Băsescu reacţionează la anunţul lui Dodon privind retragerea cetăţeniei: „Își va atrage dispute cu unioniștii”

basescu-chisinau-intact
Foto: PC: Flux.md

Liderul PMP, Traian Băsescu, a declarat duminică seara că este posibil ca președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, să îi retragă cetățenia moldovenească, menționând că dacă el ar fi la putere ar mări numărul de burse pentru tinerii moldoveni care studiază în țara noastră și ar elimina taxa pentru redobândirea cetățeniei, potrivit Agerpres.ro.

„Eu ce pot să-i fac dacă atâta îl duce mintea? Nu știu foarte bine legea (din Republica Moldova — n.r.), din câte știu președintele are prerogativa să acorde cetățenie, pe când la noi o are guvernul, și președintele are prerogativa să retragă cetățenii. Deci este posibil să o retragă. Își va atrage dispute cu unioniștii, asta e cert”, a spus Băsescu pe B1 TV, întrebat ce crede despre declarațiile lui Dodon.

Băsescu a precizat că dacă ar fi la putere ar dubla numărul de burse pentru tinerii moldoveni și ar elimina taxa pentru redobândirea cetățeniei, ca răspuns la gestul lui Dodon care a cerut ajutorul Rusiei „pentru oprirea românizării cetățenilor moldoveni”.

„De fapt, noi am generat un proces de de-sovietizare acolo, acordând 5.000 de burse anual tinerilor din Republica Moldova și redând cetățenia. Din păcate, aici avem o atitudine în neregulă a guvernului care a pus taxe uriașe pentru cetățenie, pentru obținerea cetățeniei, 550 de euro, pentru un amărât din Republica Moldova ca să își redobândească cetățenia. De la cetățenii Republicii Moldova vrem noi să facem avere la MAE? Ar trebui făcută taxă zero, ăsta ar fi răspunsul la declarațiile lui Dodon, taxă zero pentru cei care solicită cetățenie. Creșterea numărului de burse de la 5.000 la 10.000. Asta aș face dacă aș fi la putere. Eu i-aș da un răspuns fără să îl înjur pe Dodon — ia-i cetățenia moldoveană lui Traian Băsescu, dar dacă eu mă simt român până la Nistru, nu are ce-mi face Dodon, cu sau fără cetățenie, dar aș anunța că mărim numărul de burse de la 5.000 la 10.000 pentru tinerii din Republica Moldova și că taxele consulare pentru redobândirea cetățeniei sunt zero lei”, a precizat președintele PMP.

Menționăm că în cadrul dezbaterilor electorale din turul II, candidatul PSRM, Igor Dodon a declarat că dacă va deveni președinte îi va retrage cetățenia lui Traian Băsescu și a mai menționat că la procedura de acordare a cetățeniei fostului președinte, au fost efectuate câteva încălcări.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente