Detalii cu privire la gratuitatea pentru studenți la biletele de tren. Fără norme, nu se poate aplica

55297409_custom
Foto: avantaje.ro

Aproape o jumătate de milion de studenţi, masteranzi şi doctoranzi ar putea circula gratuit cu trenul, începând cu data de 1 februarie, aceasta este promisiunea noilor guvernanți. Cu toate acestea, promisiunea s-a făcut, însă guvernanții nu s-au gândit și la resursele din care vor plăti aceste gratuități, menționează Avantaje.ro.

De la 1 februarie, peste 468.000 de români care urmează cursuri de licenţă, masterat sau doctorat la zi nu vor mai plăti niciun leu pentru a călători cu trenul. Gratuitatea va fi valabilă inclusiv în timpul vacanţelor, iar numărul călătoriilor gratuite va fi nelimitat. Cu toate acestea, reprezentanţii studenţilor spun că momentan nimic nu este bătut în cuie.

Promisiunea s-a făcut, însă guvernanții nu s-au gândit și la resursele din care vor plăti aceste gratuități. Astfel, CFR Călători va încasa mai puțin bani din bilete și va trebui să stea la mila statului pentru a-şi acoperi gaura din buget.

„Practic, în ordonanţa de urgenţă prin care s-a introdus această gratuitate nu există niciun termen. Teoretic chiar de acum gratuitatea ar trebui să fie valabilă pentru studenţi. Neavând norme de aplicare ea nu este valabila. 1 februarie a fost avansat doar aşa din pix. Noi sperăm ca la 1 februarie să fie gata aceste norme de aplicare şi studenţii să beneficieze de acest drept câştigat”, a declarat Dan Vlad Cherecheş, preşedinte al ANOSR, pentru digi24.ro.

De gratuitate pentru cursele interne vor beneficia 343.525 studenţi, 97.384 masteranzi și 15.640 doctoranzi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente