șase persoane în același dosar, că el nu cunoștea nimic despre neregulile depistate.
Pentru mai multă claritate, iată o cronologie a evenimentelor:
02.10.2014 – Consiliul Municipal Chișinău adoptă Decizia nr. 6/5 „Cu privire la aprobarea Studiului privind strategia de parcare în municipiul Chișinău”.
04.10.2015 – Prin Dispoziția Primarului Dorin Chirtoacă, a fost decisă convocarea CMC pentru data de 10.12.2015. În ordinea de zi a ședinței Primarul Chirtoacă include și proiectul de decizie „Cu privire la aprobarea contractului de PPP dintre Primăria Chișinău și EME Parkleitsystem privind amenajarea și organizarea parcărilor cu plată”.
03.12.2015 – Este data la care a fost semnat contractul de PPP dintre Primăria Chișinău și EME Parkleitsystem. Din partea Primăriei semnează Nistor Grozavu.
10.12.2015 – Primarul Chirtoacă decide, fără multe explicații, retragerea de pe ordinea de zi a ședinței CMC Proiectul de decizie nr.26 („Cu privire la aprobarea contractului de PPP dintre Primăria Chișinău și EME Parkleitsystem privind amenajarea și organizarea parcărilor cu plată”) și, de atunci, contractul nu a mai ajuns în CMC.
05.01.2016 – activistul Adrian Filat depune la cancelaria Primăriei o cerere prealabilă de chemare în judecată pe numele lui Dorin Chirtoacă, în care îl atenționează pe acesta că semnarea contractului este ilegală fără avizul prealabil al CMC.
18.01.2016 – fracțiunea PSRM din CMC depune o altă cerere prealabilă, adresată lui Dorin Chirtoacă, în care cere anularea contractului semnat, dar și a concursului de selectare aoperatorului privat.
21.04.2016 – activiștii Victor Chironda și Adrian Filat susțin o conferință de presă în care acuză Primăria Chișinău de organizarea frauduloasă a proiectului parcărilor cu plată și explică detaliile schemei.
23.02.2017 – Proiectul „Regulamentului de funcționare a parcărilor și parcajelor auto cu plată în mun. Chișinău” apare pe ordinea de zi a ședinței CMC. Proiectul este respins, iar consilierii municipali și activiștii civici bat alarma și anunță că aceasta este o nouă tentativă a primăriei de a legifera contractul de PPP cu EME Parkleitsystem.
04.04.2017 – Activistul civic Victor Chironda publică un video în care constată că pe adresa oficială a EME Parkleitsystem din Viena nu există nici un oficiu al acestei companii. Presa și activiștii civici vin cu o serie de întrebări la responsabilii din primărie.
05.04.2017 – Primarul Chirtoacă dezminte acuzațiile și afirmă că proiectul este în regulă, iar toate acuzațiile sunt doar atacuri care urmăresc să denigreze „proiectele europene” ale primăriei.
25.04.2017 – Viceprimarul Nistor Grozavu este escortat la CNA, în calitate de bănuit. Funcţionarul este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu în dosarul parcărilor cu plată, fiind reţinut pentru 72 de ore. În aceeași zi, pe același dosar, este reținut șeful Direcției Transport a Primăriei Chișinău, Igor Gamrețchi, și alte 5 persoane.7
Concluziile trase de autorii analizei în urma acestor fapte:
Dorin Chirtoacă nu poate afirma că nu cunoștea nimic despre proiect sau contractul de PPP cu compania EME Parkleitsystem, pentru că a confirmat în mai multe emisiuni și interviuri că îi cunoaște și a discutat cu ei (ortografia sursei e păstrată):
„…Aceste fantome despre care vorbesc ei au așteptat zile întregi pe coridoarele Primăriei pentru a putea lua cuvântul la ședințele Consiliului Municipal și au fost refuzați de acești socialiști și de ceilalți care umbla cu acuzații. Sunt oameni vii care au fost aici din Europa, din Ungaria, din Austria care au stat zile întregi pe coridoarele primăriei pentru a putea prezenta proiectul.”
Respectiv, putea să facă cunoștință cu „oamenii vii din Europa” doar după ce Comisia a decis selectarea operatorului. Adică începînd cu data de 04.10.2015, cînd a introdus în ordinea de zi a CMC proiectul de decizie privind avizarea contractului.
Concluzia 1: Dorin Chirtoacă știa despre proiectul parcărilor cu plată și despre compania EME Parkleitsystem.
În acest caz, el poate afirma că nu a cunoscut despre faptul că Nistor Grozavu a semnat contractul?
O groază de lume l-a anunțat, sesizat și avertizat pe Primar că acest contract fusese totuși semnat. Conform legislației, semnarea contractelor de acest fel intră în competența Primarului și Viceprimarul împuternicit. Deci dacă nu a semnat el, atunci nu rămâne nimeni în afară de viceprimarul Grozavu.
Concluzia 2: Dorin Chirtoacă știa că Nistor Grozavu a semnat contractul de PPP cu EME Parkleitsystem.
Bine, dar poate el are în vedere că nu cunoștea despre faptul că Nistor Grozavu semnase contractul fără avizul Consiliului Municipal?
Imposibil. Ședințele CMC sunt convocate prin Dispoziția Primarului. Și tot el propune ordinea de zi. Așa prevede Legea privind „Statutul municipiului Chișinău”, modificată recent în favoarea lui Dorin Chirtoacă.
Deși pînă în 2016 legea nu specifica atît de detaliat modul de elaborare a proiectelor de decizie, era foarte improbabil ca pe ordinea de zi a consiliului municipal să apară vreun proiect de decizie despre care să nu cunoască și Primarul General.
Dovadă este și Dispoziția Primarului Dorin Chirtoacă din 04.10.2015, prin care a fost decisă convocarea ședinței CMC pentru data de 10.12.2015. În acea ordine de zi cel care a introdus proiectul de decizie „Cu privire la aprobarea contractului de PPP dintre Primăria Chișinău și EME Parkleitsystem privind amenajarea și organizarea parcărilor cu plată” a fost Dorin Chirtoacă. Tot el l-a și retras la 10.12.2015.
Concluzia 3: Dorin Chirtoacă știa că Nistor Grozavu a semnat contractul de PPP cu EME Parkleitsystem fără avizul CMC. Pentru că unicul om care putea să trimită contractul la CMC era tot el, Dorin Chirtoacă.