Cum a înfruntat discriminarea pe bază de gen o voluntară a Corpului Păcii în Moldova

Moldova.Futbol.Game_ (1)
Foto: pinkpangea.com

Lindsey Repshas este o tânără din Statele Unite care a fost voluntară a Corpului Păcii în Moldova. Aceasta și-a împărtășit impresiile pe un blog, în legătură cu viața trăită aici, din perspectiva unei femei.

A ales Peace Corps pentru o nouă provocare în viața ei, însă cu câteva luni înainte de „a-și împacheta viața în două valize”, fratele ei a avut probleme de sănătate grave care au făcut-o să se gândească mai bine dacă să plece sau nu de lângă el. Cu toate acestea, fratele său a fost cel care a convins-o să-și urmeze visul și astfel începea să descopere cum se trăiește viața în Moldova.

„Republica Moldova, o țară localizată între România și Ucraina, și-a declarat independența în anul 1991, despărțindu-se de Uniunea Sovietică. Încă mai sunt multe aspecte ale trecutului, înrădăcinate în cultura moldovenească”, spune ea.

Lindsey a atras o deosebită atenție asupra rolului femeii în societatea noastră: „Discriminarea bazată pe gen este prezentă în viața de zi cu zi. Femeile își atribuie gătitul și celelalte treburi casnice. Cu toate acestea, nu fiecare adoptă această mentalitate. Prin faptul că îmi împărtășeam pasiunea pentru sport sau că dădeam mâna cu bărbații, i-am lăsat nedumeriți pe mulți localnici”.

Una din cele mai memorabile amintiri ale sale este atunci când a reușit să se impună în cadrul unui turneu caritabil de fotbal, unde și-a demonstrat abilitățile de fotbalistă și a reușit să câștige respectul oponenților săi. „În Moldova, fotbalul este un sport predominant masculin. Dar bariera de gen poate fi distrusă atunci când o fată ia poziția goal keeper-ului.”

Lindsey a întâlnit și alte probleme de acest gen. Spre exemplu, într-o seară se afla cu o prietenă la o stație de autobuz, iar un bărbat a încercat să le agreseze. Chiar dacă au cerut ajutorul celor din jur, majoritatea dintre cei ce se aflau în apropiere le-au răspuns printr-o strângere din umeri. În cele din urmă, ajutorul a venit de la o localnică, care le-a devenit prietenă celor două, în urma acestui incident.

„Adevărul e că stereotipurile, discriminarea și evenimentele neplăcute sunt parte din viața lor”, spune Lindsey, dar că experiența în sine a învățat-o multe lucruri noi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente