Cimitirul „Sfântul Lazăr” a devenit neîncăpător. Acesta ar putea fi extins din nou

DCIM100MEDIADJI_0046.JPG
Foto: 14888.md

Cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chișinău trebuie extins din nou. Acest lucru a fost făcut public astăzi de către şefa Întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, Ludmila Boțan, care a menționat în cadrul ședinței Primăriei că este necesară extinderea cimitirului cu două hectare.

La moment, cimitirul are o suprafață de 103 ha, însă cu toate acestea nu mai sunt suficiente locuri pentru a face față numărului mare de înmormântări. 

„Noi avem în jurul la 5.000 de înmormântări anual, iar zilnic 18-38 în dependență de perioadă. Iarna avem mai multe înmormântări, iar vara nu prea mor așa că avem mai puține înmormântări”, a menționat Directorul întreprinderii municipale „Combinatul servicii funerare”, Ludmila Boțan.

Primarul a mai menționat că este necesar să fie găsite alte soluții pentru a nu fi extins cimitirul, mai ales că cei din Grătiești emit nemulțumiri față de extinderea cimitirului spre această localitate.

În Chișinău sunt 11 cimitire, iar cimitirul „Sfântul Lazăr” este cel mai nou dintre ele și funcționează din 1965. Cimitirul, numit colocvial Cimitirul Doina, are o suprafață de circa 2.000.000 m2 acesta este unul din cele mai mari cimitire din Europa.

Cimitirul a fost deschis în anul 1966 și în prezent are peste 300.000 de morminte, printre care și 600 de cavouri, fiind împărțit în 266 de sectoare. Aici sunt îngropați în medie între patru și cinci mii de oameni pe an. O parte din cimitir, proprietate a statului german, găzduiește rămășițele soldaților germani căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, în cimitir sunt înmormântați peste 10.000 de evrei.

În anul 2011, canalul HBO România a realizat un film documentar despre acest cimitir, în regia lui Pavel Cuzuioc, intitulat „Doina Groparilor”. Cu o durată de 55 de minute, documentarul este focusat pe activitatea groparilor care muncesc aici.

Către mijlocul anului 2015 administrația cimitirului a solicitat autorităților municipale și primăriei Grătiești să permită extinderea cimitirului cu încă 50 de hectare.

În ianuarie 2016 publicația britanică Daily Mail a realizat un reportaj despre Cimitirul Sfântul Lazăr, prezentându-l drept unul dintre cele mai atractive puncte turistice din Republica Moldova, dar și drept cel mai mare cimitir din Europa.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente