(foto) Datorită UE, elevii din satul Proteagailovca, stânga Nistrului, vor merge cu drag la lecția de sport

IMG_0517

Sportul va deveni în curând mai atractiv pentru copiii din satul Proteagailovca, stânga Nistrului. Datorită fondurilor europene, sala de sport a școlii din localitate este reparată pentru prima dată în aproape 60 de ani de la darea în exploatare. Proiectul, cu un buget de peste 134 mii de euro, se realizează în cadrul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Pragul școlii din satul Proteagailovca, construită în anii 1960, l-au pășit numeroase generații. Elevii și pedagogii afirmă că ultimii ani sala de sport avea o mulțime de probleme: echipamentul se învechise, acoperișul era în stare proastă și curgea, geamurile vechi trebuiau înlocuite. „Sala de sport n-a fost reparată capital niciodată. Cu timpul, aceasta s-a deteriorat, devenind impracticabilă pentru lecțiile de educație fizică”, povestește Eugenia Chiose, directoarea școlii.

Acum, reparația este în toi. „Muncitorii au schimbat deja geamurile vechi pe unele noi, din termopan. Este înlocuită pardoseala, tencuiala și toate rețelele inginerești. Vor fi reparate vestiarele și blocul sanitar. Sala va corespunde tuturor cerințelor moderne. Vreau să văd copiii alergând cu drag la lecțiile de educație fizică”, afirmă directoarea.

„Vom putea practica sportul în condiții adecvate. Anterior, când ploua afară, încăperea era inundată”, povestește Vitalie, elev în clasa a 5-ea.

Satul Proteagailovca are 3.300 de locuitori. Sala este unica încăpere pentru activități sportive din sat, dar și cea mai mare din împrejurime, luând în calcul și orașul Bender. Aici au loc activități nu doar pentru copii, dar și pentru maturi, de aceea toți așteaptă cu nerăbdare redeschiderea, planificată pentru luna august. Vor fi create secții noi de baschet și tenis, pe lângă cele deja existente de handbal, fotbal, volei și tenis de masă.

Încăperea va fi utilizată și pentru organizarea festivităților cu participarea locuitorilor din satele vecine. Se planifică evenimente comune cu locuitorii satului Hârbovăț, de pe malul drept al Nistrului. „Sportul are un potențial enorm. Sportul nu înseamnă doar concurență, ci și consolidarea prieteniei și bunei înțelegeri”, spune Alexandra Țeber, profesoară de educație fizică.

Acesta este unul din cele peste 70 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților autorităților locale, mediului de afaceri și societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.

IMG_0451

IMG_0479

IMG_0510

IMG_0517

IMG_0536

IMG_0546

IMG_0548

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente