(video) „La Datorie”: Proiectul ce va prezenta o instalație despre cum arată în realitate un miliard de dolari

1

V-ați întrebat vreodată cât înseamnă de fapt un miliard de dolari? Proiectul „La Datorie” vă invită pe 16 februarie la o expoziție în cadrul căreia va fi prezentată o instalație de artă contemporană realizată de artistul Ștefan Eșanu, ce va fi expusă la Biblioteca Națională B.P.Hașdeu.

„La Datorie” este un proiect de arta contemporană ce își propune să dea o formă foarte concretă unui eveniment pe cât de grav pentru economia Republicii Moldova, pe atât de abstract în mințile noastre. Faptul împlinit și repercusiunile dispariției din sistemul bancar din Republica Moldova a un miliard de dolari a format subiectul proiectului „La Datorie”.

„Noi am observat că cifra de un miliard este foarte abstractă. Puțini își dau seama cât înseamnă de fapt această cifră, așa că am decis să o transpunem în volum”, menționează Ștefan Eșanu.

„La Datorie” este o instalație din două piese care se completează semantic și vizual în care poți vedea ce înseamnă în realitate un miliard de dolari și cum cetățeni de rând înțeleg ce înseamnă pentru ei o datorie. „La Datorie” este o chemare la conștientizare a ceea ce am pierdut și ceea ce avem de recuperat. Instalația ne trimite cu gândul spre ceea ce numim obligație morală și obligație financiară, practic aici se intersectează cele două sensuri ale cuvântului „datorie”. Datoria financiară și Datoria față de țară sunt prezente concomitent în instalația propusă de artist.

La instalație s-a lucrat șase luni de zile, iar aceasta vine ca o atitudine la decizia autorităților de a pune pe seama cetățenilor plata pentru miliardul furat din sistemul bancar.

Expoziția „La Datorie” va fi lansată cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), companiei Starnet, Victoriei Nagy Vajda, Publicis Moldova, Bibliotecii Naționale B.P Hașdeu și proiectului #UnArtOras. Mai multe detalii despre eveniment puteți citi pe pagina de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente