Corpul neînsuflețit al actorului Gheorghe Pârlea va fi depus la Teatrul „Luceafărul”

4042443160_19f9ffeae2

Corpul neînsuflețit al actorului și umoristului Gheorghe Pârlea va fi depus luni, 6 februarie, la Teatrul Republican „Luceafărul” pentru ca cei care l-au cunoscut să-i poată aduce un ultim omagiu, între orele 10.00 și 12.00.

Președintele Igor Dodon a semnat un necrolog în memoria actorului, în care se menționează că Gheorghe Pârlea a fost o personalitate marcantă a teatrului național, și-a dedicat toată viața dezvoltării culturale a țării, reușind să creeze pentru societate adevărate valori.

În memoria noastră vor rămâne rolurile din filmele „Văleu-văleu nu turna“, „Cine arvonește – acela plătește“, apreciindu-le pentru veridicitatea și firescul pe care le-a conferit eul actorului. Vii se vor păstra și rolurile din spectacole, mai cu seamă acelea jucate împreună cu bunul său prieten Gheorghe Urschi, izbutind să se mențină de-a lungul timpului prin bunătatea, bucuria și feeria trăirilor autentice ale unui om transpuse în viața scenică. Toți cei care l-am cunoscut, împreună cu iubitorii de frumos, resimțim golul imens pe care l-a lăsat în urmă maestrul. Exprimăm întreaga noastră compasiune familiei, rudelor, tuturor celor care l-au admirat și prețuit ca om și ca personalitate de excepție”, se spune în necrolog.

Gheorghe Pârlea este unul din exponenții generației anilor ’70 ai Teatrului Republican „Luceafărul”, unde s-a produs în peste 40 de roluri. Paralel a activat în teatrul de miniaturi TV, evoluând în circa 100 de scheciuri, fiind cunoscut mai cu seamă pentru prestația sa artistică în cadrul emisiunilor „Hanul Moftangiilor” și „Pe unda umorului”. În acest sens, s-a remarcat prin contribuția semnificativă la promovarea genului de comedie în teatrul autohton, aducând-o la un nivel la fel de profesionist alături de celelalte genuri de artă. Tandemul Gheorghe Pârlea – Gheorghe Urschi va rămâne o pagină inedită în peisajul teatral de la noi.

Gheorghe Pârlea s-a născut la 6 mai 1944, în satul Vărăncău, raionul Soroca. Își face studiile la școala din satul natal, Școala medie nr. 1 din orașul Soroca, apoi la Școala de muzică din același oraș. Urmează un an de studii la Școala de culturalizare din Soroca, unde învață arta dramatică în clasa profesoarei Sofia Vorobiova, actriță din Sankt-Petersburg.

În 1961 este antrenat la studioul de pe lângă Teatrul „Luceafărul”, profesor de arta actorului fiindu-i Ion Ungureanu, profesoară de canto – Maria Bieșu, iar vorbire scenică – Vera Mereuță. În anul 1964 se înscrie la Institutul Teatral „A. Lunacearski” din Moscova, iar în 1967 revine la Chişinău. A interpretat roluri de comedie și dramatice, printre care Andrei din spectacolul „Trei surori” de Anton Cehov, Pricoche Sâmbure din spectacolul „Testamentul” de Gheorghe Urschi, gardianul din „Ciuleandra” de Liviu Rebreanu, Răducanu în „Nota zero la purtare” de O. Stoenescu și V. Sava ș.a.

În 1989 devine primul director al Teatrului „Luceafărul” din Chișinău, funcție pe care o exercită timp de 5 ani și jumătate. În această calitate, el a organizat primul turneu în România.

Actorul a decedat în noaptea spre 4 februarie din cauza complicațiilor provocate de diabetul zaharat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente