Parlamentul Ungariei a votat legea conform căreia Universitatea Central-Europeană va fi închisă din 2018

www.vegeldaniel.com
Foto: vegeldaniel.com

Începând cu 1 ianuarie 2018, Universității Central-Europeane (CEU) din Budapesta nu-i va mai fi permis să înmatriculeze studenți, dacă un acord nu va fi stabilit între guvernul american și cel maghiar sau dacă CEU nu-și va deschide, până în luna septembrie a anului curent, un campus în SUA. 

În urmă cu o săptămână, Parlamentul Ungariei a pus în dezbatere o nouă propunere legislativă pentru reglementarea învățământului superior, care ar putea afecta în principal activitatea universităților străine din Ungaria. Măsura a fost interpretată în mare parte ca un atac guvernamental asupra Universității Central-Europene (CEU) – o instituție în vârstă de 25 de ani din Budapesta, fondată de filantropul George Soros.

Conform hungarianfreepress.com, cu 123 de voturi pro și 38 de voturi contra, legea a fost votată astăzi, 4 aprilie, în cadrul Parlamentul Ungariei. De astăzi, președintele Ungariei, János Áder, are cinci zile la dispoziție să semneze noua lege ori să o trimită înapoi în Parlament pentru a fi revizuită.

În prezent, CEU este o universitate acreditată atât în Ungaria, cât și în SUA, având un singur sediu la Budapesta. Potrivit noii reglementări, toate universitățile străine de pe teritoriul Ungariei trebuie să aibă campusuri atât pe teritoriul țării fondatoare, cât și pe teritoriul Ungariei. Întrucât CEU este unica universitate internațională din Ungaria care nu îndeplinește această condiție, propunerea legislativă este privită drept un atac direct către CEU.

Măsura a fost propusă de prim-ministrul Victor Orban care este cunoscut drept un critic al organizațiilor liberale fondate de Soros.

Reacții

Președintele și rectorul universității, Michael Ignatieff, a declarat pentru presa internațională că această inițiativă legislativă este una discriminatorie din punctul său de vedere și crede că este un soi de vandalism politic.

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a oferit o reacție cu privire la această situație într-un comunicat de presă oficial. „Statele Unite sunt îngrijorate de legea propusă de Guvernul ungar, care impune noi reglementări pentru universitățile internaționale. Îndemnăm Guvernul Ungariei să evite adoptarea oricăror legi care ar duce la compromiterea libertății și independenței CEU”, se declară în comunicat.

Studenții moldoveni

La CEU își fac studiile peste 1.800 de studenți din aproximativ 100 de țări, inclusiv din Moldova. Aceștia au reacționat la veste și au ieșit în stradă să protesteze, cerând guvernului să anuleze inițiativa legislativă.

Reacții au venit și din partea Comunității de absolvenți ai Universității Central-Europene, originari din Republica Moldova, ce întrunește peste 130 de tineri care și-au continuat studiile la CEU. Astfel, Comunitatea a decis să expedieze două solicitări în scris pentru a-și manifesta nemulțumirea față de noua inițiativă legislativă. Una din acestea este către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, prin care tinerii solicită să se ia o atitudine față de riscurile aferente situației, iar alta, către Guvernul Ungariei, prin care solicită retragerea amendamentelor din Parlamentul maghiar.

CEU ar putea avea o nouă casă

Comunitatea academică internațională nu a rămas indiferentă față de decizia luată astăzi de Parlamentul Ungariei. István Hiller, un fost ministru austriac al Educației, a reamintit Parlamentului maghiar că Austria este gata să ofere universității o nouă casă.  Mai mult, viceprimarul Vienei a anunțat că orașul ar întâmpina cu căldură CEU, iar rectorul unei universități austriece a propus trei locații pentru inaugurarea CEU în Austria: Viena, Graz sau Klagenfurt.

În continuare, Curtea Constituțională a Ungariei se poate pronunța împotriva legii, declarând-o discriminatorie. De asemenea, și Curtea Europeană a Drepturilor Omului se poate declara împotriva adoptării legii, dacă CEU va decide să apeleze la această instituție.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente